Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 
 

 

Στο Αγρίνιο με τον Υπουργό Εσωτερικών η Σύνοδος των Περιφερειαρχών


Η 26η Σύνοδος των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών όλης της χώρας άρχισε τις εργασίες υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου,  στο Αγρίνιο  το πρωί της Παρασκευής 24/4/09. Κατ αυτήν ο κ. Παυλόπουλος   ανακοίνωσε τις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας έργων υποδομής που αναλογούν για κάθε Ελληνική Περιφέρεια και κάθε Δήμο ξεχωριστά από την εφαρμογή του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ 2. 
Εξ άλλου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Σπυρίδων δήλωσε ότι η έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ 2, αφορά σε πολύ μεγαλύτερο ύψος πιστώσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα η χρονική διάρκειά του θα είναι μικρότερη κατά δύο έτη.

Ο κ. Σπυρίδων τόνισε  μάλιστα ότι: Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 2 έχει πενταετή διάρκεια και δίνει διπλάσιο ποσό προς του Δήμους, ύψους 3,5 δις. Ευρώ, εν αντιθέσει με το ΕΠΤΑ το οποίο αφορούσε σε πακέτο χρημάτων ύψους μόλις 1,7 δις. Ευρώ και η διάρκειά του ήταν επταετής. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα πρόγραμμα πολύ πιο ισχυρό, που παρέχει σε κάθε Δήμο τη δυνατότητα δημιουργίας έργων υποδομής που στοχεύουν στην ανάπτυξη όλης της Ελληνικής Περιφέρειας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι Δήμοι θα λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου να προετοιμαστούν και εγκαίρως να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων.  

Ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας κ. Σώκος, τέλος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: Είχα συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο η οποία δεν ήταν εθιμοτυπική. Ήταν ουσιαστική μιας και μου δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσω σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με προβλήματα και  επιλογές ώστε να κάνουμε καλύτερα την δουλειά μας. Το Υπουργείο να συνεργαστεί με την Νομαρχία κι εγώ ως Νομάρχης, οι συνεργάτες μου και οι υπηρεσίες να είμαστε απαιτητικοί για την ανάπτυξη του τόπου μας και την ωφέλεια των πολιτών. Τέθηκαν ζητήματα ουσιαστικά, υπήρξε και αντιπαράθεση και γόνιμος διάλογος. Τώρα το αν θα έχουμε και αποτελέσματα με αποφάσεις του Υπουργού και της Κυβέρνησης αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε στο μέλλον. Τα προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία είναι τεράστια. Είμαστε νομός με τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και με την μεγαλύτερη φτώχεια. Είμαστε ο νομός που αντί να αυξάνει ο πληθυσμός, μειώνεται και πολύ φοβάμαι ότι στην απογραφή του 2011 αν έχουμε τα αποτελέσματα που φαίνονται αυτή την περίοδο ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας θα χάσει βουλευτική έδρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποανάπτυξης, της φτώχειας, της μη ύπαρξης δημοσίων επενδύσεων, έργων και βεβαίως της αδυναμίας που έχει η Νομαρχία να υλοποιήσει το πρόγραμμά της μιας και οι πόροι δεν υπάρχουν.  Ακούσαμε από τον κύριο Παυλόπουλο να λέει πως στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας και στην Αιτωλοακαρνανία δόθηκαν πενταπλάσια χρήματα από το 2004 μέχρι σήμερα. Η δημιουργική λογιστική δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο και το είπα στον υπουργό και ζήτησα να μην γίνει μια συζήτηση τέτοιου είδους. Δεν εξυπηρετεί κανέναν. Γιατί το να πλειοδοτεί ο καθένας και να υπερασπίζεται το δικό του κόμμα αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο.Θα μπορούσα κι εγώ να υπερασπιστώ παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και στη συζήτηση που έγινε ανέφερα το εξής απλό.Το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση τελείωσε και έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο έργο του αιώνα, το πιο δύσκολο έργο στην περιοχή μας που ήταν η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου μέσα σε 6 χρόνια και ετούτη η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τελειώσει 22 χιλιόμετρα δρόμο από το Αγγελόκαστρο μέχρι τον Κουβαρά το οποίο παρέλαβε δημοπρατημένο από το 2003. Όπως επίσης είναι δυνατόν να λέμε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι πόροι την στιγμή κατά την οποία απ’ την άλλη πόρτα έχουμε τρύπιο το βαρέλι και φεύγουν διαρκώς πόροι και αρμοδιότητες απ’ την Αυτοδιοίκηση;

 

Άλλες ειδήσεις:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές