Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού 

Η ασφάλεια του δικαστικού μεγάρου Αγρινίου

Είναι κοινός τόπος ότι τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί σε ολόκληρη τη χώρα η ανάγκη λήψεως μέτρων ασφαλείας σε καταστήματα Τραπεζών, δημοσίων και δημοτικών Υπηρεσιών, αλλά και κτιρίων δικαστηρίων. Ο κίνδυνος καταστροφών και φθορών που απειλεί την ασφάλεια των κτιρίων αυτών  από επιθέσεις κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου ή άλλων  προσώπων  είναι προφανής. Είναι απότοκος της βίας   και των σύγχρονων μέσων ασκήσεώς της, που μετέρχονται κάποιοι  είτε στο όνομα ατομικών επιδιώξεων είτε συλλογικών διεκδικήσεων.  Ο κίνδυνος έχει δώσει πρωτοφανή και πάντως  επαρκή τα δείγματα  της παρουσίας του σε όλες τις χώρες. Και όχι μόνο στις πρωτεύουσες των χωρών αυτών. 

Και τα μεν καταστήματα των Τραπεζών όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Αγρίνιο έχουν λάβει μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου, που πολλές φορές απεδείχθησαν ανεπαρκή. Τι μέτρα όμως ελήφθησαν στο Αγρίνιο για το κατάστημα των ΕΛΤΑ που δέχτηκε πρόσφατα δύο φορές επιθέσεις;. Η ανακατασκευή των θραυσμένων υαλοπινάκων είναι βέβαια γελοίος τρόπος αντιμετωπίσεως του κινδύνου και αποτελεί μάλλον πρόκληση επαναλήψεως των καταστροφών.

Τι να ειπεί όμως κανείς για την ασφάλεια  του δικαστικού μεγάρου Αγρινίου, στο οποίο μάλιστα στεγάζεται και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο του Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος; Πολύτιμα αρχεία, σωρεία ποικίλων δικαστικών αποφάσεων, αλλά και φάκελοι εκκρεμών δικογραφιών, βρίσκονται αν δεν απατόμαστε (όπως άλλωστε θα ευχόμασταν) υπό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας. Η πρόσβαση στο κτίριο είναι πανεύκολη, όχι μόνο εν καιρώ νυκτός, αλλά και καθ όλην την ημέραν. Το κτίριο είναι ευάλωτο στο σύγχρονο έγκλημα. Ας αφήσουμε δε ότι η είσοδος κατά την διάρεκια της ημέρας δεν ελέγχεται. Κάθε ένας οπλισμένος ή άοπλος μπορεί να εισέλθει χωρίς έλεγχο. Το τελευταίο σημειώνουμε εξ αφορμής του εγκλήματος που διαπράχτηκε πρόσφατα στα δικαστήρια των Αθηνών της πρώην σχολής Ευελπίδων από μια γυναίκα που εισήλθε οπλισμένη εντός του περιβάλλοντος χώρου  παρά τον έλεγχο που γίνεται στην είσοδό του.

Τι θα πρέπει να γίνει λοιπόν για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και για το δικαστικό μέγαρο Αγρινίου; Θα περιμένουμε να πραγματοποιηθεί πρώτα η σοβούσα απειλή και μετά, θρηνώντας, να  λάβουμε τα όποια μέτρα; Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την συμβολή της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την φύλαξή του, ας μας επιτραπεί να ανησυχούμε.

Ο Αιτωλός, 18/10/1

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΚΡΙΣΕΙΣ:  

Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις ελεύθερες

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

Κατά την περίφημη μειοψηφία του μεγάλου αμερικανού δικαστή Ο. W. Holmes στην υπόθεση R. Schwimmer: «... αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε...».