Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011
 

 
 
Τα αρχαιολογικά ευρήματα στον Κουβαρά
Φυτειών

 

 

 

Μυκηναίος ε ξίφος made ιn Ιtaly

Χημικές αναλύσεις δειγμάτων του χάλκινου ξίφους, που βρέθηκε πέρσι στην θέση Κουβαρά Φυτειών, επιβεβαιώνουν τις εμπορικές ανταλλαγές Μυκηναίων ε χώρες της Μεσογείου

(ΕΦΗΜ.:     ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ    1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008)

 

Tnς Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

     

Με ξίφος εισηγμένο από την  Ιταλία πολεμούσε ο Μυκηναίος πολεμιστής τnς Αμφιλοχίας. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν χnικοί έπειτα από αναλύσεις δειγμάτων του χάλκινου ξίφους (ήκους 0,94 .) που βρέθηκε πέρσι ε έναν χρυσό κύληκα και όλη την αρματωσιά του νεκρού σε κιβωτιόσχnο τάφο στη θέση Κουβαρά Φυτειών (ανάμεσα στη λίνn Αμβρακία και την Αμφιλοχία). Η ανασκαφή έγινε ε αφορμή τα έργα για την ευρεία παράκαψn Αγρινίου, που αποτελεί τήα τnς lονίας οδού. Οι αναλύσεις έγιναν σε εξειδικευμένο κέντρο της Αυστρίας, που δημιουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα υκnναϊκά ευρήατα. Τα πορίσματα τnς έρευνας παρουσίασε n προϊσταένn της ΛΣΤ’ Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Γάτσn-Σταυροπούλου, στο συνέδριο που οργανώθηκε από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας την περασμένη Παρασκευή στο Μεσολόγγι ε θέμα Η πολιτιστική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας. Προστασία και ανάδειξη έσα από τις τελευταίες έρευνες.

     Η προέλευση του ξίφους επιβεβαιώνει την επικοινωνία και τις εμπορικές ανταλλαγές που είχαν οι Μυκηναίοι ε άλλες χώρες τnς Μεσογείου. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία χρονολογούν τα ευρήατα αυτού του τάφου στο τέλος του 12ου αι. π.Χ. ας είπε n αρχαιολόγος, προσθέτοντας όμως ότι το υλικό ακόn μελετάται  και δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί η χρονολόγηση.

     Παράλληλα, συντηρούνται τα υπόλοιπα κτερίσματα, όπως ένα μικρότερο χάλκινο ξίφος (μήκους 0,42 .) ε οστέινη λαβή και ένα μαχαίρι που όμως δεν σώζεται σε καλή κατάσταση. Στον ίδιο τάφο βρέθηκαν ία αιχμή βέλους και ία αιχμή δόρατος, ένας τριποδικός λέβητας που σπανίζει σε μυκηναϊκούς τάφους, αλλά σημαντικότερο θεωρείται ένα ζεύγος χάλκινων περικνnίδων που συναντάται πολύ σπάνια σε ταφές αυτής της εποχής και ιδιαίτερα στην Δυτική Ελλάδα.

     Όλος ο τάφος αποτέλεσε για ας μεγάλη έκπληξη, τονίζει n έφορος. Σύντομα θα πουν στον μικροσκόπιο της έρευνας και τα οστά του νεκρού, σε μεγάλο βαθμό αποσαρθρωμένα . Δείγμα τους θα δοθεί για μελέτη στην αρχαιολόγο-ανθρωπολόγο Ιωάννα Μουτάφη. θα περιληφθούν στο μελλοντικό σχεδιασμό παρουσίασης όλων των ευρημάτων του νομού.

      Τα ευρήατα των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα ε τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο, που έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια της νεοσύστατης ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ, μας υποχρεώνουν να ξαναγράψουμε την ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας. Και πράγματι αλλάζουν τα δεδομένα αλλά και n εικόνα των ορατών μνημείων, όπως φάνηκε στο συνέδριο.

     Ο επ. έφορος Αρχαιοτήτων Λάζαρος Κολώνας ανέφερε ότι στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ανάδειξης τριών μεγάλων αρχαιολογικών χώρων: των Οινιάδων, της αρχαίας πόλης της Παλαίρου και του Πλευρώνα. Πλούσια επίσης είναι τα ευρήατα από την ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρόνων: σε ιερό στη θέση Ελληνικό Βελβίνας, στο Σπήλαιο Παλιάμπελα της Βόνιτσας, στο Άκτιο Βόνιτσας και στα Παλιομάνινα. Τέλος, έρχεται στο φως και n Βυζαντινή Ναύπακτος.

 

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ

 

 

 

ΚαλλιτέχνεςΠοιητέςΟργανώσεις

 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

Αναδρομές:

Το τραίνο των ΣΒΔΕ
Η πρώτη εφημερίδα
Η μαύρη Μ. Παρασκευή
Καφενεία & Καφωδεία
Οι Παπαστράτοι
Τσιγάρα Αγρινίου
Οι Γερμανοί φεύγουν
Το πρώτο δικαστήριο
Βαρνακιώτης
Παπαποστόλης, ο Άγιος
Η πρώτη εφημερίδα
Ο Ελύτης στο Αγρίνιο
Το Αγρίνιο του 1875
Οι Αγρινιώτες του 1875
Η διαθήκη του Στάϊκου
Η εξέγερση του 1962
Μάχη στο Μακρυνόρος
Η μάχη της Γουρίτσας

Θέματα:

Εφετείο στο Αγρίνιο
Τα χαλκούνια
Για ένα σύγχρονο μουσείο
Για τις αρχαιότητες
Εκτροπή του Αχελώου
Η Ιονία οδός
Το Πλατυγιάλι
Το τουριστικό μέλλον
Θέατρο Ποταμούλας
Οι Τσιγγάνοι μας
Οι σπάνιες αγελάδες
Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Εικόνες:

Αγία Τριάδα  Μαύρικα
Μοναστήρι της Μυρτιάς
Το Τζαμί στη Μεγ. Χώρα
Φυσικές λίμνες
Τεχνητές λίμνες
Γεφύρια
Τα νεοκλασσικά
Οι καπναποθήκες
Τα πέτρινα
Η πλατεία Μπέλλου
Η οδός Παπαστράτου
Η οδός Χαρ. Τρικούπη
Η παρθένα του Σώχου
Μνημείο των πεσόντων
Τα "γκράφιτι"  νέων
 
Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές