Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 
 

 

 Σύσκεψη για την ανασύνταξη του κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας


Το ζωντάνεμα και η αναζωογόνηση των αγροτικών συλλόγων, ήταν ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που τέθηκαν στην αγροτική σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, 1/3/2009, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΝ), στην Κατοχή. Στην εισήγηση ο Σπύρος Κοτοπούλης, εκ μέρους της ΟΑΣΝ, αναφέρθηκε σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη το κύτταρο αγροτικού κινήματος οι αγροτικοί σύλλογοι να αναζωογονηθούν. Να μαζικοποιηθούν και να ισχυροποιηθούν στη γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την αντιαγροτική πολιτική. Παραγωγοί εσπεριδοειδών, βαμβακιού και καλαμποκιού από Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Οινιαδών που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη κατέθεσαν τις απόψεις τους. Μετέφεραν αγωνιστική εμπειρία και συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, εκφράστηκαν τα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. 

Στην αιχμή των προβλημάτων βρέθηκαν οι εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν στα αγροτικά προϊόντα που σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής καθιστούν αποτρεπτική την παραμονή τους στις καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε, πως στο βαμβάκι η εμπορική τιμή είναι στα 0,20 ευρώ το κιλό όταν πρόπερσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,40 ευρώ το κιλό. Στο καλαμπόκι, επίσης, η τιμή κατρακύλησε φέτος στα 0,14 ευρώ το κιλό από 0,27 και 0,28 ευρώ. Την εύλογη ανησυχία τους εξέφρασαν και οι εσπεριδοπαραγωγοί, καθώς η μερική αποσύνδεση στο 40% της επιδότησης από την παραγωγή αναμένεται να επιφέρει καίριο πλήγμα στα εισοδήματά τους που θα επιδεινωθούν ακόμη παραπέρα αν ληφθεί υπόψη και η ακαρπία που έχει υποστεί η παραγωγή τους σε δυο χρόνια την τελευταία 5ετία. 

Στη σύσκεψη, όπου παραβρέθηκε και χαιρέτισε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, βήμα θετικό και ελπιδοφόρο για την οργάνωση του αγώνα των αγροτών απέναντι σε αυτήν την αντιαγροτική πολιτική αποτέλεσε η απόφαση για δημιουργία αγροτικού συλλόγου στην περιοχή, ενώ αποφασίστηκε και η συμμετοχή στο γιορτασμό του Κιλελέρ.

 

Άλλες ειδήσεις:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές