Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 

  Θέματα υγείας μόνο για άνδρες

Επιστημονική εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδας   για τους φαρμακοποιούς του νομού Αιτωλοακαρνανίας, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Bayer Hellas. Σε ένα κατάμεστο ακροατήριο μίλησε ο  καθηγητής, κ. Πέτρος Περιμένης,  διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια εμφάνισης τους προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) και στη θεραπευτική αντιμετώπισή της. Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, κ. Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Περιμένης, αναπτύσσοντας το θέμα του, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού ως συμβούλου υγείας στην ενημέρωση και την πρόληψη των πολιτών και επισήμανε ότι το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας απασχολεί έναν στους δέκα άνδρες. Σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταγράψει ότι, σε ηλικίες άνω των 40 ετών, το ποσοστό των ανδρών που παρουσιάζει κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία αγγίζει το 40%. Υπολογίζεται δε πως πάνω από 200.000.000 άνδρες στον κόσμο πάσχουν από τη νόσο.

Το γήρας, οι αγγειακοί παράγοντες, καθώς και οι ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνισή στυτικής δυσλειτουργίας, τόνισε ο καθηγητής κ. Π. Περιμένης. Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση της νόσου σε διαβητικούς 40-70 ετών, το ποσοστό εμφάνισης μέτριας έως πλήρους ΣΔ ανέρχεται στο 56%, ενώ η εμφάνιση πλήρους ΣΔ αγγίζει το 28%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 9,6 του γενικού πληθυσμού.

Και συμπλήρωσε ο καθηγητής ότι πάνω από τους μισούς άνδρες άνω των 50 ετών έχουν ΣΔ λόγω αγγειακής νόσου. Άνδρες διαγνωσμένοι με διαβήτη εμφανίζουν 4 φορές πιο συχνά προβλήματα στη στύση τους σε σχέση με τους υγιείς άνδρες. Άνδρες που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι μέχρι 4 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ΣΔ σε σχέση με τους υγιείς. Τέλος, περίπου το 85% των ανδρών που υπεβλήθησαν σε ριζική προστατεκτομή υποφέρουν από ΣΔ.

Στη συνέχεια, ο κ. Περιμένης αναφέρθηκε στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος λέγοντας ότι αυτό που ζητούν οι ασθενείς από ένα φάρμακο είναι ασφάλεια και ανεκτικότητα, αξιοπιστία και ταχεία έναρξη δράσης. Τόνισε δε ότι τα φάρμακα για τη ΣΔ δεν είναι αφροδισιακά, αλλά επιβάλλεται να υπάρχει επιθυμία προκειμένου να δράσουν. Τέλος, συμπλήρωσε πως σε μια σειρά από μελέτες έχει φανεί ότι η αποτελεσματικότητα όλων των χαπιών για τη ΣΔ επεκτείνεται και στις γυναίκες των ανδρών που λαμβάνουν θεραπεία, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των συντρόφων.  

 

Άλλες ειδήσεις:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές