Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011
 

 

     

Με έδρα το Αγρίνιο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος

 

Ο υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αγρίνιο, εξήγγειλε ότι το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την. δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής Όπως  ανάφερε  ο υπουργός, έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του 4ου Τμήματος και με την έναρξη της λειτουργίας του τμήματος θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η διοικούσα επιτροπή του νέου Πανεπιστημίου.      

Το νέο πανεπιστήμιο θα έχει έδρα το Αγρίνιο. Άλλωστε, στην πόλη υπάρχουν τα τρία λειτουργούντα τμήματα με 410 εισακτέους ετησίως, τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου θα αποσπασθούν. Το τέταρτο τμήμα που θα συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις για το νέο ΑΕΙ θα έχει αντικείμενο το Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων με ορίζοντα λειτουργίας από το 2009-2010. Η ανακοίνωση για το νέο πανεπιστήμιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς είναι προφανές ότι η απόφαση κινείται στη λογική -για μικροκομματικούς λόγους- της εξυπηρέτησης των τοπικών συμφερόντων. Να σημειωθεί ότι σήμερα η αναλογία φοιτητών στο Αγρίνιο είναι 15 προς 1.000 κάτοικοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, οι φοιτητές / σπουδαστές σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο συμβάλλουν κατά 17 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία ετησίως.

Εκτός από τα Πανεπιστήμια Θράκης και Αιγαίου, που ιδρύθηκαν και για εθνικούς λόγους, όλα τα υπόλοιπα γίνονται λόγω των τοπικών πιέσεων. Όμως, ένα πανεπιστήμιο πρέπει να αναπτύσσεται με τη λογική του κάμπους. Δεν γνωρίζω εάν εκεί υπάρχει το ακαδημαϊκό περιβάλλον, ανέφερε στην εφημερίδα Καθημερινή  ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης και πρόεδρος της διοικούσας του Παν. Δυτικής Μακεδονίας κ. Xρήστος Μασσαλάς. Προτεραιότητα έχει η διασφάλιση της ποιότητας της μάθησης στα υπάρχοντα ιδρύματα. Αν εξασφαλιστεί, τότε μπορούμε να σκεφτούμε ίδρυση νέων και συγχωνεύσεις παλιών Τμημάτων ή αλλαγές στη διοικητική υπαγωγή Τμημάτων από ένα ίδρυμα σε άλλο, προσθέτει με νόημα ο καθηγητής του Παν. Ιωαννίνων κ. Αθ. Γκότοβος. Άλλη άποψη διατύπωσε στην Καθημερινή  ο Ακαρνάνας καθηγητής του Παν. Αθηνών κ. Π. Κοντός: Θεωρώ δίκαιη την ίδρυση διότι η Δυτική Στερεά ήταν η μόνη μεγάλη περιοχή, η οποία είχε μείνει έξω από το σύστημα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.

Παρά ταύτα στο Αγρίνιο δημιουργήθηκε έντονη ανησυχία για το θέμα της έδρας του Πανεπιστημίου. Χαρακτηριστικές είναι οι κατωτέρω δηλώσεις του Δημάρχου κ. Μοσχολιού και η επιστολή που έστειλε στον Υπουργό:

Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Υπουργός ερχόμενος στο Αγρίνιο θα αναφερόταν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί για την πορεία και την ιστορία του Πανεπιστημίου Αγρινίου.
Δηλαδή για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου που έχει ιδρυθεί από το 1985 στην πόλη μας, που λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια, με υπηρεσίες, με πανεπιστημιακό και διοικητικό προσωπικό, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά τμήματα, με υποδομές και με πάνω από 1500 φοιτητές.
Αντί αυτού ο κ. Υπουργός ενέπαιξε ολόκληρη την τοπική κοινωνία ανακαλύπτοντας από το πουθενά ζήτημα με την έδρα του Πανεπιστημίου, μεταθέτοντας την ευθύνη γι αυτό στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η έδρα του Πανεπιστημίου δεν έχει αμφισβητηθεί ακόμη και από τους πλέον πολέμιους της περιοχής του Αγρινίου. Άρα λοιπόν ο κ Υπουργός η δεν ενημερώθηκε σωστά και από τους κατάλληλους ανθρώπους ή ακόμη χειρότερα ήρθε στην Αιτωλ/νία για να δημιουργήσει ένα ακόμη πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.
Ειδικά ο Υπουργός Παιδείας ως εκ του ρόλου του, οφείλει στις επισκέψεις του να διδάσκει και να βοηθά στην σύγκλιση των απόψεων γύρω από τα θέματα της εκπαίδευσης και όχι να δημιουργεί πόλωση για εξυπηρέτηση και μόνο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Θεωρώ λοιπόν ότι ο κ. Υπουργός διέπραξε ατόπημα αμφισβητώντας την έδρα του Πανεπιστημίου.
Τα Πανεπιστήμια και τις έδρες τους δεν τα ιδρύουν ούτε τα Δημοτικά ούτε τα Νομαρχιακά Συμβούλια, παρά μόνο με πολιτική απόφαση η εκάστοτε κυβέρνηση.
Με αυτή τη δήλωση τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, την Κυριακή , 5 Οκτωβρίου 2008 στο Δημαρχείο Αγρινίου. Στη συνάντηση κυριάρχησαν το θέμα της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου Αγρινίου, η δημιουργία υποδομών για την Πανεπιστημιούπολη καθώς και το έντονο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναφερόμενος στο θέμα της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου ο κ. Μοσχολιός τόνισε ότι μετά την ίδρυση του τετάρτου τμήματος επιβάλλεται να οριστεί άμεσα η Διοικούσα Επιτροπή η οποία θα αναλάβει την ευθύνη διοίκησης και ανάπτυξης του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Αγρινίου,
Ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί ο κ. Καραμανλής την πόλη μας το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο να είναι στο φάκελο των πεπραγμένων και όχι των υποσχέσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχολιός.
Στο θέμα των υποδομών στην παραχωρηθείσα έκταση του παλαιού (178) στρέμματα ο Δήμαρχος Αγρινίου ενημέρωσε τον κ. Στυλιανίδη ότι από το Δήμο Αγρινίου έχει εκπονηθεί η ρυμοτομική μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης.
Προτείνουμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 της κατασκευής τουλάχιστον δύο κτιρίων για τη στέγαση των τριών υπαρχόντων τμημάτων και την εξασφάλιση ποσού 24.000.000 ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του έργου.
Τέλος σε ότι αφορά τις υποδομές το κτιριακό πρόβλημα στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση ο κ.Μοσχολιός παρουσίασε στον Υπουργό Παιδείας αναλυτικά στοιχεία για το μαθητικό δυναμικό της πόλης, τα οικόπεδα που έχει δεσμεύσει ο Δήμος Αγρινίου προτείνοντας την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος της σχολικής στέγης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ:
κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη
Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Α. Σήμερα στην πόλη μας λειτουργούν τρία πανεπιστημιακά τμήματα ενταγμένα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
1. Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
2. Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.
3. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ίδρυση τετάρτου τμήματος: Τμήμα Marketing Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010.
Διαμορφώνεται έτσι ένα σχήμα που καλύπτει την κατεύθυνση του Υπουργείου για συγκρότηση δύο Σχολών με δύο Τμήματα η καθεμιά και ανοίγει ο δρόμος για την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Αγρινίου, αφού από το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας έχει τονιστεί επανειλημμένως ότι η συγκρότηση δύο Σχολών με δύο Τμήματα η καθεμία σημαίνει ταυτόχρονα και την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου (έγγραφα: αρ. πρωτ. 110859/Β1 26-2-2007 Ειδικού Γραμματέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κ. Κυριαζή προς το Δήμαρχο Αγρινίου, αρ. πρωτ. 65279/Β1/20-6-2006 του Υφυπουργού κ. Σπ. Ταλιαδούρου προς το Δήμαρχο Αγρινίου, αρ. πρωτ. 90149/Β1/16-8-2007 του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μελετών Στατ. Και Οργάνωσης Α.Ε. κ. Γιαλεσάκη προς το Δήμαρχο Αγρινίου, αρ. πρωτ. 131682/Β1/20-11-2007 του Γ.Γ. κ. Πλατή προς το Δήμαρχο Αγρινίου - έγγραφα τα οποία σας επισυνάπτουμε)
Μετά απ' αυτό επιβάλλεται να οριστεί άμεσα Διοικούσα Επιτροπή η οποία θα αναλάβει την ευθύνη διοίκησης και ανάπτυξης του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Αγρινίου.
Μόνο έτσι θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα οι επαναλαμβανόμενες προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή:
Το πρόγραμμά μας προβλέπει την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν εδώ σε Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου. (1 Μαρτίου 2004)
Μπορώ να σας πω ότι ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια. Είμαστε πια έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιτωλοακαρνανίας. (11 Σεπτεμβρίου 2007)
Β. Από τον Μάρτιο του 2007 έχει παραχωρηθεί έκταση 178 στρεμμάτων για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου (με όρο την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου σκοπού εντός πενταετίας) στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Αγρινίου.
Έχει εκπονηθεί από το Δήμο Αγρινίου η ρυμοτομική μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης.
Προτείνουμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 της κατασκευής τουλάχιστον δύο κτιρίων για τη στέγαση των τριών υπαρχόντων τμημάτων και την εξασφάλιση ποσού 24.000.000 ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του έργου.
Η κατασκευή των παραπάνω κτιρίων προβλέπεται και στο πρόγραμμα κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως αναλύεται λεπτομερώς στο Ακαδημαϊκό - Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2008 - 2013 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που υποβλήθηκε στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. στις 30 Μαΐου 2008.


2. ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Α. ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
Στο Αγρίνιο λειτουργούν επτά δημόσια Λύκεια (πέντε Γενικά, ένα Μουσικό, ένα Εσπερινό) και δύο ιδιωτικά. Στα δημόσια Λύκεια φοιτούν 2.400 μαθητές και στα ιδιωτικά 175.
Απαιτούνται επισκευές μεγάλης κλίμακας στα κτίρια του 3ου Λυκείου (Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός), του 4ου Λυκείου (πρώην Πολυκλαδικό) και 5ου Λυκείου (Συγκρότημα Σταδίου, όπου στεγάζεται και το 2ο ΕΠΑΛ).

Β. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην πόλη μας λειτουργούν 2 ΕΠΑΛ και 1 ΕΠΑΣ, στα οποία φοιτούν 650 μαθητές.
Το 2ο ΕΠΑΛ στεγάζεται στο Συγκρότημα του Σταδίου, ενώ το 1ο ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΣ στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού. Και στα δύο σχολικά συγκροτήματα απαιτούνται επισκευές μεγάλης κλίμακας.

Γ. ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Στο Αγρίνιο λειτουργούν δεκατρία δημόσια Γυμνάσια (10 συν 1 Μουσικό, 1 Εσπερινό και 1 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και δύο ιδιωτικά. Στα δημόσια Γυμνάσια φοιτούν 2.850 μαθητές και στα ιδιωτικά 155.
Τέσσερα Γυμνάσια (3ο, 7ο, Καμαρούλας και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτίρια.
Για την επίλυση των προβλημάτων απαιτούνται άμεσα οι παρακάτω ενέργειες:
1. Επισκευές μεγάλης κλίμακας στα κτίρια του 2ου και 6ου Γυμνασίου (Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός).
2. Αγορά των δεσμευμένων οικοπέδων:
- επί της οδού Μεγάλης Χώρας, έκτασης 6.000 τ.μ., για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το 8ο Γυμνάσιο, το 8ο και 18ο Νηπιαγωγείο.
- επί της οδού Μιχαλακέα, έκτασης 4.000 τ.μ., για τη στέγαση του 7ου Γυμνασίου.
- επί των οδών Αγ. Ιωάννη Ρηγανά και Καλλέργη, έκτασης 5.000 τ.μ., για τη στέγαση του 3ου Γυμνασίου
3. Εφαρμογή προγράμματος χρηματοδότησης για την ανέγερση των παραπάνω Γυμνασίων.


3. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Α. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στο Αγρίνιο λειτουργούν τριάντα δημόσια Δημοτικά Σχολεία (μεταξύ των οποίων 3 Ειδικά - χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες κτιριακές προϋποθέσεις γι' αυτό) και δύο ιδιωτικά. Στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία φοιτούν 4.700 μαθητές και στα ιδιωτικά 280.
Τα προβλήματα στέγασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα οξυμένα (αφού το 2ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο Δ.Σ. στεγάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε ενοικιαζόμενα κτίρια, ενώ και πολλά δημόσια αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα) για την επίλυση των οποίων απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες:
1. Επισκευές μεγάλης κλίμακας στο 1ο, 2ο, 3ο, 11ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία.
2. Αναπαλαίωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου.
3. Αγορά τεσσάρων δεσμευμένων οικοπέδων: Στην οδό Θυσίας (έκτασης 4.500 τ.μ. για την ανέγερση του 21ου Δημοτικού Σχολείου, στην οδό Γούναρη (έκτασης 4.000 τ.μ.) για την ανέγερση του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στην οδό Κόκκαλη (έκτασης 4.354 τ.μ.) για την ανέγερση του 19ου Δημοτικού Σχολείου (και ενός Νηπιαγωγείου), επί της οδού Πυλλήνης και Πανεπιστημίου (έκτασης 5.358 τ.μ.) για τη στέγαση του 17ου Δημοτικού Σχολείου (και 17ου Νηπιαγωγείου).
δ) Χρηματοδότηση για την ανέγερση των παραπάνω διδακτηρίων.

Β. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Στο Αγρίνιο λειτουργούν είκοσι εννέα δημόσια Νηπιαγωγεία, στα οποία φιλοξενούνται περισσότερα από 1.000 παιδιά.
Τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια (1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 6ο, 8ο, 10ο, 12ο, 15ο, 17ο, 18ο, 21ο, 1ο Αγίου Κων/νου, 2ο Αγίου Κων/νου, 2ο ολοήμερο Αγίου Κων/νου) Η επίλυση του οξυμένου αυτού προβλήματος απαιτεί την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα περιλαμβάνει:
1. Την αγορά των δεσμευμένων οικοπέδων που αναφέρθηκαν παραπάνω για τη στέγαση Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.
2. Τη χρηματοδότηση για την ανέγερση Νηπιαγωγείων στα παραπάνω οικόπεδα.
3. Την αναζήτηση και αγορά νέων οικοπέδων για την ανέγερση Νηπιαγωγείων.

Παρατήρηση: Το μηνιαίο μίσθωμα των ενοικιαζομένων αιθουσών για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στο ποσό 50.000 ευρώ περίπου.

