Σάββατο, 03. Σεπτεμβρίου 2011
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 
 

   Ανησυχία για τις Αλυκές Μεσολογγίου

Τέσσερες βουλευτές του ΚΚΕ, οι Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Καραθανασόπουλος και  Σταύρος Σκοπελίτης, καταγγέλλουν, με ερώτησή τους στον αρμόδιο Υπουργό, ξεπούλημα των Ελληνικών Αλυκών, ερωτώντας αν η κυβέρνηση θα σταματήσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. και αν θα αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας προς όφελος του λαού και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε αποτελεί συνέχεια της προγενέστερης Εταιρείας Αλυκαί Μεσολογγίου ΑΕ που με τη σειρά της είχε ιδρυθεί το 1978 ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ ΑΕ και συνίστατο απλώς από τη φερώνυμη αλυκή. Με την προσάρτηση των μικρότερων αλυκών στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός αλυκών που υπάγονται σήμερα στην εταιρεία ανήλθε σε οκτώ. Οι Ελληνικές Αλυκές ΑΕ είναι Εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που ιδρύθηκε το 1988, με το δημόσιο να ελέγχει σήμερα το 55% της εταιρίας ενώ ποσοστό 20% ανήκει στους ΟΤΑ και 25% στην εταιρεία Κάλλας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου σε τροχιά ιδιωτικοποίησης φαίνεται πως μπαίνει και η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης του ποσοστού 55,19% που κατέχει το Δημόσιο.

Η θέση των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. στην ελληνική οικονομία, όπου είναι ο μοναδικός παραγωγός άριστης ποιότητας θαλασσινού αλατιού, μπορεί ίσως να εξηγήσει τα σημαντικά οφέλη που προσδοκά να αποκομίσει το ιδιωτικό κεφάλαιο από μία τέτοια εξέλιξη. Από ότι φαίνεται, το καθεστώς όπου οι αλυκές στο Μεσολόγγι πουλούσαν το αλάτι σε χαμηλές τιμές στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεν είναι πλέον αρκετό.

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως οι αλυκές είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και θα μπορούσαν να είναι, μαζί με τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της χώρας,
 

Άλλες ειδήσεις:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές