Σάββατο, 03. Σεπτεμβρίου 2011
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 
 

  Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου στο Κηποθέατρο του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου

 

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου παρουσιάζουν, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Γιορτές Καλοκαιριού 2009, το έργο του Αισχυλου "Προμηθέας Δεσμώτης". Το έργου θα ανέβει  την Πέμπτη 16 Ιουλίου ώρα 9.30 μ.μ  στο Κηποθέατρο του Δημοτικού Πάρκου.

Το ρόλο του Προμηθέα θα ερμηνεύσει ο Χρίστος Καλαβρούζος που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Την μετάφραση έχει κάνει ο Παναγιώτης Μουλλάς, την μουσική ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τις  χορογραφίες η Έρση Πήττα τα σκηνικά η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, τα κοστούμια η Ελένη Δουνδουλάκη. Την σκηνοθετική επιμέλεια και  την ερμηνεία του Προμηθέα Δεσμώτη ο Χρίστος Καλαβρούζος.  Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιούλη Τάσιου, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Μωρόγιαννης, Θωμάς Βούλγαρης, Παναγιώτης Αδάμ.  Στο χορό Ωκεανίδων συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Γίτσα,  Ευγενία Δημητροπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αγάθη Κάλτσα, Σιμόνη Κολέντζου, Εύη Μητσοπούλου, Έλενα Μόμτσου, Γεωργία Μπάκα, Αγγελική Πέτκου, Δήμητρα Φράντζιου, Εύη Φώτου. Η παράσταση αυτή είναι μια συλλογική εμπειρική κατάθεση σημαντικών συντελεστών του θεάτρου μας που με σεβασμό στο λόγο και στην παράδοση φιλοδοξεί να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα.

Το κορυφαίο έργο του Αισχύλου παίχτηκε για πρώτη φορά το 475 π.Χ. Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία και καταδικάζεται στην ερημιά, πάνω στην κορυφή του βράχου γιατί παραβίασε τη θεοκρατική τάξη πραγμάτων. Έγινε το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις. Ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι ένας διαλογισμός με το άγνωστο. Μια μεγαλειώδης σπαρακτική κραυγή οργής για το παράλογο και αναιτιολόγητο. Η ρήξη είναι οριστική. Ο Προμηθέας έκλεψε το άνθος της φωτιάς και το δώρισε στους θνητούς που σαν σκιές ονείρου περνούσαν τη μακριά ζωή τους όπως λάχει στα τυφλά. Έδειξε στους θνητούς πώς να φτιάχνουν καλύβες, γιατροσόφια ν' απαλύνουν τον πόνο τους, να ξεχωρίζουν τις εποχές, να ερμηνεύουν όνειρα, χρησμούς, πώς να υποτάξουν τα ζώα για να αναλάβουν τους πιο βαριούς μόχθους του ανθρώπου και ότι πολύτιμο κρύβει η γη στα σπλάχνα της, κι' ακόμα υπέρτατη σοφία, τον αριθμό τους βρήκε και τη γνώση των γραμμάτων, μνήμη των πάντων και μητέρα των μουσών. Όλες οι ανθρώπινες τέχνες, είναι δωρεές του Προμηθέα. Για όλα αυτά καρφώνεται στην ερημιά, στην κορφή ενός βράχου που θα οδεύσει αμέτρητους αιώνες. Εκεί στην ερημιά του κόσμου φτάνει ένα άλλο θύμα του Δία, η τιμωρημένη από την Ήρα περιπλανώμενη Ιώ. Ο Προμηθέας προφητεύει ότι απ' τη γενιά της θα γεννηθεί ο λυτρωτής του....

 

 

Άλλες ειδήσεις:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές