Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011
 

 

 

 

Αφιέρωμα στον Κουρτ Βάιλ

 

Με την Σόνια Θεοδωρίδου - στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας  

 

 

Ένα γοητευτικό ταξίδι εκεί που η μουσική συναντά το θέατρο συνιστά το Αφιέρωμα στον Κουρτ Βάιλ που παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου σε μια ξεχωριστή βραδιά, το Σάββατο 24  Ιανουαρίου.

Τα περισσότερα έργα του Αφιερώματος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κουρτ Βάιλ με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, η θεατρική σφραγίδα του οποίου δύσκολα αποκολλάται από την μουσική έμπνευση του συνθέτη. Η συνεργασία τους -που άρχισε το 1927 με την πρώτη μορφή του Μαχάγκονυ και συνεχίστηκε τον επόμενο χρόνο με την Όπερα της πεντάρας- άλλαξε τη ζωή και των δύο, ενώ απέκτησε τέτοια αναγνώριση ώστε να συνιστά νέο καλλιτεχνικό είδος.  Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν επίσης, έργα που υπογράφει ο Μπρεχτ με τον Χανς Άισλερ, τον εκλεκτό μαθητή του Σαίνμπεργκ και γιο του καθηγητή φιλοσοφίας Ρούντολφ Άισλερ. Ο συνθέτης αυτός, μετά τα πρώτα, πρωτοποριακά του έργα, στράφηκε στην εφαρμοσμένη μουσική, όπως ο ίδιος ονόμαζε τη μουσική που προωθούσε τους κοινωνικούς και μαρξιστικούς του στόχους.

 Στο αφιέρωμα αυτό, μπορεί κανείς να απολαύσει πέρα από την μοναδικότητα της μουσικής σύλληψης και την αρτιότητα των ερμηνειών, την ιδιαιτερότητα της μουσικής φόρμας, μέσα από την οποία η μουσική και το κείμενο συνδιαλέγονται. Προς όφελος αυτής της αρμονικής συνδιαλλαγής, ο Κουρτ Βάιλ δεν δίστασε να μετριάσει την υπεροχή της μουσικής του, με την ίδια λογική που κι ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, κατάφερε να καταστήσει τα τραγούδια πανίσχυρα, να τα αποδώσει δηλαδή στην πιο φωτεινή και ζωογόνα τους εκδοχή, αυτήν της θεατρικής όπερας. Άκρως ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για τον Βάιλ και τα μουσικά διαμάντια με τα οποία εμπλούτισε το θεατρικό αυτό είδος έχει ειπωθεί πως... έκανε τη δουλειά του τόσο καλά, που η παρακμιακή γοητεία της μουσικής μείωνε την οξύτητα της σάτιρας !

 Όλα τα τραγούδια του Αφιερώματος ανήκουν στην ευρωπαϊκή περίοδο του Βάιλ, αυτήν της συνεργασίας του με τον Μπρεχτ, αλλά και με τους γάλλους ποιητές που ξεχώρισε κατά την παραμονή του στο Παρίσι πριν τη μετάβαση στην Αμερική. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο Μωρίς Μαγκρ (Το παράπονο του Σηκουάνα και Δεν σ’αγαπώ), ο Ροζέ Φερναί (ποιος δεν μαγεύεται από την γλυκιά μελωδία του πολυτραγουδισμένου Γιουκάλι), αλλά και ο Ζακ Ντεβάλ με το Le Grand Lustucru)– τραγούδια γραμμένα το 1934. Αυτά συγκαταλέγονται στις εναρκτήριες μπαλάντες και στα λιντ τα οποία προετοιμάζουν το κλίμα για τα ακόλουθα επτά τραγούδια από την δημοφιλή Όπερα της πεντάρας, το έργο-σταθμό για τα δεδομένα του μουσικού θεάτρου. Η τεράστια εμπορική επιτυχία της πρεμιέρας του1928 επισφράγισε τη συνεργασία Βάιλ-Μπρεχτ κατατάσσοντας τους στις διαχρονικές σελίδες της ιστορίας της τέχνης. Το Αφιέρωμα επίσης περιλαμβάνει ένα μουσικό πέρασμα από την Άνοδο και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ, τραγούδια από το θεατρικό Happy End καθώς και  έργα των Μπρεχτ-Άισλερ.

 

H Σόνια Θεοδωρίδου

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια. Σπούδασε τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη της κ. Παπαλεξοπούλου απ’ όπου απεφοίτησε με Αριστα παμψηφεί και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης.

Της απενεμήθη το βραβείο των υποτροφιών “Μαρία Κάλλας” και ως υπότροφος συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στη συνέχεια στο Λονδίνο με την Vera Rosza.

Εχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως: Frankfurt Oper, Berlin Staatsoper unten den Linden, Deutsche Opera Berlin, Staatsoper Hamburg, National Theater Muenich, Stuttgart, Theatre Royal de la Monnaie-Bruxelles, Theatre Chatelet de Paris, Teatro Communale di Firenze, Theatre Basel, Opera de Lyon, Opera de Montpellier, Festspiele Schwetzingen, Maifestspiele Wiesbaden, Amsterdam, Rotterdam, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, κ.α.

Σαν σολίστ έχει τραγουδήσει στην Κολωνία (Koelner Philharmonie), Βουδαπέστη (Franz Liszt Academy), Ιταλία (Reggio Emilia), Λισσαβώνα (Colosseum), Τόκυο, Φρανκφούρτη (Alte Oper) και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως: Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Rene Jacobs, Christoph von Dohnanyi, Gerd Albrecht, Garry Bertini, Ivan Fischer, Marcello Viotti κ.α.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους σημαντικότερους ρόλους της όπερας όπως: Fiordiligi (Cosi fan tutte), Elvira (Don Giovanni), Pamina (Zauberfloete), Alcina (Alcina), Violetta (La Traviata), Gilda (Il Rigoletto), Angelica (Suor Angelica), Mimi (La Boheme), Salud (La vida breve), Fiorilla (Il Turco in Italia), Corinna (Il viaggio a Reims), Giulietta (I Capuletti e i Montecchi), Maria Stuarda (Maria Stuarda), Cleopatra (Giulio Cesare) κ.α.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τρία CD της καλλιτέχνιδος “La Calisto” (Harmonia Mundi), “Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι” (Σείριος) και το “Recital” (Σείριος).

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές