ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΑ:

 
Η ρητορική των δημηγοριών του Κικέρωνα

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, στο Αγρίνιο, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου, η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Φιλολόγων Αιτωλ/νίας και  το 3ο ΓΕΛ Αγρινίου διοργάνωσαν  την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ν. Κοντονάσιου: «Η ρητορική των δημηγοριών του Κικέρωνα: το ειδικό ακροατήριο και οι όροι διαμόρφωσης της φιλολαϊκής ρητορείας» των εκδόσεων ΓΡΗΓΟΡΗ.

Συντονιστής ήταν ο  Παναγιώτης Κοντός, τέως Καθηγητής Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Ευθύμιος Κότσαλος, Διευθυντής 3ου ΓΕΛ Αγρινίου, Χρυσούλα Σπυρέλη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και Κων/νος Νάκος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Μίλησαν: οι Απόστολος Βετσόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Αιτωλ/νίας (δρ. Ιστορίας UCL), Μανώλης Στεργιούλης, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ενώσεως Φιλολόγων (δρ. Κλ. Φ/γίας Παν/μίου Πελοποννήσου), και ο Παναγιώτης Ν. Κοντονάσιος, Καθηγητής 3ου ΓΕΛ Αγρινίου (δρ. Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ).

Δίκαιος έπαινος

Από τα σχόλιά μας:

Όπως εκθέτουμε σε άλλη σελίδα μας (εκδόσεις - βιβλία) παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Εμπορικού επιμελητηρίου το βιβλίο του φιλολόγου, καθηγητή της μέσης εκπαίδευσης κ. Παν. Κοντονάσιου (διδάκτορος της Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ) «Η ρητορική των δημηγοριών του Κικέρωνα: το ειδικό ακροατήριο και οι όροι διαμόρφωσης της φιλολαϊκής ρητορείας». Πρόκειται για ένα βιβλίο, που ως εγκεκριμένη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, έχει τα εχέγγυα της επιστημονικής εγκυρότητας και της πρωτοτυπίας. Εξ αυτού του λόγου ο έπαινος είναι αυτονόητος. Ίσως και πλεονάζει. Εν τούτοις, όπως τόνισε ο συντονιστής της παρουσίασης  Παν. Κοντός, τέως Καθηγητής Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, η παρουσίαση ήταν επιβεβλημένη να γίνει στο Αγρίνιο για ουσιαστικότερους λόγους. Δηλαδή όχι μόνο για να πληροφορηθούμε, όσοι το αγνοούσαμε, την έκδοση του παραπάνω βιβλίου, πού όπως υποβάλει ο τίτλος του, αναφέρεται σε ένα θέμα ευρύτερου γνωσιακού ενδιαφέροντος, αλλά και για να τιμηθεί ο συγγραφέας του στο περιβάλλον της επαγγελματικής  και οικογενειακής εγκαταστάσεώς του, πράγμα που δεν είναι σύνηθες ούτε εύκολο. Για το λόγο αυτό είναι αξιέπαινη και η συμβολή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου, της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων Φιλολόγων Αιτωλ/νίας και  του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου, που διοργάνωσαν  την παρουσίαση του βιβλίου.
  Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Κακαβιά
 
 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/4/2017 το απόγευμα, στο κτίριο της π. Τράπεζας της Ελλάδος, η παρουσίαση του βιβλίου "Στα άκρα… της βιτρίνας", του Κώστα Κακαβιά, που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κ. Παπαγεωργίου Μαρία άνοιξε την εκδήλωση η οποία , μίλησε για τον συντοπίτη μας κ. Κ. Κακαβιά και τόνισε ότι είναι ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα και διεισδυτική ματιά, πολυσχιδής και πολυγραφότατος. Όσον αφορά το βιβλίο του, τόνισε, πως είναι ένα πληροφοριακό απόκτημα για όλους μας. Του ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο, πάντα να εμπνέεται και να μείνει δραστήριος ως άνθρωπος.

Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησαν οι : κ.Μαίρη Τσαμάκη, Φιλόλογος, η οποία αναφέρθηκε στη σχέση που έχει το βιβλίο με την κοινωνιολογία και την λογοτεχνική αξία.

Στη συνέχεια η κ. Βασιλική Κ. Μαραγιάννη, Συμβολαιογράφος, μίλησε για τα συναισθήματα των ηρώων του βιβλίου.

Τέλος η κ. Ελένη Μπρούτα, Φιλόλογος, διεισδύοντας στο βιβλίο ανέλυσε εμπεριστατωμένα την ψυχολογία των προσώπων.

Η Ηθοποιός - Σκηνοθέτης κ. Γιούλη Μαρούση, απέδωσε αποσπάσματα του βιβλίου .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: κ. Φωτάκης Βασίλης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τ. Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Βαινάς Γιάννης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ.Χειμώνας Κων/νος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.Τσιχριτζής Παναγιώτης, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου, κ. Χρυσικοπούλου Μαίρη, η Επίτιμη Πρόεδρος του Εργαστηρίου ΄΄Παναγία Ελεούσα΄΄ κ.Τσούτσου Μαρία, η Υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου κ. Μακρή Ανθούλα, και πλήθος κόσμου.


 

Φρίντα Μήτσιου: "Γαμήλιος εσπερινός"

 

Ο «Γαμήλιος Εσπερινός» της Φρίντας Μήτσιου είναι μια συλλογή διηγημάτων- στιγμές ανθρώπων οικείες που συγκίνησαν τη συγγραφέα κι έδωσαν έναυσμα στην μυθοπλασία. Το βιβλίο, όπως σημειώνει η Ελένη Πριοβόλου, σε προδιαθέτει να το ανοίξεις, για να βρεθείς σε μια σειρά ιστοριών, που αποτελούν κατάθεση ψυχής. Στις αφηγήσεις, τα πάθη και οι καημοί του ανθρώπου αποτυπώνονται με άρτια γλώσσα και ρυθμό, ενώ ο ζόφος απαλύνεται με μια λεπτή αίσθηση χιούμορ. Στα ρεαλιστικά κείμενα πάλουν ποιητικές στιγμές χωρίς λυρισμό και περιττές συγκινησιακές φορτίσεις. Είναι ένα βιβλίο καθρέφτης της Ελλάδας του χθες και του σήμερα.

 

Σύνοψη του βιβλίου «Γαμήλιος Εσπερινός

Το να πει ένας συγγραφέας ότι τα γραπτά του είναι «κατάθεση ψυχής» δεν έχει νόημα. Δεν ενδιαφέρει, άλλωστε, κανέναν.

Οι προσωπικές μας σκέψεις, τα πάθη και τα βιώματά μας ενδιαφέρουν μόνο, αν δίνονται με μορφή τέτοια που να τα αποσπά από τον περιορισμένο χώρο των προσωπικών συγκινήσεων και να τα υψώνει μέχρι την καθολικότητα του αυθεντικού λογοτεχνικού έργου.

Έτσι, όποιος φυλλομετρήσει το βιβλίο να πει ότι αξίζει να το διαβάσει για την μέθεξη, όχι μόνο στα νοήματα, αλλά κυρίως στην ομορφιά της Τέχνης, που από μόνη της «διδάσκει και νομοθετεί», όπως λέει και ο Γ. Σεφέρης.

«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Το πιστεύω, αλλά δεν τολμώ να ισχυριστώ ότι τούτα τα μικρά μου διηγήματα θα το κατορθώσουν. Τα δημοσιεύω με την ελπίδα ότι ο αναγνώστης θα τους χαρίσει θετικό πρόσημο και θα τα τοποθετήσει στο κάτω κάτω μέρος, σε μια γωνίτσα έστω, της πυραμίδας με τα έργα, που το διάβασμά τους πλούτισε με ομορφιά τη ζωή του.

Προλογικό σημείωμα της συγγραφέως:

«Γεννήθηκα λίγο μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο και μου “λαχε για νονός απ’ το πουθενά, σύντροφος του πατέρα μου στο μέτωπο, χρόνια χαμένος σε νοσοκομεία της Γερμανία, ξεχασμένος ακόμα κι από τους δικούς του και αναπάντεχα επανεμφανισθείς μετά από χρόνια. Βρήκε τον παλιό του συστρατιώτη παντρεμένο, με μικρό κορίτσι αβάπτιστο, εμένα . Αποφασίσθηκε να με βαφτίσει αυτός. Όνομα; Της Γερμανίδας νοσοκόμας που αγάπησε με έρωτα βαρύ και ανανταπόδοτο, Φρίντα. Ο πατέρας μου δεν είχε αντίρρηση . Ήδη την αδελφή του την είχαν βαφτίσει, προ εικοσαετίας Οφηλία. Έλα όμως που η γιαγιά μου, παρόλο που άκουγε στο γλυκύτατο όνομα Φωτεινούλα, ήταν κεφάλι αγύριστο. Όταν ο παπάς, μετά από κάποιους δισταγμούς είπε και το όνομα αυτής Φρίντα, η γιαγιά έκλεισε την πόρτα της εκκλησιάς και απαίτησε να προσθέσουν και το «Φωτεινή», αλλιώς δεν θα έβγαινε κανείς από κει μέσα. Αρκάδι θα γίνει, δήλωσε.

 Έτσι βρέθηκα ένα μωρό, φορτωμένο με δύο ονόματα, άκρως αντίθετα στο άκουσμα, Το ένα με τα ρο του και τα ταυ, σκληρό και τολμηρό, ίσως και μοιραίο, να θυμίζει Λιλή Μαρλέν ως εμβατήριο ( γιατί στην ουσία εμβατήριο είναι ) , το άλλο με τα λάμδα, τα νι και τα άλφα του, να λάμπει γλυκό και υποτακτικό.

 Η γιαγιά μου μ’ έλεγε Φώτω, ο παππούς μου Φωτεινούλα και όλοι οι άλλοι Φρίντα, το οποίο και επεκράτησε, καθώς οι άλλοι ήταν μακροβιότεροι των γερόντων.

 Μεγάλωσα. Εξωτερικά είμαι και φαίνομαι και φέρομαι σαν Φρίντα. Μέσα μου, πολύ βαθιά, η  Φωτεινούλα, άντε η Φώτω το πολύ, δειλά πάει να πει το λόγο της , να βρει ένα τόπο να υπάρξει. Και μη σας ξεγελάει το γλυκό το λάμδα της και το καμπανιστό το νι. Ούτε το φι το σιωπηλό. Το φως είναι και φωτιά . Το Αρκάδι της βάβως μου της Φώτως είναι απειλή υπαρκτή. Κάποτε με κατακλύζει, ποτάμι πύρινο που θα τα κάψει όλα.

Δεν ξέρω, αν μπορείς  να καταλάβεις. Για μένα η κατάσταση είναι περίπου σχιζοειδής.

Τα διηγήματα, που σήμερα αποθέτω στα χέρια σου δεν δείχνουν αυτό τον πόλεμο, είναι στιγμές απ’ τις ζωές των άλλων, που για μένα είναι οικείες, σχεδόν δικές μου.

Στο μεγαλύτερο βιβλίο, που ίσως προλάβω να γράψω , θέλω να φαίνονται και το Φρίντα και το Φωτεινή, αξεχώριστα και αγκαλιασμένα ή αντιμέτωπα σε μια εξοντωτική διελκυστίνδα επικράτησης, ή και τα δύο. Θα δείξει. Για την ώρα, σ’ εσένα, που με τιμάς κρατώντας αυτά τα διηγήματα στα χέρια σου, εύχομαι καλή ανάγνωση. Και σε ευχαριστώ»..

 

 

 


«ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ»

Μικρές συντάξεις και σχέδιαΤο βιβλίο με τίτλο «ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ» του γλύπτη Βασίλη Παπασάϊκα, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016 σε εκδήλωση στην αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου με την υποστήριξη των εκδόσεων Γαβριηλίδη και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος Αγρινιωτών οι οποίοι τίμησαν το γνωστό και έναν από τους σημαντικούς γλύπτες της εποχής μας, Βασίλη Παπασάϊκα με την παρουσία τους και το θερμό τους χειροκρότημα.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη μακρά πορεία που έχει διαγράψει ο Βασίλης Παπασάϊκας στην εικαστική σκηνή και υπογράμμισε ότι είναι μια ιδιαίτερη και ταλαντούχα μορφή στον χώρο των εικαστικών και ιδιαίτερα στη γλυπτική «Είναι μεγάλη τιμή για μας η συνεργασία με τον Βασίλη Παπασάϊκα, ενός γλύπτη που έχει κερδίσει με τη δουλειά του την διεθνή αναγνώριση. Είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας αφού πλήθος από τα μνημειακά έργα του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαναστασίου.

Η έκδοση, που παρουσιάστηκε από την  Βάσω Κυριαζάκου, περιέχει τριάντα σχέδια του Βασίλη Παπασάϊκα από τα παιδικά και σπουδαστικά του χρόνια μέχρι και σήμερα με θέματα αναλόγως επιλεγμένα. Τα μισά περίπου από τα σχέδια, τα σπουδαστικά δηλαδή, είναι με την τεχνική primavista, τεχνική κατά την οποία ο καλλιτέχνης – σπουδαστής απαγορεύετε να σβήσει (χωρίς σβηστήρα). Τα πιο ύστερα σχέδια είναι εικόνες προσώπων του στενού του περιβάλλοντος και τοπία από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αιτωλία. Όλα αυτά έχουν τοποθετηθεί ως συνοδά στον κύριο άξονα του Βιβλίου, ο οποίος συνίσταται στην προσπάθεια του να αγγίξει για πρώτη φορά την φιλοσοφία. Είναι δηλαδή μικρά φιλοσοφικά κείμενα που πραγματεύονται τα πνευματικά βάθρα πάνω στα οποία κατά την άποψή του οφείλουν να εδράζονται οι εικαστικές τέχνες στην πατρίδα μας.

Ο Βασίλης Παπασάϊκας στο βιβλίο του ξετυλίγει τις απόψεις του και τόνισε ότι « ιχνογραφεί την Τέχνη του μέσα από μικρές "Συντάξεις και Σχέδια"». Σημείωσε δε, ότι μεταφέρει στο χαρτί συμπυκνωμένους συλλογισμούς και νοήματα που τον απασχόλησαν ταυτόχρονα με την δημιουργική πράξη. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία αναλύθηκε η σχέση τέχνης και φιλοσοφίας και ο κ. Παπασάϊκας περιέγραψε το φιλοσοφικό φάσμα, το οποίο υπαγορεύει και οδηγεί κάθε του προσπάθεια για την επίτευξη του εικασμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φίλο και δάσκαλό του Χρήστο Καπράλο.

 

 

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ    (INDEX)

arrowsubcategoryΙωάννης Νεραντζής: Συμβολή στην βιβλιογραφία της Αιτωλ/νίας

Μαρία Αγγέλη: Η καπνούπολη του Αγρινίου στα αφηγήματα του Θανάση Παλιούρα

Σάννυ Χαίγκμαν: "Η ζωή μου με τον Κώστα Χατζόπουλο"

Δημοσθ. Γεωργοβασίλη: "Αλμπέρ Καμύ, ο φιλόσοφος της εξέγερσης"

Αλέκου Μαγκλάρα "Σελίδες ημερολογίων και ποιήματα"

Ι. Παπαποστόλου: "Το Ιερόν του Θέρμου στην Αιτωλία"

Φλωρόπουλου: "Το τύμπανο" Νέο λογοτεχνικό περιοδικό

Πάνου Καπώνη: Πρόσωπα στην ομίχλη

Κώστα Μαραγιάννη: Το Αγρίνιο

Κώστα Νικολακόπουλου: Αντιστασιακά και άλλα θέματα

Μαρία Τσαμπάζη: "Νεκύσια" ποιήματα του Αλέκου Μαγκλάρα

Μεταξούλας Μανικάρου: "Γεννήθηκα στην Ντούτσαγα" του Θανάσης Παλιούρα

Αχελώος και τα χωριά περί τον Καμπύλον ποταμόν....

"Μεσολόγγι - Ιερή Πόλη"

Ο Δημήτρης  Μαρωνίτης  συνομιλεί με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Ποίησης

Στέφανου Ι. Δεληκωστόπουλου: "Δεκατρία ποιήματα"

«Από το ροζ έως το κόκκινο», το νέο της βιβλίο της Ακακίας Κορδόση

Ευθυμίου Ανδρικόπουλου: Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Αγρίνιο

Κ. Ξυγκά: Χοϊκές σπονδές σε ιερά χώματα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΩΤΜΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ Ένα λησμονημένο μοναστήρι του 16ου αι. στην Τριχωνίδα...

Τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας

K.Τριανταφυλλίδη: Γερ. Παπατρέχα: ¨Ποιμενικά Ξυλόγλυπτα Ξηρομέρου"

Μαρίας Σκαβάρα: "Ιερά Μονή Φωτμού Αιτωλίας"

Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007

Το περιοδικό "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"

Πέτρου Δήμα: "Επιλογές από την ξένη ποίηση"

Αγ. Πολίτη: "Η Ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία"

Αιτωλική Εταιρεία: "Η πολιτική και οι πολιτικοί"

Το περιοδικό "ΑΙΤΩΛΙΚΑ"

Το περιοδικό "ΡΙΖΑ"

Χρυσούλας Σπυρέλη: Θαν. Παπαθανασόπουλου Αγρίνιο 1948 & 1950

Παντελή Φλωρόπουλου «Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΗΠΟΣ»

Στ. Δεληκωστόπουλου: "Η Γυναίκα όταν χτιζόταν ο πολιτισμός"

Ιωάν. Νεραντζή: "Ιστορική αρχαιολογία Ναυπάκτου"Χρυσούλας Σπυρέλη: "Τα ποιήματα του Αθ. Γ. Κυριαζή"

Ν. Μήτση: "Αετός Ξηρομέρου, ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων"

Νικ. Μήτση: "Η Επανάσταση του 1821 στην Κωνωπίνα"

Αριστ. Μπαρχαμπά: "Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου"

Κ. Κονταξή "Το δημοτικό τραγούδι"

Φ. Παπασαλούρου: "Βλοχός, η ακρόπολη των Θεστιέων"

Δ. Τσιάμαλου: Αρματολοί της Ρούμελης

Η συμβολή της οικογένειας Νοταρά στην επανάσταση

Μαίρης Χρυσικοπούλου "Γυναικείες μορφές της Αιτωλοακαρνανίας"

Νομαρχία: "Ιαματικές πηγές της Αιτωλοακαρνανίας"

Λιθοβούνι Μακρυνείας