Σάββατο, 01. Οκτωβρίου 2011
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 
 

 

Με πρόταση - προσφορά του γλύπτη Θόδωρου

Ιδρύεται  Κέντρο Μελετών & Σύγχρονης Γλυπτικής στο Αγρίνιο


     Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε  ομόφωνα την 13-5-2009 την πρόταση του γλύπτη Θόδωρου για την δημιουργία Κέντρου Μελετών - Σύγχρονη Γλυπτική και Περιβάλλον στο Αγρίνιο, σε οικόπεδο που θα δωρίσει ο καλλιτέχνης στο Δήμο στη θέση Ρουπακιά.

    Έτσι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα ενός μεγαλόπνοου οράματος για πολιτισμική αναβάθμιση της πόλης του Αγρινίου, γεγονός που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής.

    Η ίδρυση του Κέντρου Μελετών θα σηματοδοτήσει αυτόματα και την καταγραφή της πόλης του Αγρινίου στον ευρύτερο πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας, κάνοντας την σημείο αναφοράς και πόλο έλξης. 

    Σύμφωνα με την πρόταση του γλύπτη Θόδωρου, σκοπός του κέντρου, στο οποίο θα συγκεντρωθεί σχεδόν το σύνολο των έργων του καλλιτέχνη, είναι η μελέτη και η έρευνα της Γλυπτικής Τέχνης ως πολιτισμική δραστηριότητα στα πλαίσια του Σύγχρονου Πολιτισμού σε σχέση με το περιβάλλον, φυσικό και τεχνητό, όπου η σύγχρονη τέχνη εννοείται ως καταλύτης για την ποιότητα του περιβάλλοντος, για την ποιότητα ζωής.

    Επίσης παράλληλος σκοπός είναι η ανάδειξη το έργου των καλλιτεχνών της ευρύτερης περιοχής που ερευνούν και εργάζονται για τους ίδιους στόχους.

     Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στην εισήγησή του αφού ευχαρίστησε τον γλύπτη Θόδωρο για την ειλικρινή όπως είπε συνεργασία που είχαν το προηγούμενο διάστημα αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Κέντρου Μελετών γλυπτικής στην πόλη μας.

      Η πρόταση του γλύπτη Θόδωρου για την ίδρυση Κέντρου Μελετών γλυπτικής αφορά μια καινοτόμα δράση για την πόλη και η κεντρική της ιδέα βασίζεται στο έργο και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, το έργο του οποίου ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας.

      Ο Θόδωρος είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που έχει κάνει γνωστό το Αγρίνιο σε όλο τον κόσμο με το έργο του.

     Το Κέντρο Μελετών θα είναι ένας δυναμικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ερευνητικό περιεχόμενο, γεγονός που θα αναβαθμίσει συνολικά το πνευματικό πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

     Ο γλύπτης Θόδωρος στην τοποθέτηση του υποστήριξε πως πρέπει να γίνει ουσιαστική εκτίμηση και να διερευνηθεί ο τρόπος ενσωμάτωσης στην κοινωνία του Αγρινίου μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για Κέντρο Μελετών που φιλοδοξεί να λειτουργήσει στον ευρύτερο ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο του πολιτισμού.

     Γι' αυτό θεωρώ απαραίτητη τη διερεύνηση της πρότασης, σε όλες τις διαστάσεις, την κοινωνική, την οικονομική και τελικά την πολιτική, από όλους τους παράγοντες του Δήμου Αγρινίου, ώστε οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να προκύψουν μετά από κατανόηση όλων των πλευρών, για το καλό της πόλης.

    Οι επικεφαλείς της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.Νίκος Ρούσης και κ.Βασίλης Νικάκης επισήμαναν τη σπουδαιότητα του Κέντρου Μελετών που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού θα δημιουργηθεί στη γενέθλια πόλη του γλύπτη Θόδωρου.

    Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Βαΐνάς ο οποίος στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων τόνισε:

    Είμαστε τυχεροί γιατί ένα τέκνο αυτής της πόλης μεγαλούργησε σε όλο τον κόσμο τιμώντας το Αγρίνιο και ακόμα πιο τυχεροί είμαστε σήμερα με την πρόταση που κάνει ο Θόδωρος να δημιουργηθεί το Κέντρο Μελετών Γλυπτικής.

   Πέραν της αποδοχής της πρότασης του γλύπτη Θόδωρου για τη δημιουργία Κέντρου Μελετών το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες καθώς και στην τροποποίηση και ανασύνταξη του σχεδίου πόλης Αγρινίου στο Ο.Τ.  Γ1249 που βρίσκεται το οικόπεδο που παραχωρεί ο γλύπτης, ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο θα αναπτυχθεί το Κέντρο Μελετών. 

 

Άλλες ειδήσεις:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές