Παρασκευή, 18. Ιουλίου 2008

 

 

Η Δημοτική Αγορά μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο

Δημοπρατήθηκε  την Πέμπτη  3 Ιουλίου το έργο, «Αποκατάσταση Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου και Μετατροπή σε Πολιτιστικό Κέντρο» και πλέον δρομολογείται η υλοποίηση του, που θα συμβάλει στο να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Το έργο εντάσσεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος της  Δημοτικής Αρχής που αφορά στην ανάπλαση της κεντρικής περιοχής της πόλης του Αγρινίου, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 4.000.000 ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ - ΣΑΤΑ 2008. Μετά την δημιουργία του υπογείου Δημοτικού χώρου Στάθμευσης και της πλατείας Δημάδη, το κτίριο έχει καταστεί περίοπτο, με ενισχυμένο το ρόλο του ως τοπόσημο και σημείου αναφοράς. Έτσι κρίθηκε απαραίτητο να ανακατασκευαστεί το κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς. 

Η Δημοτική Αγορά είναι ένα κτίριο που ταυτίζεται με τη νεότερη ιστορία του Αγρινίου και χτίστηκε το 1930 επί θητείας του Δημάρχου Ανδρέα Παναγόπουλου με επιβλέποντα τον Βασίλειο Κουρεμένο, διακεκριμένο αρχιτέκτονα μηχανικό της εποχής.


Ο Λ. Κύρκος στο Αγρίνιο

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 30 Ιουνίου, στο Δημαρχείο Αγρινίου, με τον κ. Λεωνίδα Κύρκο, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην πόλη για την παρουσίαση του βιβλίου του, «Στιγμές από την προσωπική μου διαδρομή».
    Ο κ. Μοσχολιός στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τόνισε ότι: «Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για εμένα αλλά και για την πόλη η παρουσία του Λεωνίδα Κύρκου στο Αγρίνιο, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό,  ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, έναν άνθρωπο με μια συσσωρευμένη εμπειρία αρκετών δεκαετιών, έναν πολύτιμο πολιτικό που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά με τις θέσεις και τις απόψεις του, ακόμα και αν διαφωνεί κάποιος με αυτές, στο να βγει το πολιτικό σύστημα από την κρίση που προσπαθούν ορισμένοι να επιβάλουν.»
    Ο κ. Λεωνίδας Κύρκος τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Δήμαρχο Αγρινίου και να γνωρίσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη,  μερικά από τα οποία θα  οξυνθούν τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα σε ότι αφορά  τα ζητήματα  που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και  οι αγρότες της περιοχής.
   Ο Δήμαρχος Αγρινίου γνωρίζει πολύ καλά ποιά είναι τα προβλήματα και οι ανάγκες της πόλης, δεν βρίσκει όμως την ανταπόκριση από όλους τους αρμόδιους φορείς. Ούτε από την κυβέρνηση, που δείχνει ότι δεν έχει σαφή προσανατολισμό για την λύση των προβλημάτων.
  Πρέπει λοιπόν να συστρατευτούμε όλοι στο κάλεσμα του Δημάρχου για εγρήγορση, όσο είναι καιρός, γιατί τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν.


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια του νομού

«Τριτοκοσμική» χαρακτηρίζουν την κατάσταση στις κτιριακές υποδομές εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου, Θ. Μωραΐτης , Χ. Βερελής, Σ. Γιαννακά, Μ. Παντουλας, Θ. Δραγώνα οι οποίοι κατέθεσαν και σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας. Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν στην Ερώτησή τους ότι «ο σεισμός της 10ης Απριλίου 2007 προξένησε πολλές ζημιές σε σχολικά συγκροτήματα των πληγέντων Δήμων και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτοψία κλιμακίου του ΟΣΚ, άμεσης επισκευής και αποκατάστασης χρήζουν εννέα σχολικές μονάδες Α’βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης με προϋπολογιζόμενο κόστος αποκατάστασης 11.000.000,00 €. Το ποσό αυτό  δεν μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Όμως, παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές του Νομάρχη που ζητά την άμεση κάλυψη του ποσού αυτού, μέχρι σήμερα υπάρχει απόλυτη αδιαφορία. Αναγκάζονται έτσι οι 350 μαθητές του γυμνασίου – λυκείου του Θέρμου αλλά και όλων των άλλων εν λόγω σχολικών μονάδων να κάνουν τα μαθήματά τους, για μια ακόμη χρονιά, στις προκατασκευασμένες αίθουσες (ΤΟΛ) που χρησιμοποιήθηκαν εδώ και ένα χρόνο ως προσωρινή λύση, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διδασκαλίας. Πέραν τούτων οι κτιριακές εγκαταστάσεις πολλών σχολικών μονάδων συνολικά ή σε επίπεδο αριθμού αιθουσών καλύπτονται με τη χρήση προκατασκευασμένων αιθουσών (ΤΟΛ) – ειδικότερα χρησιμοποιούνται σαράντα έξι (46) προκατασκευασμένες αίθουσες σε σύνολο είκοσι δημοτικών και νηπιαγωγείων και ενενήντα έξι (96) προκατασκευασμένες αίθουσες  σε σύνολο είκοσι δύο (22) γυμνασίων και λυκείων. Μάλιστα στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι εγκαταστάσεις αυτές δεν αποτελούν προσωρινή λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κτιριακών υποδομών αλλά, εδώ και χρόνια, αποτελούν μέρος των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης του Νομού.  Με δεδομένο και το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκμισθώνει εβδομήντα έξι (76) ακίνητα προκειμένου να στεγάσει πενήντα ένα (51) νηπιαγωγεία, δεκαπέντε (15) δημοτικά σχολεία, έξι (6) γυμνάσια-λύκεια και δύο (2) Ε.Ε.Ε.Κ. – ΣΕΚ, δαπανώντας ετησίως για μισθώματα το ποσό των 706.985,16 €”.


 

το αρχοντικο σωχωριτη

 Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε το 1988 από τον τότε ιδιοκτήτη του την οικία Σωχωρίτη, το λεγόμενο "Αρχοντικό Σωχωρίτη" που βρίσκεται στην οδό Κακαβιά 9. Ήδη προηγουμένως από το 1979 είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο ως ιστορικό μνημείο τέχνης διότι είναι αξιόλογο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τα εσωτερικά διακοσμητικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής τέχνης της περιόδου αυτής. ράγματι το κτίριο αυτό όχι μόνο λόγω από αρχιτεκτονικής απόψεως αλλά και λόγω της εσωτερικής διακόσμησης, αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο για την τοπική ιστορία του Αγρινίου, δεδομένου ότι τα παλαιά κτίρια που άφησαν οι Τούρκοι κατεστράφησαν. .....  


Δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο από το Δήμο Αγρινίου

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας για παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στους πολίτες του Δήμου Αγρινίου και στους επισκέπτες της πόλης μας, ξεκίνησε ήδη «η παροχή δωρεάν internet».
      Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν και περιλαμβάνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο με ευρυζωνική ταχύτητα.
    Στόχος της δημοτικής αρχής δεν είναι να γίνει ο Δήμος Αγρινίου πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου, υποκαθιστώντας τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα αλλά να φέρει σε επαφή τον οικιακό χρήστη, τον μαθητή, τον φοιτητή, με τις νέες τεχνολογίες και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των απλών χρηστών, ιδιαίτερα των νέων που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες. 
      Για την σύνδεση των χρηστών με το Ασύρματο  Δίκτυο του Δήμου Αγρινίου απαιτείται, η χρήση κωδικού και συνθηματικού χρήστη, τα οποία μπορούν οι δημότες να αποκτήσουν από το Δημαρχείο (Χ.Τρικούπη 10, 1ος  όροφος, Γραφείο 6), έχοντας μαζί τους την ταυτότητα τους. 
        Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός αναφερόμενος στην νέα υπηρεσία τόνισε: «Στην κοινωνία της πληροφορίας η δημιουργία μιας ψηφιακής πόλης αποτελεί πραγματική επένδυση για το μέλλον και προγραμματική μας δέσμευση.

  
Γι΄ αυτό δημιουργούμε ένα σύγχρονο περιβάλλον πληροφορικής και επικοινωνιών,  με μια σειρά παρεμβάσεων, ώστε ο Δήμος μας να μπορεί να προσφέρει τις υποδομές της ευρυζωνικότητας στους πολίτες μας και ιδιαίτερα στους νέους, επισκέπτες και χειριστές του διαδικτύου.»


Αντάμωμα Αιτωλοακαρνάνων Αττικής στο Άλσος Περιστερίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Αντάμωμα Αιτωλοακαρνάνων Αττικής την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008 στο Άλσος Περιστερίου. Πλήθος Αιτωλοακαρνάνων μαζεύτηκαν από νωρίς στο Άλσος για να ανταμώσουν με συμπατριώτες και να περάσουν μια όμορφη και αξέχαστη βραδιά όπως γίνεται κάθε χρόνο. Γλέντησαν και χόρεψαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κάτω από τους ήχους του χρυσού κλαρίνου του Μάκη Βασιλειάδη και τη χρυσή φωνή της Γιώτα Χαλκιά. Το δημοτικό συγκρότημα πλαισιώθηκε από τα χορευτικά των Συλλόγων Δικταίοι Καστρινοί, Εθνικής Εστίας, Τα Περιστέρια και Αξέχαστες Πατρίδες. Το Δ. Σ. της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου η Έξοδος τίμησε τους ανθρώπους της δημοτικής παράδοσης με αναμνηστικές πλακέτες Μάκη Βασιλειάδη και  Γιώτα Χαλκιά. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Χούτας ευχαρίστησε τους συμπατριώτες μας για το βροντερό παρόν που έδωσαν για μια ακόμη φορά στο αντάμωμα που έχει γίνει πλέον θεσμός. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Λύκος, Μαίρη Αγγελοπούλου, Βασίλης Μπέτσης, Σάββας Αβραμίδης, ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τάσος Θεοδωράκος, Κώστας Λαλένης, Κώ-στας Βλάχος, Κώστας Καράμπελας, Μιχάλης Δούναβης, Χρόνης Χρονόπουλος, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Γρηγόρης Παπαλέξης, Χρήστος Μαργανέλης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κελάφας, ο δημοτικός σύμβουλος Ινάχου Γεώργιος Σιάσιος, οι Διαμερισματικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Λουκόπουλος και Στέλλα Δαγλαρτζή, η Πρόεδρος του Ρόταρυ Περιστερίου κ. Γατέα, ο Πρόεδρος Κρητών Κώστας Σταυρουλάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομέρου Δημήτρης Στεργίου, ο Ταμίας της ΠΑΝΣΥ Δημήτρης Κοθρούλας και αρκετοί Πρόεδροι Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.


Στη κυκλοφορία δόθηκε η οδός Τσιτσιμελή

 Μετά την ολοκλήρωση του έργου για τη διάνοιξη και την πλήρη κατασκευή της, δόθηκε πλέον σε κυκλοφορία, η οδός Τσιτσιμελή, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου και τίθενται σε εφαρμογή οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: 
Μονοδρομείται η οδός Γριμπόβου με κατεύθυνση από την οδό Καλλέργη προς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Επίσης, μονοδρομείται η οδός Τσιτσιμελή με κατεύθυνση από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ στην οδό Καλλέργη και μεταφέρεται η αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ από την οδό Καλλέργη στην οδό Τσιτσιμελή. Το μέτρο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης αφού δεν θα διέρχονται τα δρομολόγια μέσα από αυτό.


Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ στο νομό

Κλιμάκιο της Ν.Ε. του Κ.Κ.Ε., με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μωραΐτη Νίκο, πραγματοποιεί μια σειρά από περιοδείες και ανοιχτές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της Νέας Πορείας του Κόμματος στο Λαό. Στόχος είναι η ανάδειξη της πρότασης εξουσίας του ΚΚΕ η οποία απαντάει στα οξυμένα προβλήματα του λαού, καθώς και η παρουσίαση της Διακήρυξης του κόμματος για τις Ευρωεκλογές.

Την Παρασκευή 11/07, Στη Λυσιμαχεία στις 20:00 και στα Κλεισορέματα στις 21:00

Στα Παλιάμπελα του Δήμου Ανακτορίου, στις 13/07, ημέρα Κυριακή, στις 20:00

Στη Ναύπακτο, την Τρίτη 15/07 στις 21:00


 

    Μας εµπνέει και µας οδηγεί µια Πολιτεία δηµοκρατική και αποκεντρωµένη, µια τοπική αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανθρωποκεντρική, µε ανοιχτούς ορίζοντες, τόπος αναγέννησης µιας καινούριας προοδευτικής συλλογικότητας, βήµα για να σταθούν οι Νέοι Πολίτες ατενίζοντας αλλιώς το Μέλλον της Πολιτικής. Για να κάνουµε πράξη τις προσδοκίες της γενιάς µας, για να σχεδιάσουµε τα όνειρα µε δύναµη και ρεαλισµό. Το στοίχηµα της Νέας Πόλης είναι το στοίχηµα του καθηµερινού ανθρωπισµού, της ανοιχτής κοινωνίας στη διαφορετικότητα και τις εξελίξεις, της συµµετοχής των πολιτών στην τοπική διακυβέρνηση, της βιώσιµης ανάπτυξης που σέβεται το µέλλον των επόµενων γενεών, της δηµιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. .....  

 

Αναδρομές

Το τραίνο των ΣΒΔΕ
Η πρώτη εφημερίδα
Η μαύρη Μ. Παρασκευή
Καφενεία & Καφωδεία
Οι Παπαστράτοι
Τσιγάρα Αγρινίου
Οι Γερμανοί φεύγουν
Το πρώτο δικαστήριο
Βαρνακιώτης
Παπαποστόλης, ο Άγιος
"ΑΧΕΛΩΟΣ", Η πρώτη εφημερίδα
Ο Ελύτης στο Αγρίνιο
Το Αγρίνιο του 1875
Οι Αγρινιώτες του 1875
Η διαθήκη του Στάϊκου
Η εξέγερση του 1962
Μάχη στο Μακρυνόρος
Η μάχη της Γουρίτσας

Αγρινιώτες καλλιτέχνες

Χρήστος  Καπράλος
Θοδ. Παπαδημητρίου
Θύμιος Πανουργιάς
Γιώργος Σταθόπουλος
Χρήστος Μποκόρος
Χρήστος Γαρουφαλής
Πυθαγόρας
Νίκ. Παπακωνσταντίνου
Κωστής Μαραβέγιας
Γεωργία Σπυροπούλου

Αγρινιώτες ποιητές

Κων. Χατζόπουλος
Δ. Χατζόπουλος
Θανάσης Κυριαζής
Κώστας Δημάδης
Κίμων Γαλάζης
Πέτρος Δήμας
Αλέξ. Βαρόπουλος
Γιάννης Υφαντής
Τάκης Αντωνίου

Θέματα

Εφετείο στο Αγρίνιο
Τα χαλκούνια
Για ένα σύγχρονο μουσείο
Για τις αρχαιότητες
Εκτροπή του Αχελώου
Η Ιονία οδός
Το Πλατυγιάλι
Το τουριστικό μέλλον
Θέατρο Ποταμούλας
Οι Τσιγγάνοι μας
Οι σπάνιες αγελάδες
Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Εικόνες

Αγία Τριάδα  Μαύρικα
Μοναστήρι της Μυρτιάς
Το Τζαμί στη Μεγ. Χώρα
Φυσικές λίμνες
Τεχνητές λίμνες
Γεφύρια
Τα νεοκλασσικά
Οι καπναποθήκες
Τα πέτρινα
Η πλατεία Μπέλλου
Η οδός Παπαστράτου
Η οδός Χαρ. Τρικούπη
Η παρθένα του Σώχου
Μνημείο των πεσόντων
Τα "γκράφιτι" των νέων

Αξιοθέατα

Η αρχαία Στράτος
Η λίμνη Τριχωνίδα
Το αρχαιολογικό Μουσείο
Το Δημοτικό ΠΑΡΚΟ
Το αρχαίο Θέρμο
Ο ποταμός Αχελώος
Ο Αμβρακικός κόλπος
Η Κυρά Βγένα
Η Κλεισούρα
Στα όρια της Ευρυτανίας
Στους δρόμους του νερού

Οργανώσεις

Το Δημοτικό Θέατρο

Το πνευματικό κέντρο
Η Γυμναστική εταιρεία
Ο "Κ. Χατζόπουλος"
Ο Μ. Σ. Α.  "Ορφέας"
Αρχαιολογική εταιρεία
Ο Ροταριανός Όμιλος
Ο "Παναιτωλικός"
Το Γηροκομείο

 

 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές