Δευτέρα, 09. Μαΐου 2016
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 
 Ημερίδα:

  Δημιουργία και ανάπτυξη θερμοκοιτίδας κοινωνικών επιχειρήσεων στο Αγρίνιο

 

          Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010 (ώρα 17:00) στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με θέμα Δημιουργία & Ανάπτυξη Θερμοκοιτίδας Κοινωνικών Επιχειρήσεων στο Αγρίνιο. Η ημερίδα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό έργο URBAN N.O.S.E. ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος URBACT II.

         Το έργο URBAN Nose έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου αστικών κοινωνικών επιχειρήσεων που υποστηρίζει το ξεκίνημα των νέων πρωτοβουλιών των κοινωνικών επιχειρήσεων προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τεχνογνωσία, μέσω της δημιουργίας μιας Θερμοκοιτίδας κοινωνικών επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Αγρινίου δημιουργεί τις βάσεις για την ίδρυση και λειτουργία της Θερμοκοιτίδας Κοινωνικών Επιχειρήσεων / Επιστημονικού Πάρκου στο Αγρίνιο που θα φιλοξενήσει επιχειρήσεις με αντικείμενο το περιβάλλον, την υγεία, το βιώσιμο τουρισμό, τη βιώσιμη γεωργία, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, κλπ.

Μέσα από την ημερίδα ο Δήμος Αγρινίου κατάφερε να προβάλει το Ευρωπαϊκό Προγράμμα URBACT II- Urban Nose (Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων) και την Κοινωνική Οικονομία, να επιτύχει ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Αγρινίου και των φορέων της πόλης και τέλος να προκαλέσει ευρεία διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο Δράσης ίδρυσης Θερμοκοιτίδας Κοινωνικών Επιχειρήσεων – Επιστημονικού Πάρκου στο Αγρίνιο.

         Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Δήμαρχος Αγρινίου, κ. Παύλος Π. Μοσχολιός.

         Ο κ. Μοσχολιός αρχικά καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία όλους τους φορείς της πόλης που έδωσαν το παρόν στην ημερίδα. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος εξήρε την προσπάθεια που πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος Urban Nose γιατί μέσω αυτού ενισχύεται η εξωστρέφεια του Δήμου και η συνεργασία του με άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους. Μέσω αυτού του έργου αυξήθηκε η εμπειρία και η γνώση όλων των συμβαλλόμενων φορέων και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών οι οποίες στο μέλλον θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πόλης.

         Η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα Urban Nose καθιστά δυνατή την υποστήριξη και δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και δη ενός Επιστημονικού Πάρκου Κοινωνικών & Καινοτόμων Επιχειρήσεων κυρίως μέσα από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που διαθέτει ήδη μία κρίσιμη μάζα ερευνητών και επιστημόνων.

            Η επιλογή μας για τη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Κοινωνικών Επιχειρήσεων στο Δήμο Αγρινίου δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αποσπασματική, είπε ο κ. Δήμαρχος. Εντάσσεται στη συνολική πολιτική που αναπτύσσουμε ως Δήμος Αγρινίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής οικονομίας αλλά και την προώθηση των κοινωνικών υποδομών.

         Η θερμοκοιτίδα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις οποίες μπορεί να απορροφηθεί ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Μοσχολιός τόνισε ότι η ενίσχυση των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης. Η παροχή υπηρεσιών ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής δεν έχουν σαν άμεσο στόχο το κέρδος αλλά την παροχή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης κοινωνίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δ. Γιάγκας από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Αγρινίου. Ο κ. Γιάγκας έκανε μία λεπτομερή αναφορά στα Ευρωπαϊκά προγράμματα αστικής ανάπτυξης και στα σημεία που έχει ωφεληθεί ο Δήμος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο Urban Nose, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την προώθηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας τα έως τώρα επιτεύγματα και τους τελικούς στόχους.

Ακολούθησε ο Καθ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, κ. Δ. Βαγενάς ο οποίος εστίασε στις Προοπτικές Δημιουργίας και Ανάπτυξης Spin- off Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και την αναγκαιότητα για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας /Επιστημονικού Πάρκου.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας έκλεισε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, κ. Π. Τσιχριτζή ο οποίος παρουσίασε προτάσεις για ένα Ευνοϊκό Περιβάλλον Δημιουργίας και Βιωσιμότητας των Επιχειρήσεων στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Πρότεινε να υιοθετηθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των ΜΜΕ ώστε να εξελιχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. 

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (ΕΠΠ), Καθ. Π. Γρουμπός ο οποίος παρουσίασε το ΕΠΠ και τις δραστηριότητές του. Αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία του Πάρκου κατά την τελευταία εξαετία και στο μεγάλο αριθμό ερευνητών και επιστημόνων που έχουν βρει στέγη για τις δραστηριότητές τους στο ΕΠΠ. Τέλος, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ερευνητές να παραμείνουν στον τόπο τους παρέχοντάς τους όλες εκείνες τις υπηρεσίες που μπορεί να τους προσφέρει μία θερμοκοιτίδα/Επιστημονικό Πάρκο.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο κ. Μ. Χείρας από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο οποίος αναφέρθηκε στην Προώθηση της Αστικής Ανάπτυξης  μέσω του ΕΣΠΑ  αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές Προσεγγίσεις σχετικά με την Αστική Ανάπτυξη. Παρουσίασε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που υποστηρίζουν τις αστικές περιοχές (JESSICA, κλπ.) αλλά και καλές πρακτικές από ευρωπαϊκές πόλεις που υιοθέτησαν αυτές τις στρατηγικές και αναπτύχθηκαν ραγδαία.

Την ημερίδα έκλεισε ο Αναπλ. Καθ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας Ε. Παπαδάκης ο οποίος παρουσίασε το Τοπικό Σχέδιο Δράσης  για τη Δημιουργία & Ανάπτυξη Θερμοκοιτίδας Κοινωνικών Επιχειρήσεων & Επιστημονικού Πάρκου στο Αγρίνιο. Αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει ο Δ. Αγρινίου  από τη δημιουργία της θερμοκοιτίδας, παρουσίασε προτάσεις για τον πιθανό χώρο που θα μπορούσε να εγκατασταθεί η θερμοκοιτίδα, το μετοχικό της σχήμα αλλά και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία που θα την καταστήσουν βιώσιμη. Το Σχέδιο Δράσης θα αναρτηθεί στην ιστοδελίδα του Δήμου προς γενικότερη διαβούλευση.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ ομιλητών και κοινού σχετικά με τους φορείς που μπορούν να παρέχουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας, ποια θα ήταν η καλύτερη δυνατή νομική μορφή της, περί της συσχέτισης του έργου με το ΕΣΠΑ, αλλά για τα οφέλη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι φοιτητές - ερευνητές από τη δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας κοινωνικών και καινοτόμων επιχειρήσεων στο Αγρίνιο. 

 
 

 

30-09-2010

 

 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Φονικό στο κέντρο του Αγρινίου

Έργα ανάπλασης στη πόλη του Αγρινίου

Οικονομικός απολογισμός Δήμου Αγρινίου για το 2009

Οργάνωση εκδηλώσεων στο Αγρίνιο για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ  ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Ο Κώστας Σταμούλης δώρησε την βιβλιοθήκη του στο Δήμο Αγρινίου 

Αντάμωμα Αιτωλοακαρνάνων στο Περιστέρι

Κοινωνικό παντοπωλείο ιδρύει ο Δήμος Αγρινίου

Επάρκεια παιδικών σταθμών στο Αγρίνιο

Μέτρα προστασίας κατά του ιού του δυτικού Νείλου από την Νομαρχία  Αιτωλοακαρνανίας

Στο Αγρίνιο η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης"

"Η Λοκαντιέρα" του Γκολντόνι στο δημοτικό κηποθέατρο Αγρινίου

Σύρραξη μεταξύ οπαδών Παναχαϊκής και Παναιτωλικού

"Πυλώνες αλληλεγγύης" στα γενέθλια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου

Προγράμματα Γεωργικής ανάπτυξης για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας

Το περιοδικό "Αιτωλικά" τεύχος 14ο Αφιέρωμα στο Λουκή Ακρίτα

Τραγικό τροχαίο στο Μεσολόγγι

Πλαστά ευρώ στο Αγρίνιο

Πλαστά ευρώ στο Αγρίνιο

Οι φίλοι του σιδηροδρόμου κατά του ποδηλατοδρόμου

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Πληροφόρησης στα Δύο Ρέμματα

Αγρινιώτες προωθούν Αλβανούς λαθρομετανάστες;

Ένα κάστρο γεμάτο νότες ελληνικές

Εκδηλώσεις μνήμης στα Καλύβια

"ΙΠΠΕΙΣ" του Αριστοφάνη στο Αγρίνιο και στις Οινιάδες

Εγκατέλειψαν βρέφη

Αθλητικές εγκαταστάσεις στο Δοκίμι

Νέο προεδρείο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας 

Μέτρα δασοπροστασίας στην Αιτωλοακαρνανία

Υποθαλάσσια θα γίνει η ζεύξη της Λευκάδας με την Ιόνια οδό

Δωρεά του ακινήτου που στεγάζει το 10ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου

Το δεύτερο 'Daily Camp' διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου

Αλλαγή ηγεσίας στο Ροταριανό όμιλο Αγρινίου

Εκ νέου ο Άρειος Πάγος υπέρ της ίδρυσης νέων Εφετείων 

Ο Όμιλος φίλων σιδηροδρόμου Δυτικής Στερεάς Χαρίλαος Τρικούπης κατηγορεί τους πολιτικούς

Μέχρι 31/8 οι μεταβολές στους εκλογικούς καταλόγους

Θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής στην περιοχή Αγρινίου

Το 3ο Γυμνάσιο Αγρινίου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Ο Κωστής Παλαμάς σήμερα

Συνέδριο στα Παρακαμπύλια

Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Αγρινίου 2007-2010.

Το πρόγραμμα JESSICA στην υπηρεσία των στόχων του Δήμου Αγρινίου

Αισιοδοξία για την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Αγρινίου

Ψηφίστηκε στο δημοτικού συμβούλιο η σύναψη δανείου για το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Επέστρεψε ο Καρμαλίκης στον Παναιτωλικό

Αποτράπηκε μόλυνση του Αμβρακικού

Παρουσίαση βιβλίου στο Μουσικό σχολείο Αγρινίου

Αγρίνιο: Πολεοδομική εξέλιξη από την αναδημιουργία στην ακμή του Μεσοπολέμου (1830-1940)

"MAZZO AND THE ZOO the musical": Θεατρικές παραστάσεις στο Αγρίνιο

"Caveman": Θεατρικές παραστάσεις στο Αγρίνιο

"Ομήρου Οδύσσεια": Θεατρικές παραστάσεις στο Αγρίνιο

"Ο έμπορος της Βενετίας": Θεατρικές παραστάσεις στο Αγρίνιο

"Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι": Θεατρικές παραστάσεις στο Αγρίνιο

Ημερίδα για την Ευρώπη στο Αγρίνιο

"Γιορτές του Καλοκαιριού": Θεατρικές παραστάσεις στο Αγρίνιο

Η επένδυση στο Πλατυγιάλι Αστακού θα προχωρήσει άμεσα

Μελέτη για το σπήλαιο Κονοπίνας

Εγκρίθηκε πρόγραμμα ανάπτυξης του Αμβρακικού

Μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητος στην Αιτωλοακαρνανία

"Λιωμένο βούτυρο": Θεατρική παράσταση στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

Επιμορφωτικό σεμινάριο των νηπιαγωγών Αιτωλοακαρνανίας

Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

 Πως διαμορφώνεται ο Δήμος Αγρινίου με το σχέδιο "Καλλικράτης"

Με επιτυχία τελείωσε το πρώτο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου

Έργο ύψιστης περιβαλλοντικής αξίας ο Χ.Υ.Τ.Α. Λεπενούς

Έργα βελτίωσης οδού Κουβαρά-Φυτείες-Αστακός

Συναυλία της νεανικής μπάντας κρουστών στο Αγρίνιο

Το θέμα του σιδηροδρόμου Αγρινίου – Κρυονερίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Έντονες συνεδριάσεις της ΤΕΔΚ στο Αγρίνιο και την Αμφιλοχία για το σχέδιο "Καλλικράτης"

Προτάσεις για αξιοποίηση του αεροδρομίου Αγρινίου

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η υπόθεση Αχελώου

Εγκαινιάζεται η λειτουργία του νέου Σταθμού του ΚΤΕΛ στο Αγρίνιο

Στο επιμελητήριο  Αιτωλοακαρνανίας πολυσυνέδριο Ανάπτυξης με θέμα τον Καλλικράτη

Ιδρύεται επί τέλους το Εφετείο στο Αγρίνιο

Δημοπρατείται η αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου στην αερογέφυρα

Δήμαρχος Αγρινίου: "Λιγότερες Γιορτές το καλοκαίρι"

Επισπεύδονται οι διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης στο Πλατυγιάλι Αστακού

Μελέτη για την συντήρηση των αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας

Στο Δήμο Αγρινίου το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας

Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας ζητεί ο Δήμος Αγρινίου για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου 

Αιτωλοακαρνάνες εικαστικοί: Βασίλης Παπασάϊκας

Έκθεση Αγιογραφίας της Γεωργίας Βουλδή - Καραφέρη

Εκδήλωση από το Σύλλογο Δασκάλων  Αγρινίου - Θέρμου για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση

Δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για τις μεταφορές

Τραγικές αυτοκτονίες στην Καμαρούλα Αγρινίου

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αγρινίου επισημαίνουν προβλήματα και παραλείψεις

Αθλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Μιχάλη Κούση

Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής της οδικής σύνδεσης Αμβρακίας-Ακτίου

Αξιοποιείται το κληροδότημα Κων/νου Μούτσου

Εμπλουτίζονται με χέλια τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας

Η πολιτική και οι πολιτικοί των νομών Αιτωλοακαρναναίας και Ευρυτανίας

Ελπίδες για μεγάλη επένδυση Αραβικών κεφαλαίων στην περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας

Τελικά τρία τμήματα για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Ελεγχόμενη στάθμευση αυτοκινήτων στο κέντρο του Αγρινίου

Ανδρέας Μακρυπίδης: Φωτοβολταϊκά στους καπνοπαραγωγούς

Κόντρα Δήμου Αγρινίου και Υπουργού Παιδείας για το Πανεπιστήμιο

Συνάντηση Δημάρχου Αγρινίου και Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας

Ημερίδα για την ανάδειξη του Κάστρου της Βόνιτσας

Την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης του Αγρινίου συζήτησε ο Δήμαρχος με τον Μανώλη Πατεράκη

Tιμητική εκδήλωση για τους απερχόμενους Δασκάλους -   Νηπιαγωγούς από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου

Επισκευές ανανέωσαν τα Παπαστράτεια εκπαιδευτήρια του Αγρινίου

 

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές