Τα γεγονότα είναι σεβαστά. Τα σχόλια ελεύθερα.

Image description goes here Image description goes here Image description goes here

Οι κινηματογράφοι του Αγρινίου

 

Η Μοναχική Σύζυγος από την Κινηματογραφική λέσχη

Η Κινηματογραφική Λέσχη συνεχίζει τις προβολές της με ταινίες , παλιά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης αλλά και ταινίες σύγχρονες με ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή. Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 στις 9.00 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία:

Η Μοναχική Σύζυγος

Charulata

Ινδική ταινία σε σκηνοθεσία Σατιαζίτ Ρέι με τους: Μαντχαμπί Μουκερτζί, Σαϊλέν Μουκερτζί, Σουμίτρα Τσατερτζί

Στην Ινδία των τελών του 19ου αιώνα, η μοναχική σύζυγος ενός εκδότη νιώθει ερωτική έλξη για τον ξάδελφο του άντρα της, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη λογοτεχνία.

Βασισμένος σε νουβέλα του νομπελίστα Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, ο Ρέι περιγράφει συγκινητικά και με διεισδυτική ακρίβεια τις αντικρουόμενες απόψεις, συμπεριφορές και ανάγκες που συνθέτουν την αποικιοκρατούμενη Ινδία του ύστερου 19ου αιώνα. Φιλτράρει τα διλήμματα της βικτοριανής ηθικής μέσα από την τελετουργική, ανατολίτικη αφηγηματική απλότητα και παραδίδει ένα μάθημα σπάνιας σκηνοθετικής κομψότητας. Αργυρή Άρκτος σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου στις 9.00 το βράδυ.

Τιμή εισιτηρίου 3 euro

Είσοδος ελεύθερη σε άνεργους και  ΑΜΕΑ


 

Ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος "Ελληνίς"


Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, με αφορμή την έναρξη του θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου, τόνισε ότι η απάντηση στην οικονομική, ηθική και αξιακή κρίση, θα έρθει μόνο μέσα από τον πολιτισμό και απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους Αγρινιώτες, αναφέροντας « Το «ΕΛΛΗΝΙΣ» δίνει ένα γοητευτικό αέρα στην ψυχαγωγία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κοινό της πόλης».

Ο κος Παπαναστασίου, έκαμε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους με τις ενέργειες τους στο παρελθόν κατάφεραν το ακίνητο αυτό να περιέλθει στη δικαιοδοσία του δήμου Αγρινίου και να διατηρηθεί ο χώρος «ζωντανός» τα 33 τελευταία χρόνια «Θα πρέπει να μνημονεύουμε κάποιους ανθρώπους που κατάφεραν να διαφυλάξουν αυτό το ακίνητο, όπως ο Στέλιος Τσιτσιμελής αλλά και τα μέλη της ομάδας φίλων του κινηματογράφου. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε το χώρο αυτό, να τον προσέξουμε και να τον παραδώσουμε έχοντας προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που παραλάβαμε. Οι κινηματογραφικές μηχανές προβολής που σώζονται από τη δεκαετία του 1950, αλλά και το αρχειακό υλικό θα εκτεθεί σε εκδήλωση που προγραμματίζουμε» ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου. Η Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΑ, Μαρία Παπαγεωργίου , αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στο Κινηματογράφο και ευχαρίστησε θερμά όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες του Δήμου. Στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου παραβρέθηκε και ο σκηνοθέτης συγγραφέας και ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος όπου αμέσως μετά έγινε και η προβολή της ταινίας του «Οι Ιππείς της Πύλλου» . Σημειώνεται ότι έχει τυπωθεί καλαίσθητο έντυπο το οποίο θα διανεμηθεί σε δημοτικούς και δημόσιους χώρους, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες . για τις προβολές των ταινιών, που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλες τις προτιμήσεις, για σινεφίλ και όχι μόνο.

 

Ο χειμερινός δημοτικός κινηματογράφος "Άνεσις"


Η έναρξη της παρελθούσης χειμερινής περιόδου, έγινε  με έργα Α΄προβολής αλλά και αφιερώματα στον παλιό καλό κινηματογράφο.
Αφιερώματα όμως και για τους μικρούς μας φίλους με ταινίες τέχνης.
Αξίζει να τονιστεί ότι στόχος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου  σε συνεργασία με την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα είναι να εντάξει στις εκπαιδευτικές προτεραιότητες την προβολή ταινιών, έτσι ώστε οι μαθητές της πόλης μας να βλέπουν στο πλαίσιο του πρωινού ωραρίου τους. Τουλάχιστον τρεις - τέσσερις ταινίες το χρόνο με δωρεάν είσοδο.

Όμως και η τοπική κοινωνία του Αγρινίου του Αγρινίου με την προσέλευσή της έχει αγκαλιάσει τον Δημοτικό Κινηματογράφο ΄΄ΑΝΕΣΙΣ΄΄ με αποτέλεσμα να λειτουργεί όλες τις ημέρες του έτους προσφέροντας στους σινεφίλ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες όπως ψηφιακό ήχο, εικόνα και κλιματισμό.
Επίσης κορυφαίες στιγμές είναι η παρουσία των συντελεστών μιας ταινίας (ηθοποιοί, σκηνοθέτες ) και ο διάλογος που αναπτύσσεται με το κοινό όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με κορυφαίους σκηνοθέτες.

 

«Ντοκιμαντέρ Πολιτισμού» στον κινηματογράφο «Ελληνίς»

Πρόκειται για το καλλιτεχνικό προϊόν, τη δουλειά, το μεράκι, των συμμετεχόντων στον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου κινηματογραφικής έκφρασης,υπό την επίβλεψη του σκηνοθέτη κ.Νώντα Σαρλή, που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου, στις αρχές του Ιουλίου 2016.
Μέσα από την αποτύπωση στο «λευκό σεντόνι» της προσπάθειας των ομάδων- παρεών που, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, κι ενώ αρχικά γνωρίζονταν ελάχιστα ή και καθόλου, ήρθαν κοντά, μοιράστηκαν και δημιούργησαν,οι δεκάδες παριστάμενοι «στο θερινό το σινεμά»,απόλαυσαν μια μοναδική εμπειρία. Είχαν την ευκαιρία να δουν σε «πρώτη» τέσσερις ταινίες γύρω από το Χθες και το Σήμερα του Αγρινίου και  της Αμφιλοχίας, να «ανακαλύψουν» τα μυστικά της λίμνης (Τριχωνίδα) και να μοιραστούν προβληματισμούς και αναζητήσεις γύρω από τον Πολιτισμό.
Η αρμόδια Αντιδήμαρχοςκ.Παπαγεωργίου Μαρία, αφού ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη  κ.Σαρλή, συνεχάρη τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και τόνισε ότι ο Δήμος Αγρινίουθα συνεχίσει να είναι αρωγός σεδράσεις τέτοιου επιπέδου και ποιότητας, με στόχο την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες των δημοτών, συνεργασία  με προσωπικότητες και φορείς αλλά και εξωστρεφείς συνέργειες Πολιτισμού, σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.
Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης κ.Νώντας Σαρλής, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου για την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία και όλους όσοισυμμετείχαν στο πρωτοποριακό αυτό σεμινάριο. Ανανέωσε δε το ραντεβού για το Σεπτέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι που δημιουργούν Πολιτισμό στην περιοχή υπάρχουν και μέσα από το σεμινάριο που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου, το διαπιστώσαμε εμπράκτως. Μένει να τους δοθούν κι άλλες ευκαιρίες, να παραμείνουν ζωντανό κομμάτι, ανάσα αυτής της περιοχής, που όλοι αγαπάμε».
Ακολούθησε ο «απολογισμός» του σεμιναρίου από εκπροσώπους της κάθε ομάδας.
Οι ταινίες που προβλήθηκαν,και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό,ήταν οι εξής:
«ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ»
Το πέρασμα του χρόνου, αποτυπωμένο πάνω στην πόλη του Αγρινίου. Τα χνάρια του χθες, όπως επιβιώνουν στο σήμερα της πόλης.
«ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ»
Το αποτύπωμα του χρόνου πάνω στην όμορφη Αμφιλοχία, την πολυτραγουδισμένη«νύφη του Αμβρακικού».
«ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Προσέγγιση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης του Αγρινίου, μέσα από τη σκοπιά των ίδιων των κατοίκων της. Πόσο ο πολιτισμός καταφέρνει να τους αγγίξει και να ομορφύνει τη ζωή τους.
«ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ»
Ένας νέος μουσικός, αναπολεί τα παιδικά του χρόνια και ολοκληρώνει σταδιακά μια μουσική σύνθεση, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της λίμνης Τριχωνίδας.
Τις ταινίες δημιούργησαν υπό την επίβλεψή του κ. Νώντα Σαρλή οι : Γεωργίου Δήμητρα, Καλόφωνος Ζαχαρίας. Καρανίκας Σωτήρης, Κατσιπάνος Γιώργος, Μαγκλίνης Χρήστος, Μίκροβας Αντώνης, Μπαζίνης Κωνσταντίνος, ΠαπαζήσιμουΓεωργία, Σταμάτη Έφη, Σταμούλη Αθανασία – Κατερίνα, Σταμούλη Νικολέτα, Σταύρου Γρηγόριος, Τηλιγάδας Λευτέρης, Χατζηανδρέου Κων/νος, Γρηγόρης Σταύρου , Γιώργος Φακίτσας,  Ειρήνη Φίλου, Δώρα Γρηγοροπούλου, Δημοσθένης Καπώνης, Μαρία Μακροζαχοπούλου, Χρύσα Μουσσέ, Δημήτρης Μπάδας, Χριστίνα Μπαλάσκα, Νίκος Πετρούλας, Κων/νος Σαμψών, Χριστίνα Σκαπετούλια, Πολυξένη Τσώνη, Λεωνίδας Φραγκούλης, Πελοπίδας Αντωνάκος, Αθηνά Βλάχου, Γιώργος Γεωργίου, Λάμπρος Κατσαντώνης, Κώστας Καπρέλης, Δημήτρης Κούρτης, Ηλίας Κωνσταντινίδης, Μαρία Μαργώνη, Δήμητρα Μελικώκη,Μαρία Μελικώκη, Θοδωρής Νεοφώτιστος, Κατερίνα Πελέκη, Δημήτρης Πλατάνης, Γιάννα Φραγκοπούλου.