Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού

Γράφει ο Γιάννης Βλασόπουλος

Δίκαιος έπαινος

 

Όπως εκθέτουμε σε άλλη σελίδα μας (εκδόσεις - βιβλία) παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Εμπορικού επιμελητηρίου το βιβλίο του φιλολόγου, καθηγητή της μέσης εκπαίδευσης κ. Παν. Κοντονάσιου (διδάκτορος της Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ) «Η ρητορική των δημηγοριών του Κικέρωνα: το ειδικό ακροατήριο και οι όροι διαμόρφωσης της φιλολαϊκής ρητορείας». Πρόκειται για ένα βιβλίο, που ως εγκεκριμένη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, έχει τα εχέγγυα της επιστημονικής εγκυρότητας και της πρωτοτυπίας. Εξ αυτού του λόγου ο έπαινος είναι αυτονόητος. Ίσως και πλεονάζει. Εν τούτοις, όπως τόνισε ο συντονιστής της παρουσίασης  Παν. Κοντός, τέως Καθηγητής Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, η παρουσίαση ήταν επιβεβλημένη να γίνει στο Αγρίνιο για ουσιαστικότερους λόγους. Δηλαδή όχι μόνο για να πληροφορηθούμε, όσοι το αγνοούσαμε, την έκδοση του παραπάνω βιβλίου, πού όπως υποβάλει ο τίτλος του, αναφέρεται σε ένα θέμα ευρύτερου γνωσιακού ενδιαφέροντος, αλλά και για να τιμηθεί ο συγγραφέας του στο περιβάλλον της επαγγελματικής  και οικογενειακής εγκαταστάσεώς του, πράγμα που δεν είναι σύνηθες ούτε εύκολο. Για το λόγο αυτό είναι αξιέπαινη και η συμβολή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου, της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων Φιλολόγων Αιτωλ/νίας και  του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου, που διοργάνωσαν  την παρουσίαση του βιβλίου.

Νοέμβριος 2017

Ξενόγλωσσες αφίσες

Είχε αναγγελθεί ότι το Σάββατο στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 θα γίνονταν και έγινε τότε πράγματι στο χώρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου Τριχωνίδας στα Αμπάρια του Δήμου Θεστιαίων η 1η Γιορτή καλλιτεχνικής δημιουργίας (Art Lake Fest08), που διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Αιτωλοακαρνανίας με τη συνεργασία των Δήμων Αρακύνθου, Θεστιαίων, Θέρμου, Μακρυνείας και Παραβόλας. Αισθάνεται κανείς ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη διοργάνωση, τις φιλοδοξίες των διοργανωτών και τους στόχους της, αφού μάλιστα η αναγγελία εμπεριέχει και τον υπαινιγμό ότι η γιορτή, ως πρώτη, θα έχει και συνέχεια. Δεν νομίζουμε ότι επαναλήφτηκε.

Εκείνο όμως που προβλημάτισε τότε και προβληματίζει σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ο ξενόγλωσσος τίτλος της (Art Lake Fest08), που  εμφαντικά μάλιστα προβάλλεται στην αφίσα που δόθηκε για δημοσίευση (βλέπετε δίπλα). Και ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος επειδή στην ίδια αφίσα η ημερομηνία πραγματοποίησης της γιορτής σημειώνεται (το ίδιο εμφαντικά) πάλι ξενόγλωσσα (27 September). Μήπως η αφίσα απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό; Θα το ευχόμασταν, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις. Τουλάχιστον η ανακοίνωση τύπου δεν μας προϊδεάζει. Αλλά οπωσδήποτε απευθύνεται σε Έλληνες και μάλιστα περισσότερο σε ντόπιους της περιοχής μας. Οι οποίοι, όποιες γνώσεις  Αγγλικής και εάν έχουν, φανταζόμαστε ότι θα προτιμούσαν να τα διαβάσουν στα Ελληνικά.

Πέραν όμως τούτων, διερωτάται κανείς, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Αιτωλοακαρνανίας, έτσι ενημερώνει το κοινό για τις διοργανώσεις της; Είναι άραγε βέβαιο ότι το επίπεδο της επιμόρφωσης που παρέχει είναι τόσο υψηλό και ευρύ ώστε μπορεί να καταφεύγει σε αυτή την αφίσα; Γιατί βεβαίως δεν μπορούμε να φαντασθούμε ότι περιφρονεί τα Ελληνικά όταν απευθύνεται σε Έλληνες.

 

                                                                                                                          Ο Αιτωλός

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΚΡΙΣΕΙΣ:  

Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις ελεύθερες

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

Κατά την περίφημη μειοψηφία του μεγάλου αμερικανού δικαστή Ο. W. Holmes στην υπόθεση R. Schwimmer: «... αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε...».