Δευτέρα, 09. Μαΐου 2016
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι φέρουν το θέμα του σιδηροδρόμου Αγρινίου – Κρυονερίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο

Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη ματαίωση της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Κρυονέρι-Μεσολόγγι-Αγρίνιο στην Αιτωλοακαρνανία, λίγο πριν το έργο ολοκληρωθεί.   

Για την ανακατασκευή της παλιάς εγκαταλελειμμένης γραμμής ξοδεύτηκαν την περίοδο 2002-2004 13 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς πόρους. 3 ακόμη εκατομμύρια ευρώ (1 δις δραχμές της εποχής) είχαν ξοδευτεί σε προηγούμενη προσπάθεια ανακατασκευής της ίδιας γραμμής, την περίοδο 1997-8, που ματαιώθηκε με άνωθεν παρεμβάσεις.  

Το έργο ήταν σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2004, τελικά όμως το τροχαίο υλικό απομακρύνθηκε, η λειτουργία της γραμμής ματαιώθηκε σιωπηρά και οι ανακατασκευασμένες υποδομές εγκαταλείφθηκαν χωρίς φύλαξη απέναντι σε φθορές και καταπατήσεις.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θέτει υπόψη της τις σχετικές καταγγελίες και ζητά να ενημερωθεί για την τύχη των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που καταβλήθηκαν για την ανακατασκευή της γραμμής.

«Έχουμε μια περίπτωση όπου κάποιοι αποφάσισαν ότι οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν για το σιδηρόδρομο, όχι όμως και να τον έχουν στη διάθεσή τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι συρμοί και το προσωπικό για την επίμαχη γραμμή, υπάρχουν διαθέσιμα στο δίκτυο της Πελοποννήσου όπου υποχρησιμοποιούνται και απαξιώνονται καθημερινά. Προφανώς υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί το συνολικότερο έγκλημα κατά του σιδηροδρόμου στη χώρα μας. Είναι καιρός, όμως, να μάθουμε επίσημα ποια συμφέροντα επέβαλαν την αχρήστευση ενός έτοιμου έργου, που θα έδινε εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο αυτοκίνητο σε μια περιφέρεια με κακό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Οι υπεύθυνοι τέτοιων αποφάσεων πρέπει να τιμωρηθούν, ιδιαίτερα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήσει πίσω τα χρήματα για το έργο». 

Ιδού το κείμενο της ερώτησης:

 «Η σιδηροδρομική γραμμή Κρυονέρι-Μεσολόγγι-Αγρίνιο στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτούργησε από το 1888 μέχρι το 1970. Μετά από μια πρώτη προσπάθεια το 1997, το 2002 ξεκίνησε η ανακατασκευή της, ως μετρικής γραμμής στον ίδιο διάδρομο, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στις αρχές του 2004 η βασική υποδομή πλησίαζε στην ολοκλήρωσή της, στη συνέχεια όμως το έργο εγκαταλείφθηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει.

Τοπικοί φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως ο Όμιλος Φίλων Σιδηροδρόμου Δυτικής Στερεάς «Χαρίλαος Τρικούπης», καταγγέλλουν (1) ότι ο αρμόδιος για το έργο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος έχει αποσύρει από την περιοχή της γραμμής όλο του το τροχαίο υπηρεσιακό υλικό και έχει διακόψει κάθε του δραστηριότητα, ενώ η έλλειψη φύλαξης διευκολύνει φθορές και καταπατήσεις στη νεοκατασκευασθείσα γραμμή. Πρόσφατη καταγγελία (2) αναφέρει μάλιστα ότι το 2009 ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος αποξήλωσε από το συγκεκριμένο έργο τους αυτόματους μηχανισμούς ισόπεδων διαβάσεων που είχαν ήδη εγκατασταθεί, προκειμένου να τους τοποθετήσει σε άλλα σημεία του δικτύου του.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

·          Έχει ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την προφανή πρόθεσή της να μην ολοκληρωθεί και να μη λειτουργήσει η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή παρά τις αντίθετες ανειλημμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας;

·          Δεδομένου ότι το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους,  σκοπεύει να ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή χρημάτων που έχουν ήδη εκταμιευθεί για την κατασκευή του;

·          Είναι συμβατή με τους κανονισμούς των Ταμείων Συνοχής η αποξήλωση και χρήση σε άλλα σιδηροδρομικά δίκτυα, υλικών που περιλαμβάνονταν στη συγχρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου;».

 

20-04-2010

 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Δημοπρατείται η αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου στην αερογέφυρα

Δήμαρχος Αγρινίου: "Λιγότερες Γιορτές το καλοκαίρι"

Επισπεύδονται οι διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης στο Πλατυγιάλι Αστακού

Μελέτη για την συντήρηση των αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας

Στο Δήμο Αγρινίου το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας

Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας ζητεί ο Δήμος Αγρινίου για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου 

Αιτωλοακαρνάνες εικαστικοί: Βασίλης Παπασάϊκας

Έκθεση Αγιογραφίας της Γεωργίας Βουλδή - Καραφέρη

Εκδήλωση από το Σύλλογο Δασκάλων  Αγρινίου - Θέρμου για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση

Δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για τις μεταφορές

Τραγικές αυτοκτονίες στην Καμαρούλα Αγρινίου

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αγρινίου επισημαίνουν προβλήματα και παραλείψεις

Αθλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Μιχάλη Κούση

Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής της οδικής σύνδεσης Αμβρακίας-Ακτίου

Αξιοποιείται το κληροδότημα Κων/νου Μούτσου

Εμπλουτίζονται με χέλια τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας

Η πολιτική και οι πολιτικοί των νομών Αιτωλοακαρναναίας και Ευρυτανίας

Ελπίδες για μεγάλη επένδυση Αραβικών κεφαλαίων στην περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας

Τελικά τρία τμήματα για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Ελεγχόμενη στάθμευση αυτοκινήτων στο κέντρο του Αγρινίου

Ανδρέας Μακρυπίδης: Φωτοβολταϊκά στους καπνοπαραγωγούς

Κόντρα Δήμου Αγρινίου και Υπουργού Παιδείας για το Πανεπιστήμιο

Συνάντηση Δημάρχου Αγρινίου και Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας

Ημερίδα για την ανάδειξη του Κάστρου της Βόνιτσας

Την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης του Αγρινίου συζήτησε ο Δήμαρχος με τον Μανώλη Πατεράκη

Tιμητική εκδήλωση για τους απερχόμενους Δασκάλους -   Νηπιαγωγούς από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου

Επισκευές ανανέωσαν τα Παπαστράτεια εκπαιδευτήρια του Αγρινίου

 

Νέα Εποχή © 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές