Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού

Γράφει ο Γιάννης Βλασόπουλος

Ξενόγλωσσες αφίσες

Είχε αναγγελθεί ότι το Σάββατο στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 θα γίνονταν και έγινε τότε πράγματι στο χώρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου Τριχωνίδας στα Αμπάρια του Δήμου Θεστιαίων η 1η Γιορτή καλλιτεχνικής δημιουργίας (Art Lake Fest08), που διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Αιτωλοακαρνανίας με τη συνεργασία των Δήμων Αρακύνθου, Θεστιαίων, Θέρμου, Μακρυνείας και Παραβόλας. Αισθάνεται κανείς ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη διοργάνωση, τις φιλοδοξίες των διοργανωτών και τους στόχους της, αφού μάλιστα η αναγγελία εμπεριέχει και τον υπαινιγμό ότι η γιορτή, ως πρώτη, θα έχει και συνέχεια. Δεν νομίζουμε ότι επαναλήφτηκε.

Εκείνο όμως που προβλημάτισε τότε και προβληματίζει σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ο ξενόγλωσσος τίτλος της (Art Lake Fest08), που  εμφαντικά μάλιστα προβάλλεται στην αφίσα που δόθηκε για δημοσίευση (βλέπετε δίπλα). Και ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος επειδή στην ίδια αφίσα η ημερομηνία πραγματοποίησης της γιορτής σημειώνεται (το ίδιο εμφαντικά) πάλι ξενόγλωσσα (27 September). Μήπως η αφίσα απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό; Θα το ευχόμασταν, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις. Τουλάχιστον η ανακοίνωση τύπου δεν μας προϊδεάζει. Αλλά οπωσδήποτε απευθύνεται σε Έλληνες και μάλιστα περισσότερο σε ντόπιους της περιοχής μας. Οι οποίοι, όποιες γνώσεις  Αγγλικής και εάν έχουν, φανταζόμαστε ότι θα προτιμούσαν να τα διαβάσουν στα Ελληνικά.

Πέραν όμως τούτων, διερωτάται κανείς, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Αιτωλοακαρνανίας, έτσι ενημερώνει το κοινό για τις διοργανώσεις της; Είναι άραγε βέβαιο ότι το επίπεδο της επιμόρφωσης που παρέχει είναι τόσο υψηλό και ευρύ ώστε μπορεί να καταφεύγει σε αυτή την αφίσα; Γιατί βεβαίως δεν μπορούμε να φαντασθούμε ότι περιφρονεί τα Ελληνικά όταν απευθύνεται σε Έλληνες.

 

                                                                                                                          Ο Αιτωλός

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΚΡΙΣΕΙΣ:  

Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις ελεύθερες

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

Κατά την περίφημη μειοψηφία του μεγάλου αμερικανού δικαστή Ο. W. Holmes στην υπόθεση R. Schwimmer: «... αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε...».