Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού

Γράφει ο Γιάννης Βλασόπουλος

Η Βασιλική Τζαβέλα

Μια Αγρινιώτισσα (ορθότερα "Βραχωρίτισα", σπουδαία γυναικεία μορφή   της επαναστάσεως του 1821, που πολέμησε με πραγματικά ηρωικό τρόπο στην έξοδο του Μεσολογγίου, η Βασιλική Τζαβέλα, για την οποία γράφουμε σε άλλη σελίδα (πατείστε εδώ), μας θύμισε πρόσφατη εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Όπως πολλοί αγωνιστές της γεμάτης αίματα και πάθη περιόδου εκείνης, πέθανε στη ψάθα.

Και τη θυμηθήκαμε συγκρίνοντας με μελαγχολία πολλούς από τους σημερινούς συνέλληνες, που από τα μετερίζια των κομμάτων τους, είτε μάχονται είτε όχι για τα κοινά, το μόνο που ασφαλώς κατορθώνουν είναι να εξαργυρώνουν την κομματική τους ταυτότητα με χρυσές απολαβές, με διορισμούς σε δημόσιες θέσεις, με προνομιακές αναθέσεις έργων ή  καθηκόντων και άλλα χαριτωμένα καλούδια, στο πλαίσιο μιας ξέφρενης κομματικοκρατίας.

Δυστυχώς η πολιτική στις μέρες μας είναι για πολλούς (ίσως ήταν πάντοτε για ορισμένους) όχι μάχη για την προάσπιση της διαρκώς κινδυνεύουσας ελευθερίας μας, όπως θα έπρεπε, αλλά μάχη για το βόλεμα και την  κοινωνική καταξίωση. Την Βασιλική Τζαβέλα την έχουμε όλοι προ πολλού ξεχάσει. Τέτοιες μνήμες είναι στα αζήτητα.

Ο Αιτωλός