Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 
 

 

 Ο Γιάννης Μαγκριώτης περιοδεύει στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας


   Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημοσιών Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης, ξεκίνησε σήμερα 6-3-09 τη διήμερη περιοδεία του στη Δυτική Ελλάδα, από τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.  O Γ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και συναντήθηκε με τον Νομάρχη, κ. Ευθύμιο Σώκο. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Λιμάνι Πλατυγιαλίου στον Αστακό, το εργοτάξιο της Ιονίας Οδού στη Γουριώτισσα του δήμου Στράτου, τον δήμο Αγρινίου και τον δήμο Θέρμου. Το απόγευμα συμμετείχε σε Σύσκεψη με τον Νομάρχη, Δημάρχους, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μηχανικούς ΤΕΕ και φορείς του νομού με θέμα: Δημόσιες Υποδομές - Ανάπτυξη Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Αξιολόγηση του Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ - Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, στο ξενοδοχείο Imperial στο Αγρίνιο.

    Ο Γ. Μαγκριώτης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων τόνισε:

    Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας. Όλες οι περιφέρειες της χώρας την τελευταία πενταετία γνώρισαν μεγάλη οικονομική και κοινωνική υποχώρηση. Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας γνώρισε την μεγαλύτερη.

    Αυτό είναι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης. Η δραματική μείωση του ΠΔΕ τα τελευταία πέντε χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την υπεξαίρεση 15,5 δις ευρώ αθροιστικά από την ανάπτυξη κυρίως της ελληνικής περιφέρειας.

    Η κυβέρνηση πιστή στην νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της, περιέκοψε τους σίγουρους αυτούς πόρους για την ανάπτυξη της περιφέρειας, πιστεύοντας πως θα καλυφθεί το έλλειμμα αυτών των αναπτυξιακών πόρων από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις όμως δεν υπήρξαν, παρ’ ότι η κυβέρνηση μείωσε δραστικά την φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Δεν υπήρξαν καθόλου ιδιωτικές επενδύσεις στην περιφέρεια. Το μεγάλο κεφάλαιο επενδύει εκεί που υπάρχει άμεση απόδοση και αναπτύσσονται οι οικονομίες κλίμακος. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν στην ελληνική περιφέρεια. Αυτό αποκαλύπτει την επιπολαιότητα, το νεοφιλελεύθερο δογματισμό αλλά και την επικινδυνότητα της νεοδημοκρατικής πολιτικής.

    Αυτός είναι ο λόγος που αποδυναμώθηκαν τα αναπτυξιακά και κοινωνικά αποθέματα της χώρας, γι’ αυτό και θα είναι πιο επώδυνη η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση για τη χώρα μας, παρ’ ότι δεν είχε πρωτογενές πρόβλημα το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα μας, όπως σε άλλες χώρες.

    Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία ο Γ. Μαγκριώτης τόνισε ότι η έλλειψη των οδικών αξόνων την κρατούσε χρόνια απομονωμένη. Ο εκτεταμένος πρωτογενής τομέας της οικονομίας με την μεγάλη συρρίκνωση του τα τελευταία χρόνια δημιούργησε ένα εκρηκτικό μίγμα υψηλής ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων. Η Αιτωλοακαρνανία και η Δυτική Ελλάδα έχουν απόλυτη ανάγκη να βγουν από την απομόνωση.

    Η Ιόνια Οδός είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας. Ουσιαστικά όμως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει και αυτό οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να παραδώσει ελεύθερους τους χώρους, αφού δεν έχει προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις για να αρχίσει η κατασκευή της. Το Δεκέμβρη του 2008 ήταν η τελική ημερομηνία για την παράδοση των χώρων σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού. Μέχρι σήμερα όμως έχει παραδώσει μόνο 13 χιλ. από τα 196 χιλ. Συνεπώς η κατασκευαστική κοινοπραξία η οποία εισπράττει τα διόδια σε τμήματα του ΠΑΘΕ από τον Απρίλη του 2008, ουσιαστικά δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο και γι’ αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση. Το έργο αυτό επίσης θα είναι πανάκριβο, γιατί γίνεται ουσιαστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση και θα το πληρώσει η τοπική και περιφερειακή οικονομία της περιοχής με την καταβολή διοδίων.

    Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη της αξιοποίησης των σύγχρονων εγκαταστάσεων του εμπορευματικού λιμένος στο Πλατυγιάλι Αστακού και την άμεση κατασκευή του οδικού άξονα που θα το συνδέει με την Ιόνια Οδό. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει για την πόλη του Αγρινίου που ασφυκτιά, όπως πρέπει να συνδεθούν με τα κεντρικά δίκτυα και περιοχές όπως η περιοχή του Δήμου Θέρμου, που ζει σε περιφερειακή απομόνωση.

    Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει μοναδικά φυσικά αποθέματα, όπως οι υδάτινοι πόροι, λίμνες, ποτάμια όπως και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον και εκτεταμένες ακτές. Το τοπικό, νομαρχιακό αλλά και εθνικό δίκτυο της περιοχής είναι ανεπαρκέστατο και ακατάλληλο, είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του νομού. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει δεσμεύσει σχεδόν καθόλου πόρους στο Δ’ ΚΠΣ για την κατασκευή τουλάχιστον κάποιων τμημάτων του αναγκαίου αυτού δικτύου.

    Στην συνέχεια, ο Γ. Μαγκριώτης συμμετείχε σε Σύσκεψη στην Πάτρα με βουλευτές, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τον Νομάρχη, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέλη της Νομαρχιακής και Περιφερειακής Επιτροπής και κομματικά στελέχη από τον χώρο των μηχανικών, με θέμα: Δημόσιες Υποδομές - Ανάπτυξη Νομού Αχαΐας, Αξιολόγηση του Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ - Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο Βυζαντινό.
 

 

Άλλες ειδήσεις:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές