Σημειώσεις και σχόλια ενός Αιτωλού

Γράφει ο Γιάννης Βλασόπουλος

H 9η Μαΐου

Σπάνια βιβλία, σπάνιοι άνθρωποι

 

 

Έκθεση με τίτλο: «Σπάνια βιβλία, σπάνιοι άνθρωποι: Αναστάσιος Αγαθίδης» παρουσιάζεται στον Προυσό της Ευρυτανίας από τις 10 μέχρι και τις 23 Αυγούστου 2015. Η έκθεση περιλαμβάνει βιβλία, γκραβούρες και έγγραφα, όλα δωρεές προς την κοινότητα του Προυσού από ένα εκλεκτό της μέλος, τον κλασικό φιλόλογο και ευεργέτη Αναστάσιο Αγαθίδη (1794-1881). Η αρχική κληρονομιά που άφησε ο ευεργέτης-εκπαιδευτικός στον τόπο του ήταν πάνω από 1.000 τόμοι -σήμερα σώζονται περί τους 300- και για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε μια πλούσια πηγή γνώσης για τον Προυσό και τις γύρω περιοχές. Τα τελευταία χρόνια όμως η συλλογή ήταν εγκαταλελειμμένη.

 

Εκατόν τριάντα περίπου  χρόνια μετά την χειρονομία του Αναστάσιου Αγαθίδη προς την γενέτειρά του, η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής είναι οφειλόμενη μεν, πλην όμως ελάχιστη και πολύ καθυστερημένη των όσων από τα πολλά του οφείλονται. Η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός προς τον Αναστάσιο Αγαθίδη απαιτούν πολλή δουλειά για να μετουσιώσουν την πράξη αγάπης προς την γενέτειρα του γενναιόφρονα αυτού άνδρα, σε ανάλογης αξίας πράξη τιμής προς αυτόν, για να θυμηθούμε τον αξεπέραστο, συμπυκνωμένο και απέριττο λόγο  του Θουκυδίδη στον Επιτάφιο του Περικλέους ότι  "Ανδρών αγαθών έργω γενομένων, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς". Ιδίως σήμερα ύστερα από την εγκατάλειψη και τις απώλειες που σημειώθηκαν.

Όμως χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε, αλλά, αντιθέτως, θέλοντας να εξάρουμε, την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Προυσού, διερωτόμαστε: Μήπως η διοργάνωση παρόμοιων τελετών προς τιμή δωρητών και ευεργετών δεν κρύβει μερικές φορές την αδυναμία πραγματοποίησης των έργων εκείνων μετά οποία θα αποτίονταν οι οφειλόμενες πράγματι τιμές;. Δηλαδή τιμές δι έργων και όχι μόνον δια λόγων. Τέτοιες που αρμόζουν   στους άνδρες εκείνους, όπως ο Αγαθίδης, που η αγάπη τους για την μικρή και μεγάλη πατρίδα τους σαρκώνεται κάθε φορά με τον τρόπο που εκείνοι επιλέγουν. Είτε δωρεών είτε θυσιών. Η απορία και ο προβληματισμός μας στηρίζεται στο γεγονός της «εξαφάνισης» 700 τόμων της βιβλιοθήκης εκ του συνόλου των δωρηθέντων 1.000 τόμων. Η εξαφάνιση αυτή, όχι μόνο δεν είναι ένδειξη τιμής, αλλά, τουναντίον, είναι διαχρονική ένδειξη ακηδίας των δωρεοδόχων για τα δωρηθέντα και αχαριστίας προς τον δωρητή. Δεν ξέρουμε δα ούτε πληροφορούμαστε εάν έχουν καταγραφεί σε κάποιο κατάλογο οι χίλιοι τόμοι ώστε να αξιολογηθεί όχι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα (η «αξία» θα λέγαμε, χωρίς να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε  εμπορικούς όρους) της «απώλειας».

 

Δεν είμαστε στη θέση να καταλογίσουμε ευθύνες ούτε να αμαυρώσουμε την λαμπρή εκδήλωση που διοργανώθηκε. Το ζήτημα είναι νομίζουμε γενικότερο. Απαιτεί ίσως την αποσυμφόρηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων από την πληγή του λεκτικού πληθωρισμού που μαστίζει την δημόσια ζωή. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι εκδήλωση του Δήμου Προυσού, έστω και καθυστερημένη, θα έχει την πρέπουσα συνέπεια και συνέχεια,  όπως η αρχή της τουλάχιστον εγγυάται.

 

 

Ο Αιτωλός  (Αύγουστος 2015)

 

 


 

 


 
 

Πολιτικά

Λαός και Πατρίδα

Η πατρίδα μας είναι βιώσιμη;

Επικίνδυνες οξύτητες

Υπέρ του ψεύδους και του ψόγου

Οικονομία και πολιτισμός

Η οικονομική κρίση, κρίση πολιτισμού;

Περί τρομοκρατίας

Η βία, η σύνεση και τα συνθήματα

Η βία και η νομιμοποίησή της

 Μικροπολιτικά

Μεμψιμοιρίες

Προτιμότερος ο κυνισμός

Δύναμη ή αδυναμία;

Διαφορές

Για την Παλαιστίνη

Τα προεκλογικά

Νέες εξορίες

Έγκλημα και τιμωρία

Η δίκη του Σαντάμ

 
   
 
 
   Ο Πολιτισμός  
   
 
 
  Περιβάλλον
 
 
   
 
 
   Τα Πρόσωπα
 
 
   
 
 
 

Της Δικαιοσύνης

 

Συνέπεια

Αυτοκτονία - απάντηση

Τι μας ανησυχεί

Έγκλημα και τιμωρία

Η βία και η νομιμοποίησή της

Περί τρομοκρατίας

Υπέρ του ψεύδους και του ψόγου

Η δίκη του Σαντάμ

 

 
   
 
 
 

Η Παιδεία

 

To Πανεπιστήμιο και ο κ. Κουράκης

Η προτομή του Χατζόπουλου

Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδο

Τι μας ανησυχεί

Ξενόγλωσσες αφίσες

Παιδεία

Αξιοποίηση Καπναποθηκών

Λαμπρές εξαιρέσεις

Τα εγγενή όρια της ελευθερίας του λόγου

 

 
   
 
 
 

Του Δήμου

 

Ο συνήγορος του δημότη

Ονοματοδοσίες οδών

Η προτομή του Χατζόπουλου

Ξενόγλωσσες αφίσες

Αξιοποίηση Καπναποθηκών

Εκλογές με ελπίδες

Η μοίρα της Μαρίας Δημάδη

Το Αγρίνιο "μαρτυρική πόλη";

 
   
 
 
   
   
 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΚΡΙΣΕΙΣ:  

Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις ελεύθερες.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

Κατά την περίφημη μειοψηφία του μεγάλου αμερικανού δικαστή Ο. W. Holmes στην υπόθεση R. Schwimmer: «... αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε...».