Σάββατο, 19. Μαΐου 2012
 

Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....

 
Ο Δήμος Αγρινίου, οι Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνουν ανοικτή συζήτηση με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Μπαμπινιώτη Γεώργιο με αφορμή το νέο βιβλίο του "Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας" το Σάββατο 2 Απριλίου 2011 στις 7.00 μ.μ στο Παναγοπούλειο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου.

Ο τίτλος του βιβλίου "Διαλογισμοί" προήλθε από τον εσωτερικό διάλογο που κάνει ο γλωσσολόγος με τον νοητό αναγνώστη.

Ο γλωσσολόγος και φιλόλογος στον πρόλογο του βιβλίου του, εξηγεί, πως το έργο αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τη γλώσσα, στους αποκαλούμενους κατά τον καθηγητή "εραστές της γλώσσας".

Γεώργιος Μπαμπινιώτης (1939-) είναι Έλληνας γλωσσολόγος, φιλόλογος, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδιαίτερα γνωστός λόγω του λεξικού της νέας ελληνικής γλώσσας που κυκλοφόρησε το 1998.Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1939. Τελείωσε το 9ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 1962 πήρε το πτυχίο του, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Πριν συμπληρώσει τα τριάντα πέντε, έγινε τακτικός καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1991 εκλέχθηκε πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και το 2000 Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, θέση που κράτησε μέχρι το 2006. Είναι ακόμα, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και Πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών. Το 2009 ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει αναλάβει το διάλογο για τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό σύστημα ως προς την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα.[1] Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Το Βήμα ενώ ήταν και επιστημονικός συντάκτης τηλεοπτικών εκπομπών στην Κρατική Τηλεόραση. Υπό την καθοδήγησή του λειτουργεί το Κέντρο Λεξικολογίας που το 1998 εξέδωσε το Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, το οποίο γνώρισε εκδοτική επιτυχία.

Εδώ η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του καθηγητή Γ. Μπιμπινιώτη στο σταθμό "Αχελώος" επ ευκαιρία της επισκέψεώς του στο Αγρίνιο  

 

26-3-2011


 

 

 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

 

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές