Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού

Γράφει ο Γιάννης Βλασόπουλος

H 9η Μαΐου

Η 9η Μαΐου, είναι βέβαια η γιορτή του πολιούχου του Αγρινίου Αγίου Χριστοφόρου. Ημέρα αργίας για την πόλη μας, ημέρα εκκλησιασμού και λιτανεύσεως της εικόνας του Αγίου.

Λησμονάμε όμως ότι η  9η Μαΐου είναι και η ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (της υπογραφής στο Βερολίνο της συνθηκολόγησης). Και το λησμονάμε όχι  μόνο εδώ στο Αγρίνιο, αλλά και πανελλαδικά παρ όλο μάλιστα που η επέτειος αυτή της λήξης του μεγάλου εκείνου πολέμου καθιερώθηκε από την πολιτεία μας με νόμο ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού. Λησμονάμε ιδίως ότι ο πόλεμος εκείνος στοίχισε την ζωή πενήντα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που πέθαναν για να περιφρουρήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό και την ελευθερία των ιδεών.

Φοβούμαι δε ότι, σταδιακά και ήδη μετά την πάροδο εξήντα πέντε περίπου χρόνων από την νικηφόρα λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οι νικημένοι του πολέμου εκείνου φαίνεται να νικούν. Και το λέω αυτό όχι μόνο γιατί ο ναζισμός και ο φασισμός ξανάζησαν στις μέρες μας με την αλήστου μνήμης δικτατορία των συνταγματαρχών ή γιατί ζούν σήμερα σε άλλα μήκη και πλάτη της υφηλίου,  αλλά και γιατί τα κρούσματα της παράνομης βίας, της ποικιλώνυμης αυθαιρεσίας, της κυριαρχίας του ψεύδους, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό και την ελευθερία  σωρεύονται στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο και της χώρας μας.

Δυστυχώς ο εχθρός δεν είναι πάντοτε εκτός των πυλών. Όσοι υποστηρίζουν ότι ο ναζισμός και ο φασισμός είναι μια πολιτική απόφυση που έχει για πάντα νικηθεί μας παραπλανούν. Φοβούμαι ότι ο ναζισμός και φασισμός αποτελεί μέρος της πραγματικότητας σ όλες τις παρατάξεις και σ όλα τα συστήματα. Αποτελεί ακόμα αθέατο κομμάτι του εαυτού μας, που ίσως καλλιεργείται με επιδεξιότητα όχι μόνο από τους ηττημένους, αλλά και από εκείνους που νίκησαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εξυπηρετώντας τις ανελεύθερες επιδιώξεις τους.

Ο Αιτωλός 1/5/2013

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΚΡΙΣΕΙΣ:  

Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις ελεύθερες

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

Κατά την περίφημη μειοψηφία του μεγάλου αμερικανού δικαστή Ο. W. Holmes στην υπόθεση R. Schwimmer: «... αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε...».