Κύριε Υπουργέ,
Στα Σχολεία του Δήμου Αγρινίου φιλοξενείται το 40% των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού. Για την κάλυψη των αναγκών ο Δήμος έχει δωρίσει σειρά οικοπέδων στα οποία ανεγέρθηκαν σχολικά συγκροτήματα, με τελευταία το Μουσικό Γυμνάσιο και Μουσικό Λύκειο, το 10ο, 12ο και 16ο Δημοτικό Σχολείο, το 5ο, 7ο, 14ο, 16ο και 19ο Νηπιαγωγείο. Επίσης, σε οικόπεδο του Δήμου Αγρινίου επί της οδού Σικελιανού έχει προβλεφθεί η ανέγερση του 3ου και 21ου Νηπιαγωγείου.
Δυστυχώς, ο Δήμος δεν διαθέτει άλλα οικόπεδα γι' αυτό με πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προβεί, με τροποποιήσεις του σχεδίου πόλης, στη δέσμευση των κατάλληλων για την ανέγερση διδακτηρίων οικοπέδων, όπως αναλυτικά περιγράφονται παραπάνω.
Κατανοούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα προβλήματα της Εκπαίδευσης στην πόλη μας και επιβάλλεται να υπάρξει ιεράρχηση.
Στην ιεράρχηση αυτή προκρίνουμε ως απολύτως απαραίτητα:
1. Την αγορά οικοπέδου έκτασης 4.000 τ.μ. στην οδό Γούναρη και την ανέγερση εκεί του 7ου Δημοτικού Σχολείου (καταβολή του εναπομείναντος τιμήματος μετά την παραχώρηση οικοπέδων από το Δήμο προς τους δικαιούχους).
2. Την αγορά οικοπέδου έκτασης 4.000 τ.μ. στην οδό Μιχαλακέα και την ανέγερση εκεί του 7ου Γυμνασίου.
3. Την αγορά οικοπέδου έκτασης 4354 τ.μ. στην οδό Κόκκαλη και την ανέγερση εκεί του 19ου Δημοτικού Σχολείου και ενός Νηπιαγωγείου.
4. Την αγορά οικοπέδου έκτασης 4.500 τ.μ. στην οδό Θυσίας και την ανέγερση εκεί του 21ου Δημοτικού Σχολείου.
5. Την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από τους πρόσφατους σεισμούς το 2ο Δημοτικό Σχολείο.
6. Την άμεση χρηματοδότηση για την οικοδόμηση Νηπιαγωγείων σε υπάρχοντα ιδιόκτητα ή αγορασθέντα οικόπεδα.
7. Την άμεση χρηματοδότηση για την εφαρμογή προγράμματος επισκευών μεγάλης κλίμακας, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

 

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ

 

 

 

ΚαλλιτέχνεςΠοιητέςΟργανώσεις

 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

Αναδρομές:

Το τραίνο των ΣΒΔΕ
Η πρώτη εφημερίδα
Η μαύρη Μ. Παρασκευή
Καφενεία & Καφωδεία
Οι Παπαστράτοι
Τσιγάρα Αγρινίου
Οι Γερμανοί φεύγουν
Το πρώτο δικαστήριο
Βαρνακιώτης
Παπαποστόλης, ο Άγιος
Η πρώτη εφημερίδα
Ο Ελύτης στο Αγρίνιο
Το Αγρίνιο του 1875
Οι Αγρινιώτες του 1875
Η διαθήκη του Στάϊκου
Η εξέγερση του 1962
Μάχη στο Μακρυνόρος
Η μάχη της Γουρίτσας

Θέματα:

Εφετείο στο Αγρίνιο
Τα χαλκούνια
Για ένα σύγχρονο μουσείο
Για τις αρχαιότητες
Εκτροπή του Αχελώου
Η Ιονία οδός
Το Πλατυγιάλι
Το τουριστικό μέλλον
Θέατρο Ποταμούλας
Οι Τσιγγάνοι μας
Οι σπάνιες αγελάδες
Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Εικόνες:

Αγία Τριάδα  Μαύρικα
Μοναστήρι της Μυρτιάς
Το Τζαμί στη Μεγ. Χώρα
Φυσικές λίμνες
Τεχνητές λίμνες
Γεφύρια
Τα νεοκλασσικά
Οι καπναποθήκες
Τα πέτρινα
Η πλατεία Μπέλλου
Η οδός Παπαστράτου
Η οδός Χαρ. Τρικούπη
Η παρθένα του Σώχου
Μνημείο των πεσόντων
Τα "γκράφιτι"  νέων
 
Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές