Τα Αιτωλικά είναι μια αξιοπρόσεκτη περιοδική έκδοση της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε. Διδότου 39, Αθήνα, Τ.Κ. 10680) με σταθερή εξαμηνιαία κυκλοφορία από το 2003. Το 14ο τεύχος (Ιανουάριος-Ιούνιος 2010, Αθήνα) εμπεριέχει στις πρώτες εξήντα περίπου σελίδες «Αφιέρωμα στο Λουκή Ακρίτα». Πρόκειται για τις εισηγήσεις της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2010 στο Μεσολόγγι με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λουκή Ακρίτα στην πλατεία που δημιουργήθηκε και έλαβε και το όνομά του από το Δήμο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.
Την Ημερίδα οργάνωσε η Πρεσβεία και το Σπίτι της Κύπρου με το Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου και την συντόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Κοντός, πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε. Στο Αφιέρωμα του περιοδικού δημοσιεύονται οι χαιρετισμοί των επισήμων όπως: του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Ιωσήφ, του δημάρχου Μόρφου Χαράλαμπου Πίττα, του υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρη Δημητριάδη και του Δημάρχου Ι. Π. Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου ο οποίος άρχισε το λόγο του με την ιστορική φράση που σήμερα κοσμεί συμβολικά το πέτρινο γλυπτό δίπλα στην Πύλη της ιστορικής πόλης:
«Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου».
Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουμε ότι πρόκειται για φράση του Λουκή Ακρίτα που είπε το 1964, όταν εκφώνησε ως Υφυπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, την ομιλία του στις εορτές της Εξόδου.
Στη συνέχεια οι εισηγήσεις των ομιλητών αναδεικνύουν το έργο και την προσφορά του Λουκή Ακρίτα στα ελληνικά γράμματα καθώς και τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για Ελευθερία, Εθνική αποκατάσταση και Ένωση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ομιλητές και θέματα έχουν ως εξής:
Ελένη Αντωνιάδου, μορφωτική ακόλουθος Κυπριακής Πρεσβείας, «Ο λογοτέχνης Λουκής Ακρίτας» (σελ. 24-29). Κ. Γ. Κασίνης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Το μυθιστορηματικό έργο του Λουκή Ακρίτα» (σελ. 30-42). Ανδρέας Βοσκός, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η συμβολή του Λουκή Ακρίτα στην αναμόρφωση της Ελληνικής Παιδείας» (σελ. 43-50). Γιώργος Γιωργής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, «Λουκής Ακρίτας» (σελ. 51-58). Έλενα Ακρίτα, δημοσιογράφος, «Κατάθεση – μαρτυρία της κόρης του Λουκή Ακρίτα» (σελ. 59-61).
Ακολουθούν άλλα κείμενα σχετικά με το Μεσολόγγι όπως: Μιχάλη Κοτίνη «Στο Μεσολόγγι 1951», προσφώνηση στους Κύπριους συμμαθητές του. Διονύση Μπερερή «Τα παιδιά στις πολιορκίες και στην Έξοδο του Μεσολογγίου» (σελ. 69-80). Ιωάννη Κατσαβού «Λόγος Πανηγυρικός για την επέτειο των 184 ετών από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων» (σελ. 81-84). Γιώργου Κοκοσούλα «Το Μεσολόγγι στα χρόνια του Παλαμά» (σελ. 85-89) και Ελευθερίου Μοσχανδρέου «Η Πορεία των Ελεύθερων Πολιορκημένων» (σελ. 90-92).
Η υπόλοιπη ύλη του περιοδικού μοιράζεται ποικιλόμορφα σε θέματα που αφορούν την τέχνη, τη λογοτεχνία, την εκπαίδευση κλπ., τα οποία καλύπτουν οι Ν. Σ. Κόμβος, Μαριτίνη Γκόγκα, Θωμάς Κονιαβίτης, Αθανάσιος Βασ. Δημητρούκας, Φώτης Α. Δημητρούκας, Νικόλαος Χούτας, Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, Μεταξούλα Μανικάρου, Μπάμπης Τσελεπής, Μαρία Αγγέλη, Μιχάλης Κοτίνης.
Ενδιαφέρον επίσης το άρθρο του Γιώργου Χριστοφίδη «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη ανάπτυξη. Περιβαλλοντικός μύθος σε αυτοτελή επεισόδια» (σελ. 145-152).
Μια σταθερή ενότητα είναι ακόμη οι βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκρισίες. Καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των εκδόσεων, κυρίως εκείνων που αφορούν την Αιτωλ/νία. Προτάσσονται τα κείμενα των: α) Μιχάλη Κοτίνη, «2/39 Σύνταγμα Ευζώνων», βιβλιοκρισία για το βιβλίο του Νικόλαου Κολόμβα (σελ. 243-252), β) Χρυσούλας Σπυρέλη, «Ο ποιητής Γιάννης Κουφός ή Γιάννης Νικάνθης. Με αφορμή τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του» (σελ. 253-258) και γ) Γ. Φορλίδα, «Επιστολή για το βιβλίο του Δ. Μπερερή, «Η εκπαίδευση στο Δήμο Οινιαδών Αιτωλοακαρνανίας» (σελ.261-263).
Ακολουθούν βιβλιοκρισίες των Χρήστου Κορέλα, Ανθής Παπαθανασίου και Διονύση Μπερερή για την ποιητική σύνθεση του Πέτρου Μπερερή «Το μικρό τραγούδι της μικρής μας γης», Αθήνα 2010. Τα υπόλοιπα κείμενα αφορούν τα βιβλία των: Θανάση Παπαθανασόπουλου «Μελέτες Βυζαντινής Ιστορίας» (γράφει ο Χρήστος Κορέλας), του Γιάννη Καρύτσα «Βυζαντινά και μεταβυζαντινά βιβλία» (γράφουν οι Χρήστος Κορέλας και Διονύσης Μπερερής), της Χρυσούλας Σπυρέλη, «Ακακία Κορδόση, χρονολόγιο - εργογραφία» (γράφει η Μαρία Χουλιαρά), Άρη Μπιτσιώρη, «Ρεντίφης – Ο λαϊκός ποιητής του Ξηρομέρου» και Ηλία Κουτσονικόλα – Άρη Μπιτσιώρη, «Στην εποχή του Πάγκαλου» (γράφει η Μαρία Χουλιαρά), Σπυριδούλας Αλεξανδροπούλου, «Άμπλιανη του Μεσοπολέμου» (γράφει ο Διονύσης Μπερερής) και του Γιώργου Θανόπουλου «Ο Νίκος Γκάτσος και η λαϊκή παράδοση», καθώς και του Διονύση Μπερερή, «Η εκπαίδευση στο Δήμο Οινιαδών Αιτωλοακαρνανίας» (γράφει ο Κώστας Κονταξής).
Άφησα τελευταία την εκλεκτή δεξίωση της ποίησης η οποία ελαφραίνει και κοσμεί το βάρος των 330 σελίδων του τεύχους. Η ποίηση, είτε με πρωτοδημοσιευμένα ποιήματα, είτε με ανθολογημένα στις «Φίλιες ποιητικές προσεγγίσεις» του Γιάννη Καρύτσα, καταλαμβάνει 30 σελίδες (207-237).
Αντιγράφουμε ονόματα ποιητριών και ποιητών των οποίων φιλοξενούνται ποιήματά τους: Μαρία Σταμάτη, Χρυσούλα Σπυρέλη, Αλίκη Τσοτσορού, Φάνης Κοντός, Σωκράτης Μελισσαράτος, Γεώργιος Μοστράτος, Πέτρος Μπερερής, Γεράσιμος Νεστοράτος, Θανάσης Φούντας, Δημήτρης Πιστικός, Τάσος Γιανναράς, Τάκης Καρβέλης, Μάκης Τσέλιος, Γιάννης Καραμητσόπουλος, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Νίκος Αντωνάτος, Τάκης Σκανάτοβιτς, Στάθης Ζαρκιάς.
...Μεταφέρουμε και την θαυμαστή εικονοποιία του νέου ποιητή Γιώργου Μοστράτου, που εναγκαλίζεται το ιερό τοπίο με αγωνιώδη ΙΚΕΣΙΑ :
Μες τα θολά νερά/Της λιμνοθάλασσάς σου/Κείμαι/Κουφάρι ανάμεσα σε λαβωμένους/
Καμάκωσέ με/Βαράσοβα/Επίλεξέ με ανάμεσα στους αγνοουμένους/Κάνε με μύστη/
Της μεγάλης Εξόδου σου/προς την Αλήθεια[…]
Χρυσούλα Σπυρέλη
Εδώ: Για προηγούμενο τεύχος του περιοδικού....