Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού

Γράφει ο Δημοσθένης Γεωργοβασίλης

 

Η επαγγελματική αρρενωνυμία των γυναικών

Η επίσημη γλώσσα μας είναι η λεγόμενη «Δημοτική». Η γλώσσα αυτή κακοποιείται από πολλές αιτίες και υποφέρει ειδικά από την απουσία ειδικών ονομάτων για τους δημόσιους ρόλους, που ασκούν και στον τόπο μας -και συνήθως επάξια- και οι γυναίκες κυρίως μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι με την πλουσιότερη λεξιλογικώς γλώσσα του κόσμου συμβαίνει το εξής άτοπο: να χρησιμοποιούνται ονόματα αρσενικού γένους για επαγγέλματα γυναικών, ωσάν οι άνθρωποι να είναι κτήνη, για τα οποία η γλώσσα μας έπλασε τα λεγόμενα «επίκοινα» ονόματα. Δηλ. ο ελέφαντας, η αλεπού, το ζαρκάδι κλπ. έχουν το ίδιο όνομα και για τα δύο γένη, που διακρίνεται το φυσικό τους γένος με την προσθήκη των επιθέτων «αρσενικός» και «θηλυκός». Αλλά για τις γυναίκες λέμε: «η βουλευτής», «η δικαστής», «η εισαγγελέας», «η ειρηνοδίκης», «η γεωπόνος», «η νομάρχης» κλπ. Και οι γλωσσολόγοι μας τι κάνουν; Γιατί δεν προτείνουν λέξεις, που μπορούν να πλάσουν οι ίδιοι αναλογικώς. Π.χ. ο φύλακας- η φυλάκισσα, ο βουλευτής– η βουλεύτρια, ο δικαστής– η δικάστρια, ο γραμματέας– η γραμμάτισσα, κλπ. Αφήνουν την πιο εύπλαστη και ευέλικτη γλώσσα του κόσμου να εξαμερικανίζεται, δηλ. να εκβαρβαρίζεται, όταν από γλωσσικώς ημιμαθείς Έλληνες μεταφέρονται σ’ αυτήν οι ιδιορρυθμίες της αγγλικής Γραμματικής, όπως π.χ. τα φιλμς, τας σιντίς, τα κόμικς κλπ. Αλλά θα έπρεπε να γνωρίζουν οι χρήστες τέτοιων βαρβαρισμών ότι στη γλώσσα μας τα ξένα ονόματα δεν κλίνονται, αφού η χρήση του άρθρου δηλώνει τον αριθμό. Έτσι και το όνομα του περίφημου Γερμανού, του Πωλ Γιούλιους Ρώυτερ, του εφευρέτη του θεσμού του πρακτορείου ειδήσεων, εξαμερικανισμένο πια ως ομάδα πρακτορείων του Ρώυτερ (από τη Γενική κτητική Reuter’s), ακούεται ως Ρώυτερς! Άλλωστε η κοινή, κυρίως η γραφόμενη, γλώσσα μας μόνο τις καταλήξεις έλαβε από τη «Δημοτική», διότι το λεξιλόγιο και η δομή του λόγου βρίσκονται πολύ κοντά στην «Καθαρεύουσα», αφού η γλώσσα ως ζωντανός οργανισμός είναι ενιαία.

Αλλά και από όσους επιστημονικούς συλλόγους γυναικών τυχόν υπάρχουν, ευλόγως θα ανέμενε η κοινωνία να έχουν αντιδράσει, ώστε το φύλο τους να αποκτήσει και εδώ τα γλωσσικά του δικαιώματα. Μην τάχα όμως «ισότητα των φύλων» να σημαίνει και γλωσσική εξομοίωση των ρόλων των γυναικών προς τους των ανδρών ή … και των ανδρών προς τις γυναίκες; Λές να επιστρέψουμε στον ανδρόγυνον του Αριστοφάνη;

Δημοσθένης Γ. Γεωργοβασίλης (Φιλόλογος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας)

 Νοέμβριος  2014


 
 

Πολιτικά

Επικίνδυνες οξύτητες

Υπέρ του ψεύδους και του ψόγου

Οικονομία και πολιτισμός

Η οικονομική κρίση, κρίση πολιτισμού;

Περί τρομοκρατίας

Η βία, η σύνεση και τα συνθήματα

Η βία και η νομιμοποίησή της Μικροπολιτικά

Μεμψιμοιρίες

Προτιμότερος ο κυνισμός

Δύναμη ή αδυναμία;

Διαφορές

Πως (δεν) θα ανοίξετε φαρμακείο

Για την Παλαιστίνη

Τα προεκλογικά

Νέες εξορίες

Έγκλημα και τιμωρία

Η δίκη του Σαντάμ

 
  
 
 
  Ο Πολιτισμός 
  
 
 
 Περιβάλλον
 
 
  
 
 
  Τα Πρόσωπα
 
 
  
 
 
 

Της Δικαιοσύνης

 

Συνέπεια

Αυτοκτονία - απάντηση

Τι μας ανησυχεί

Έγκλημα και τιμωρία

Η βία και η νομιμοποίησή της

Περί τρομοκρατίας

Υπέρ του ψεύδους και του ψόγου

Η δίκη του Σαντάμ

 
  
 
 
 

Η Παιδεία

 

Η προτομή του Χατζόπουλου

Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδο

Τι μας ανησυχεί

Ξενόγλωσσες αφίσες

Παιδεία

Αξιοποίηση Καπναποθηκών

Λαμπρές εξαιρέσεις

 

 
  
 
 
 

Του Δήμου

 

Ο συνήγορος του δημότη

Ονοματοδοσίες οδών

Η προτομή του Χατζόπουλου

Ξενόγλωσσες αφίσες

Αξιοποίηση Καπναποθηκών

Εκλογές με ελπίδες

Η μοίρα της Μαρίας Δημάδη

Το Αγρίνιο "μαρτυρική πόλη";

 
  
 
 
  
  
 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΚΡΙΣΕΙΣ:  

Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις ελεύθερες.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

Κατά την περίφημη μειοψηφία του μεγάλου αμερικανού δικαστή Ο. W. Holmes στην υπόθεση R. Schwimmer: «... αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε...».