Ο Δημήτρης Σταμάτης παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη16/9/10 τον κίνηση της «Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας», της οποίας ηγείται διεκδικώντας το Δήμο Αγρινίου στις προσεχείς εκλογές. Εξέθεσε τις θέσεις και τους στόχους του του προγράμματός του, ενώ παρουσίασε και τα πρόσωπα που θα έχει δίπλα του στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Πρόκειται για τον κ. Θ. Παλάσκα (Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης), τον κ. Χ. Στοφόρο (Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου σε θέματα αγροτικής οικονομίας) τον Επικοινωνιολόγο κ. Φεύγας, τον πρώην Διευθυντή της ΑΝΑΙΤ Αιτωλοακαρνανίας κ. Ζ. Σκορδόπουλος και την δημοσιογράφο κ. Π. Γαβρά.
Ο κ. Σταμάτης μίλησε για τους στόχους της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας οι οποίοι είναι επιγραμματικά:
η αξιοποίηση του τοπικού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον
η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής ως βάση της αναπτυξιακής διαδικασίας
η θεμελίωση και σταθερή ενίσχυση και διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής με στόχο και την προσέλκυση επενδύσεων
η εδραίωση της κοινωνικής συνοχής και της απασχολησιμότητας του πληθυσμού
η διασφάλιση της ποιότητας ζωής, με γνώμονα τις αρχές της ενδογενούς βιώσιμης ανάπτυξης
Τέλος, καταλυτικό ρόλο στη στρατηγική της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας κατέχει η επένδυση στην Κοινωνία της Γνώσης, της Καινοτομίας, της Εξωστρέφειας και της Ενίσχυσης των Φυσικών και Τεχνολογικών Υποδομών.
Εκμετάλλευση Αχελώου
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο υποψήφιος δήμαρχος είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εκμετάλλευση του ποταμού Αχελώου. Ο κ. Σταμάτης υποστήριξε ότι η ΔΕΗ αποδίδει ελάχιστα αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή και θα πρέπει να αποδώσει περισσότερα. Δήλωση βόμβα χαρακτηρίστηκε η αλλαγή θέσης του κ. Σταμάτη στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Ενώ μέχρι τώρα δεν υποστήριζε την εκτροπή, πλέον δήλωσε δημόσια και επισήμως ότι αλλάζει στρατόπεδο και τάσσεται υπέρ της.
Ειδική αναφορά έκανε στους παραλίμνιους παρατριχώνιους δήμους, Αρακύνθου και Μακρυνείας και τα προβλήματά τους γύρω από την ύδρευση και το αποχετευτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «όσον αφορά τα λήμματα των δήμων αυτών θα πρέπει να γίνει είτε εκ νέου βιολογικός καθαρισμός, είτε να μεταφέρονται τα λήμματα στον βιολογικό καθαρισμό Αγρινίου. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που δρουν στην περιοχή της λίμνης και ο παρατριχώνιος δρόμος ήταν εξίσου θέματα που θίχτηκαν στη συζήτηση. Υποστήριξε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ορίζει τα όρια αιγιαλού και παραλίας.
Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θα έχει ως δήμαρχος Αγρινίου, στην ανεργία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι δεν έχει γενικό πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη του Αγρινίου. Τόνισε επίσης ότι το νερό που πίνει το Αγρίνιο είναι ιδιαιτέρως ακριβό για τους πολίτες, αν σκεφτεί κανείς ότι περιτριγυρίζεται από υδάτινο πλούτο.
Όσον αφορά τον Καλλικράτη, τόνισε ότι το κόμμα της Ν.Δ. καταψήφισε αυτό το νομοσχέδιο στη βουλή. Παραδέχτηκε όμως ότι η κυβέρνηση τόλμησε να εφαρμόσει μια καινοτόμο μεταρρύθμιση, έθεσε όμως τις ενστάσεις του σχετικά με τον προϋπολογισμό της πόλης του Αγρινίου. Και το εξήγησε λέγοντας πως, ενώ ο δήμος Αγρινίου κατάφερε να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, η ένταξη των γύρω δήμων, κάποιοι από τους οποίους είναι υπερχρεωμένοι, θα ταλανίσει και θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στα οικονομικά του δήμου.