.

 

 
Πρόσωπα:

Γεώργιος Σερπάνος

Ο Γεώργιος Σερπάνος υπήρξε το μοναχοπαίδι της οικογένειας Αριστείδη και Δήμητρας Σερπάνου και γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας το 1907. Σε μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του και στη μητέρα του έπεσε το βάρος της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης του νεαρού Γιώργου.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο γράφεται στη Νομική Σχολή, ενώ σταδιοδρομεί ως Ταμιακός Υπάλληλος. Από τα φοιτητικά του χρόνια αναμειγνύεται στα κοινά. Γίνεται πρόεδρος της Φιλελεύθερης Φοιτητικής Νεολαίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και Πρόεδρος των Αιτωλοακαρνάνων Φοιτητών. Για τη δράση του διώκεται και φυλακίζεται από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Το 1940 με την κήρυξη του πολέμου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Στην κατοχή οργανώνει την αντιστασιακή οργάνωση Ε.Α.Ο.Π. αποτελούμενη από εφέδρους αξιωματικούς. Παίρνει μέρος στη μεγάλη κινητοποίηση των Αντιστασιακών Οργανώσεων και του Αθηναϊκού λαού κατά της πολιτικής επιστράτευσης που ανήγγειλαν οι Γερμανοί, προκειμένου να επιτύχουν μετακίνηση ελληνικού πληθυσμού στα γερμανικά εργοστάσια. Τραυματίζεται. Σ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής συνεργάζεται στενά με τον αστυνομικό Δ/ντή Αθηνών Άγγελο Έβερτ και προμηθεύουν με πλαστές ταυτότητες τους πατριώτες που φεύγουν για τη Μέση Ανατολή.

Μαζί με τους Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό και τον Άγγελο Έβερτ παραλαμβάνουν από τη Μονή Κλειστών το πρώτο κλιμάκιο που ήρθε από το Κάιρο Θεμ. Τσάτσο - Ζεύγο και Εμμανουηλίδη και τους κρύβουν σε διάφορα ξενοδοχεία στην Αθήνα έως ότου φύγουν οι Γερμανοί.

Ορίζεται Γεν. Γραμματέας Εφοδιασμού και για πρώτη φορά πολιτεύεται το 1950 και βγαίνει βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας για να επανεκλεγεί το 1964.

Το διάστημα αυτό εργάζεται για την επίλυση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός. Φροντίζει για την ίδρυση Γυμνασίων - Λυκείων για την ανέγερση Δημοτικών Σχολείων για έργα κοινής ωφέλειας (ύδρευση - άρδευση) πολλών κοινοτήτων του Νομού. Πάνω απ' όλα ασχολείται με την καλυτέρευση της ζωής των συμπατριωτών του γι αυτό πρωτοστατεί στην ψήφιση του Ν. Δ/τος 4373/64 που κατοχυρώνει στον καπνοκαλλιεργητή τιμή ασφαλείας για τον καπνό. Έτσι μπαίνει τέρμα στην ασυδοσία των καπνοβιομηχάνων και οι τιμές του καπνού διαμορφώνονται από τριμελή Επιτροπή (Κράτος - Βιομήχανοι -Καπνοκαλλιεργητές).

Η 21η Απριλίου του ;67 τον βρίσκει έτοιμο για περιοδεία στο Νομό. Συλλαμβάνεται, κρατείται στη Σχολή Χωροφυλακής και εκτοπίζεται μαζί με άλλους 13 βουλευτές στη νήσο Φολέγανδρο.

Μετά τη μεταπολίτευση μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ ζητεί την επαναπρόσληψη των απολυθέντων από τη Χούντα υπαλλήλων, να καταστραφούν οι φάκελοι και να επαναφερθούν οι απότακτοι από τη Χούντα αξιωματικοί. Εκλέγεται Βουλευτής το 1977 1981, 1985. Είχε μεγάλη ευαισθησία για τα πτωχά και ασθενή άτομα και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τους συμπαρασταθεί και να τους ενισχύσει ακόμα και από το δικό του πτωχό υστέρημα.

Ο αλτρουισμός και η αγάπη του προς τους συνανθρώπους του τον οδήγησαν να προσφέρει το ποσό των 80.000.000 δραχμών που προήλθε από την πώληση ενός σπιτιού στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας προς αποπεράτωση του, ενώ όρισε μετά το θάνατο του μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του να διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Για την εθνική και κοινωνική του προσφορά τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το χρυσό μετάλλιο της πόλης των Αθηνών αλλά και με πολλές άλλες βραβεύσεις και διακρίσεις.

Έφυγε για την αιωνιότητα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου 2009.

Νώντας Σκάνδαλος (Εφημερίδα "Η Τριχωνίδα" αριθ. 84)

 

ΠΡΟΣΩΠΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ)

Παναγιώτης Δαγκλής

Χρήστος Βερελής
Τάσσος Παναγόπουλος
Μάριος Σαλμάς
Βασίλειος Μαγγίνας

Θύμιος Σώκος

Παύλος Μοσχολιός

Ιωάννης Νικολίτσας

Θανάσης Κακογιάννης
Γεώργιος Ν. Παπαϊωάννου

Αθανάσιος Παπαθανάσης

Γεώργιος Σερπάνος
Γεώργιος Σταμάτης

Δήμαρχοι του Αγρινίου (φωτογραφίες)

 

Νέα Εποχή 2006  

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές