Ο Λόγος

Εκδήλωση για τον Δημήτριο Χατζόπουλο - Μποέμ

Ο Φιλολογικός – Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου διοργάνωσαν με επιτυχία το Σάββατο  9 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 9 μ.μ. στην Κεντρική Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου εκδήλωση για τον Δημήτριο Χατζόπουλο-Μποέμ (1872-1936).

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

1. Χαιρετισμός της Προέδρου του Ομίλου «Κ. Χατζόπουλος» κ. Βασιλικής Κ. Μαραγιάννη.

2. Ομιλία της Καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Έρης Σταυροπούλου για το Δημήτριο Χατζόπουλο.

3. Παρουσίαση μονολόγων, βασισμένων στα διηγήματα του Δημητρίου Χατζόπουλου: «Άνοιξη» – «Η ζωντοχήρα» – «Η κουκουβάγια».«Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι» Παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Τσελεπή

 Αγρίνιο: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι» Στις 29 Απριλίου

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με την Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης παρουσίασαν το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μπάμπη Τσελεπή  «Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι».

'Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: "Το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (κτίριο πρώην Τράπεζας της Ελλάδος) ανασύρθηκαν ιστορικές μνήμες από τις σελίδες του βιβλίου, όπου ο Μπάμπης Τσελεπής περιγράφει τις διώξεις που υπέστη στη δικτατορία, τα σκληρά βασανιστήρια, το κολαστήριο του Γεντί Κουλέ και ρίχνει περισσότερο φως στα γεγονότα της εποχής. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς που ως συμμαθητής του συγγραφέα, αναφέρθηκε στα σχολικά χρόνια και εξήρε το χαρακτήρα του κ. Τσελεπή.

Στη συνέχεια στο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο βιβλίο και τόνισε ότι:

«O κ. Μπάμπης Τσελεπής, με έντονο ρεαλισμό ηθογραφεί ανθρώπινους χαρακτήρες, περιγράφει με γλαφυρότητα τις περιπέτειες του και την επιβολή θέλησης των ισχυρών προς τους ανίσχυρους. Με πικρία, ειρωνεία και στωικότητα αντιμετωπίζει τη στυγνή πραγματικότητα που βιώνει. . .»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Κορδολαίμης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί και να χρησιμεύσει ως παράδειγμα μίμησης.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι :

Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας, κ. Μαρία Αγγέλη συντοπίτισσα του κ. Τσελεπή, η οποία τόνισε τον εξαίρετο χαρακτήρα του και αναφέρθηκε στα βιώματα του στις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

Ο Δημοσιογράφος κ. Πάνος Σόμπολος ο οποίος μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα του βιβλίου και ο Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής κ. Βασίλης Σταρακάςο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στα σχολικά χρόνια του κ.Τσελεπή. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε   ο   Δημοσιογράφος   Νίκος Κανής


  Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Αγρίνιο
 
 

To Υπουργείο Πολιτισμού, τιμώντας τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ανακήρυξε το 2017 ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με παράλληλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίο, σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη συνδιοργανώνουν διάλεξη του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Γιώργου Στασινάκη με θέμα: «Ένας άλλος Καζαντζάκης, ο ποιητής και ο ταξιδευτής».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 στις 7.00 μ.μ. στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο επισκέπτης του Χειμώνα" της Κατερίνας Λιβιτσάνου - Ντάνου

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος η παρουσίαση του βιβλίου «Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ» της φιλολόγου Κατερίνας Λιβιτσάνου – Ντάνου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου και οι εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ . Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φίλους του βιβλίου.

Το συντονισμό έκανε ο φιλόλογος Λίνος Υφαντής, που προσφώνησε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στους ομιλητές, ενώ τόνισε συγκινημένος ότι δυόμισι χρόνια πριν παρουσίασε με τον αείμνηστο καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα (ήταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση) το «Αγκαλιά από κιμωλία» , προηγούμενο έργο της κ. Λιβιτσάνου, στην ίδια αίθουσα. Χαιρετισμό απηύθυναν: η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της ΚΕΔΑ Μαρία Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Υποδιοικητής της 6ηςΥΠΕ Μίλτος Ζαμπάρας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αδάμης Ευθύμιος.

Για το βιβλίο μίλησαν: οι φιλόλογοι Ελένη Ζαμπάρα – Τζωρτζοπούλου και Ελένη Μπούτα , και η οδοντίατρος Ντίνα Παπακωνσταντίνου – Σιδέρη, η οποία διάβασε αποσπάσματα ενώ συγχρόνως έγινε και ψηφιακή παρουσίαση του βιβλίου.

Την εκδήλωση έκλεισε η κ. Λιβιτσάνου, η οποία ευχαρίστησε για την αθρόα προσέλευση παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες και μίλησε για την αξία του βιβλίου, ιδιαίτερα στις μέρες μας.


«Αριστοτέλης: 2400 χρόνια διαχρονικής σκέψης» (Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016)

Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, το Εργαστήριο Πλατωνικών και Αριστοτελικών Μελετών του τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τούς Σχολικούς Συμβούλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον Αριστοτέλη. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των 2400 χρόνων από τη γέννηση του φιλοσόφου και θα διεξαχθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτίριο Τραπέζης Ελλάδος) το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και από ώρα 05:00 μ.μ.

Κάποιες από τις ποικίλες όψεις της αριστοτελικής φιλοσοφίας θα παρουσιάσουν οι παρακάτω εισηγητές:

           Ελένη Καραμπατζάκη, τέως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Ο Αριστοτέλης και η σύγχρονη επιστήμη.»

           Δημήτρης Τζωρτζόπουλος, Δδάκτωρ Φιλοσοφίας, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος: «Η κοινωνική και πολιτική ηθική στον Αριστοτέλη με επίκαιρες επισημάνσεις.»

           Βασιλική Σολωμού-Παπανικολάου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Οι βασικές αρχές της πολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλη.»

           Χάρης Ταμπάκης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, DEA Πανεπιστημίου Παρισίων, Φιλόλογος: «Οι τύχες του αριστοτελισμού από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους.»

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση κατά την οποία οι εισηγητές θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήματα και να εκλαϊκεύσουν ζητήματα σχετικά με τα νοήματα και την εγκυρότητα της αριστοτελικής σκέψης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κυρία Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στούς μετέχοντες στην ημερίδα προβλέπεται να δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, εφόσον το επιθυμούν.

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εν ριπή οφθαλμού» του Βασίλη Μ. Κομπορόζου

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και ο Φιλολογικός και Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος» διοργανώνουν την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εν ριπή οφθαλμού» του Βασίλη Μ. Κομπορόζου. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος (Αναστασιάδη 1) την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, ώρα 20:00, θα μιλήσει η κ. Χρυσούλα Σπυρέλη, σχολική σύμβουλος φιλολόγων και η κ. Μαρίτσα Τσαμπάζη, Φιλόλογος.

Όπως τονίζει σχετικά ο Β. Κομπορόζος, ανάμεσα στο μάτι που ανοίγει και το μάτι που κλείνει μπορεί να κρύβεται ένα ποίημα, εν ριπή οφθαλμού. Το βιβλίο αποτελείται, ως επί το πλείστον, από χαϊκού, εκείνα τα Γιαπωνέζικης τεχνοτροπίας σύντομα ποιήματα που χαρακτηρίζονται από τη συμπύκνωση του νοήματος, την ελλειπτικότητα, την αφαιρετικότητα, την υπαινικτικότητα και την αυτοτέλεια των ιδεών.

Ποιος είναι ο Βασίλης Κομπορόζος:

Είναι μόνιμος καθηγητής Αγγλικών στο δημόσιο τομέα και μεταφραστής. Ζει στο Αγρίνιο, είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, μεταφράσεις ποιημάτων ενός Αμερικανού ποιητή και ενός έπους Αγγλικού του 15ου αιώνα μεταφρασμένου από τα ‘Μεσαιωνικά’ Αγγλικά (Middle English). Έχει συμπεριληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Έχει γράψει θεατρικά έργα και έμμετρα χιουμοριστικά παραμύθια τα οποία και έχει ανεβάσει σε παραστάσεις με μαθητές. Είναι μέλος λογοτεχνικών οργανώσεων. Δημοσιεύει σε πανελλήνια λογοτεχνικά περιοδικά. Ασχολείται με τα Ιταλικά, τα Λατινικά και με την Ορθόδοξη εκκλησιαστική υμνογραφία για την οποία έχει δημοσιεύσει μελέτες. Έχει λάβει το Α’ βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό και το Β’ σε διαγωνισμό χαϊκού της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Ένα ποίημα του το οποίο είχε δημοσιεύσει στα Αγγλικά σε Αμερικάνικη ιστοσελίδα ποίησης συμπεριελήφθη σε εγχειρίδια διδασκαλίας των Αγγλικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που κυκλοφορούν διεθνώς για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Στο Αγρίνιο ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών μετά από  πρόσκληση του Δημάρχου κ. Γ. Παπαναστασίου.

 Στο Αγρίνιο θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Θανάσης Βαλτινός, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου.

Ο κ. Βαλτινός θα παραθέσει ομιλία με θέμα «Για τη γλώσσα πάλι».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Θ. Βαλτινός γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο.

Έχει μεταφράσει αρχαίες τραγωδίες για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν: Τρωάδες, Μήδεια, Ορέστεια.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: αγγλικά γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, σουηδικά, ολλανδικά, βουλγαρικά, τουρκικά.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων επί πολλές θητείες.

•Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Κανών

•Το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος

•Το 2001 με το Διεθνές βραβείο Καβάφη

•Το 2002 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών Πέτρος Χάρης

•Το 2003 του απενεμήθει ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας

•To 2012 του απενεμήθει το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του

Αφιερώματα στο έργο του έχουν κάνει τα περιοδικά Λέξη, Πόρφυρας, Νέα Εστία κ.ά.

Από τις εκδόσεις Αιγαίον της Κύπρου κυκλοφορεί ο τόμος «Βαλτινός. Κριτικά κείμενα».

Είναι μέλος της Akademia Scientiarum et Artium Europaea.

Κατά καιρούς έχει ζήσει στις Η.Π.Α. και την Γερμανία προσκαλεσμένος διαφόρων πνευματικών ιδρυμάτων.

Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


Το βιβλιο της φριντασ κολοβου "γαμηλιος εσπερινοσ"

Ο Δήμος Αγρινίου διοργάνωσε το Σάββατο,  14 Μαΐου 2016, στην αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, Αναστασιάδη 1, Αγρίνιο, εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου της Φρίντας Κολοβού – Μήτσιου, «Γαμήλιος Εσπερινός» από τις εκδόσεις «Περίπλους». Στην εκδήλωση προσέγγιση στις ιστορίες του βιβλίου και το περιεχόμενό τους έκανε ο φιλόλογος και θεατρολόγος Γιώργος Μικέλλης.

Ο «Γαμήλιος Εσπερινός» είναι μια συλλογή διηγημάτων- στιγμές ανθρώπων οικείες που συγκίνησαν τη συγγραφέα κι έδωσαν έναυσμα στην μυθοπλασία. Το βιβλίο, όπως σημειώνει η Ελένη Πριοβόλου, σε προδιαθέτει να το ανοίξεις, για να βρεθείς σε μια σειρά ιστοριών, που αποτελούν κατάθεση ψυχής. Στις αφηγήσεις, τα πάθη και οι καημοί του ανθρώπου αποτυπώνονται με άρτια γλώσσα και ρυθμό, ενώ ο ζόφος απαλύνεται με μια λεπτή αίσθηση χιούμορ. Στα ρεαλιστικά κείμενα πάλουν ποιητικές στιγμές χωρίς λυρισμό και περιττές συγκινησιακές φορτίσεις. Είναι ένα βιβλίο καθρέφτης της Ελλάδας του χθες και του σήμερα.

 Σύνοψη του βιβλίου «Γαμήλιος Εσπερινός

Το να πει ένας συγγραφέας ότι τα γραπτά του είναι «κατάθεση ψυχής» δεν έχει νόημα. Δεν ενδιαφέρει, άλλωστε, κανέναν.

Οι προσωπικές μας σκέψεις, τα πάθη και τα βιώματά μας ενδιαφέρουν μόνο, αν δίνονται με μορφή τέτοια που να τα αποσπά από τον περιορισμένο χώρο των προσωπικών συγκινήσεων και να τα υψώνει μέχρι την καθολικότητα του αυθεντικού λογοτεχνικού έργου.

Έτσι, όποιος φυλλομετρήσει το βιβλίο να πει ότι αξίζει να το διαβάσει για την μέθεξη, όχι μόνο στα νοήματα, αλλά κυρίως στην ομορφιά της Τέχνης, που από μόνη της «διδάσκει και νομοθετεί», όπως λέει και ο Γ. Σεφέρης.

«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Το πιστεύω, αλλά δεν τολμώ να ισχυριστώ ότι τούτα τα μικρά μου διηγήματα θα το κατορθώσουν. Τα δημοσιεύω με την ελπίδα ότι ο αναγνώστης θα τους χαρίσει θετικό πρόσημο και θα τα τοποθετήσει στο κάτω κάτω μέρος, σε μια γωνίτσα έστω, της πυραμίδας με τα έργα, που το διάβασμά τους πλούτισε με ομορφιά τη ζωή του. Περισσότερα....


 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

georgakis ekdilosiΤο ποιητικό και δοκιμιακό έργο του φιλολόγου Γεωργίου Ε. Γεωργάκη παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, που πραγματοποίησε το Μάρτιο του 2016 η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου, στην αίθουσα του κτιρίου της τράπεζας της Ελλάδος. 
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου, στον χαιρετισμό της, εξήρε το σπουδαίο συγγραφικό έργο του κ. Γεωργάκη υπογραμμίζοντας,


“Είμαστε λαός ποιητών, φιλοσόφων, ταξιδευτών, και ο κ. Γεωργάκης το αποδεικνύει δια του συγγραφικού του έργου. Στην εποχή μας, τη γεμάτη αντιφάσεις και δυσκολίες χρειαζόμαστε τους ποιητές να μας απομακρύνουν από τη ζοφερή πραγματικότητα, να μας ταξιδεύουν”.

Ακολούθως, ο Σχολικός Σύμβουλος δρ Ιωάννης Νεραντζής αναφέρθηκε στο δοκιμιακό έργο του τιμώμενου συγγραφέα, σημειώνοντας,“Το λογοτεχνικό έργο του φιλόλογου κ. Γιώργου Γεωργάκη επιμερίζεται σε επτά ποιητικές συλλογές και σε πέντε δοκιμιακές συγγραφές που κατηγοριοποιούνται σε δύο είδη δοκιμίων: τρεις εξ αυτών εμπίπτουν στο είδος, "Κοινωνικό Δοκίμιο" και δύο στο είδος "Ιστορικό Δοκίμιο" περί της Τοπικής Ιστορίας του Μπιζανίου. Σε αυτά τα δοκίμιά του ο Γιώργος Γεωργάκης πραγματεύεται θέματα, ζητήματα και προβλήματα που εγγίζουν, σε επάλληλους κύκλους, τη μικρή τοπική κοινωνία, την Ελληνική επικράτεια, την Ευρώπη, τον πλανήτη ολόκληρο, προβλήματα όπως η κοινωνική αδικία, η εξαπάτηση των Λαών από τους αόρατους εξουσιαστές του πλούτου και των “δουλανθρώπων” του πλανήτη, την κατεδάφιση του ελληνικού κράτους, την παρακμή της δικαιοσύνης, τη διαφθορά του πολιτικού κόσμου, την αναξιοκρατία σε όλους τους τομείς, την αποκτήνωση του ανθρώπου και τη μετουσίωσή του σε δουλικό, την εργολαβία του ψεύδους και της εξαπάτησης των πολιτών από τα "Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης", και τέλος τη "Διεθνή Συμμορία", την "Παγκόσμια Μαφια" που κινεί, πλέον, τα πράγματα του "Πλανητικού χωριού Γη".

Το ποιητικό έργο παρουσίασε η δρ Χρυσούλα Σπυρέλη η οποία αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ποιητικής γραφής και την θεματολογία του έργου του, καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα:«Ο ποιητής Γεώργιος Ε. Γεωργάκης  εκκινεί από τη μνήμη για να οργανώσει το ταξίδι του στο ποιητικό παρόν, το οποίο δεν παύει να έχει μια αναγνωρίσιμη  διαχρονική παθογένεια και σκηνοθετεί περίτεχνα την πνιγηρότητα των καιρών, την διαφθορά της κάθε μορφής εξουσίας, την ανακολουθία λόγων και έργων, την φρίκη των πολέμων και την βαρβαρότητα – των ημερών μας. Η πρόταση του ποιητή είναι  να σταματήσουμε τον ίλιγγο,  να αντιληφθούμε την «αλητεία των ληστών» που παγιδεύουν τον κόσμο και να ανακτήσουμε την αληθινή μας όραση».  

O κ. Γεώργιος Γεωργάκης ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την αγάπη και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το συγγραφικό του έργο, αναφέρθηκε δε, ονομαστικά, στους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς της εποχής που υπηρέτησε σε σχολεία του Αγρινίου, την περίοδο  (1973-1986) και απήγγειλε ποιήματά του.


 

Η Λέσχη βιβλίου Μοσχονά παρoυσιάζει:

1.- To Ημερολόγιο του Παντ. Κατσακιώρη

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στις 8:00 το βράδυ, η «Λέσχη του βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά,  παρουσιάζει το ιστορικό ντοκουμέντο “το ημερολόγιο του Ανθυπιάτρου Παντελή Κατσακιώρη κατα τον Ελληνιοϊταλικό Πόλεμο 1940-41”.

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Παληγεώργος Γιώργος, οικονομολόγος

Σχολιασμός: Σίσσυ Θεοδοσίου, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος

Αναγνώστης: Ανδρέας Καραγιάννης

Παίζουν οι μουσικοί: Τσαπάρας Μίμης μπουζούκι, Καραθάνος Γιώργος κιθάρα-φωνή, Γκεβεντζές Σωτήρης φωνή, Παπασπύρος Βασίλης μπαγλαμάς-φωνή    

****** 

2.- Αντώνης Λιάκος: "Πως το παρελθόν γίνεται ιστορία"

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 στις 8:00 το βράδυ «Η Λέσχη του βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά  παρουσιάζει τον Αντώνη Λιάκο, που θα εισηγηθεί το θέμα “Πώς το παρελθόν γίνεται Ιστορία ”. Ο Αντώνης Λιάκος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα 1969-1973 φυλακίστηκε από τη Δικτατορία. Πτυχιούχος στα 1977, συνέχισε με υποτροφία του ΙΚΥ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία, διδακτορική διατριβή στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο ΑΠΘ, 1984. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ μεταξύ 1981-1990. Σήμερα είναι καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του αφορά την νεώτερη και σύγχρονη ιστορία, ειδικότερα την ιστορία της συγκρότησης των εθνικών κρατών στην Ελλάδα και στην Ιταλία, την κοινωνική ιστορία και την ιστορία της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει έξι βιβλία (το ένα στα ιταλικά) και περίπου τριάντα μελέτες δημοσιευμένες σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά επιστημονικά περιοδικά και ειδικούς τόμους. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Το Βήμα". Οι πρώτες δημοσιευμένες εργασίες του ήταν: "Οι φιλελεύθεροι στην επανάσταση του 1862: Ο πολιτικός σύλλογος "Ρήγας Φεραίος"" (1980), "Η διάθλαση των επαναστατικών ιδεών στον ελληνικό χώρο 1830-1850" (1983), "Οι δυνατότητες πρόσληψης του μαρξισμού στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα" (1984), "Η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης (Φεντερασιόν) και η Σοσιαλιστική Νεολαία: Τα καταστατικά τους" (1985).

Τα βιβλία του:

(2014) Η επιστροφή της κοκκινοσκουφίτσας, Νεφέλη

(2011) Αποκάλυψη, ουτοπία και ιστορία, Νεφέλη

(2007) Πώς το παρελθόν γίνεται Ιστορία, Πόλις

(2005) Πώς στοχάστηκαν το έθνος αυτοί που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο, Πόλις

(1993) Εργασία και πολιτική στην Ελλάδα, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Ιστορικό Αρχείο

(1985) Η ιταλική ενοποίηση και η μεγάλη Ιδέα, Θεμέλιο  


To "Τύμπανο" νέο λογοτεχνικό περιοδικό από τον Παντελή Φλωρόπουλο και τις "Eκδόσεις Μυρτιά"

Το πρώτο τεύχος του μηνιαίου λογοτεχνικού περιοδικού «Τύμπανο» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο 2013. Εκδίδεται από τις “Εκδόσεις Μυρτιά” που εκδίδουν την «Αναγγελία» και το AgrinioVoice, ενώ στη δεκαετία του ’90 έδωσαν τον δημοφιλή «αραμπά». Το «Τύμπανο» έχει βασικό του συστατικό την εντοπιότητα, όπως την εννοούσε και ο «αραμπάς»: «Ό,τι είναι τοπικό, είναι παγκόσμιο». Εντοπιότητα σημαίνει ότι, απλά, έδρα του περιοδικού είναι το Αγρίνιο. Διευθυντής του ο Παντελής Φλωρόπουλος.
Το περιοδικό επανατοποθετεί την Λογοτεχνία μέσα στην κοινωνία και αποκαθιστά την διαταραγμένη σχέση της λογοτεχνίας ειδικά και της Τέχνης γενικά με την Πολιτική. Θέλει να δημιουργήσει ένα ελεύθερο ρεύμα σκέψης, εργάζεται για να φέρει την Λογοτεχνία στο ευρύ κοινό, να διευρύνει το κοινό της, ν’ ανακαλύψει μέσα στο πλήθος και να ενθαρρύνει τον άγνωστο αληθινό συγγραφέα. Πιστεύει ότι η Λογοτεχνία είναι η ανώτατη μορφή της δημοσιογραφίας, διότι μ’ αυτήν αναδεικνύεται το διαχρονικό στοιχείο της επικαιρότητας.
Το περιοδικό επέλεξε τη λέξη «Τύμπανο» στον τίτλο του για να δηλώσει το αφυπνιστικό του όραμα. Θέλει να είναι μία “μορφή διαλόγου της τοπικής διανόησης, μία θεραπευτική μορφή διαλόγου της τοπικής διανόησης με το αναγνωστικό κοινό. Μία διαρκής διαδήλωση εναντίον της εξαθλίωσης”.
Στην ετήσια Γενική Συνέλευσή τους οι φίλοι της λογοτεχνίας – συνδρομητές θα ψηφίζουν με ψηφοδέλτιο για το καλύτερο κείμενο της χρονιάς στις κατηγορίες: Ποίηση, διήγημα και παραμύθι. Έτσι η λογοτεχνική ύλη του «Τυμπάνου» θα είναι ένας διαρκής λογοτεχνικός διαγωνισμός.
Το πρώτο τεύχος που κυκλοφορεί ήδη και στα περίπτερα από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου (στην τιμή των 3 ευρώ) είναι αφιερωμένο στον πρόωρα χαμένο ποιητή Γιάννη Καραμητσόπουλο. Εκτός δε από τα ιδρυτικά κείμενα, φιλοξενούνται έργα γνωστών και αγνώστων συγγραφέων: Ο Σταύρος Σταυρίδης εμφανίζεται με διήγημα, η Ευανθία Ζιόβα με παραμύθι, ο Παντελής Φλωρόπουλος με παραμύθι και ευθυμογράφημα, ο Πάνος Λαζαρόπουλος με ένα κείμενό του για το Μουσείο της Κωνωπίνας. Δημοσιεύονται επίσης κείμενα, άρθρα, σχόλια, λογοτεχνικές ειδήσεις και, βεβαίως, ποιήματα. Το σημαντικότερο όμως θέμα του τεύχους αφορά τον Μαθητικό Διαγωνισμό Παραμυθιού που διοργανώνει η Λέσχη Βιβλίου Αλεξάνδρας Μοσχονά σε συνεργασία με το «Τύμπανο», υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου.
Το «Τύμπανο» κυκλοφορεί σε συνδρομητές που θα λαβαίνουν το τεύχος με το ταχυδρομείο στο σπίτι ή στο γραφείο τους σε κλειστό φάκελο με ετήσια συνδρομή 45 ευρώ, για 12 τεύχη. Όσοι όμως συνδρομητές θα μπορούν να το παραλαμβάνουν ιδιοχείρως από τα Γραφεία της εφημερίδας «Αναγγελία», θα έχουν έκπτωση 44,4% στην τιμή της ετήσιας συνδρομής, επειδή έτσι θ’ αποφεύγονται οι ταχυδρομικές δαπάνες, θα πληρώνουν δηλαδή μόνο 25 ευρώ. Όσοι θέλετε να γίνουν συνδρομητές, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά 26410 49000 ώρες Γραφείου ή να στείλετε e-mail στο timpano2013@gmail.com