Τα Εικαστικά

Το Μουσείο του Παναιτωλιώτη γλύπτη Χρ. Καπράλου στην Αίγινα


Εκτενές ρεπορτάζ της Μαρία Θερμού στο Βήμα της Κυριακής 7/10/12 αναφέρεται στο Μουσείο του συμπατριώτη μας Χρ. Καπράλου, από το Παναιτώλιο, στην Αίγινα. Η εκλεκτή δημοσιογράφος το περιράφει ως εξής: "Ενα χαμηλό, κομψό και λειτουργικό κτίριο. Σε ύψος και όγκο απόλυτα συνυφασμένο με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και με όλο το νησί. Για το οποίο μάλιστα υπάρχει ένα ειδικό «δώρο»: μια τεράστια αίθουσα, διαφανής από όλες τις πλευρές της, ώστε να κατακλύζεται από το φως του ήλιου της Αίγινας προκειμένου να εκτεθούν εκεί τα γλυπτά του Χρήστου Καπράλου τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στο νησί.
Αυτό το μουσείο του Χρήστου Καπράλου, που πρόκειται να ανεγερθεί δίπλα στο εργαστήριό του, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Παρμενίδη, αντιμετωπίζει με σεβασμό τη φύση καθώς φαίνεται να γίνεται «ένα» με αυτήν, χρησιμοποιώντας μάλιστα και πέτρα του νησιού, ενώ κυρίως είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εκθεμάτων. «Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό, πολιτιστικό πρόγραμμα, γιατί το Μουσείο Καπράλου μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αφαία συγκροτούν ένα εξαιρετικό σύνολο που οδηγεί από την αρχαιότητα στη σύγχρονη δημιουργία επισημαίνοντας στον επισκέπτη ότι δεν υπάρχει μόνο η αρχαία Ελλάδα αλλά και η συνέχεια της στο σήμερα» λέει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.  Θυγατρικό της Πινακοθήκης θα είναι άλλωστε αυτό το μουσείο, αφού το Ιδρυμα Χρήστου και Σούλης Καπράλου έχει περιέλθει σε αυτήν από το 2006. Μαζί και τα περίπου 6.000 έργα του σημαντικού καλλιτέχνη, γλυπτά σε μπρούντζο, σε ξύλο, μάρμαρο, τερακότα και πέτρα αλλά και πολλά ζωγραφικά. «Σημαντικό στοιχείο αυτού του μουσείου θα είναι και η αίθουσα των τριών φίλων, του Καπράλου, του Μόραλη και του Νικολάου. Πόσω μάλλον που και οι τρεις έχουν έναν πολύ σύγχρονο διάλογο με την αρχαιότητα καθώς εμπνέονται από αυτήν»συμπληρώνει η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα.
Ενας μικρός δρόμος χωρίζει το οικόπεδο των τριών στρεμμάτων όπου πρόκειται να ανεγερθεί το μουσείο από τα εργαστήρια του Καπράλου - σημερινός εκθεσιακός χώρος -, ο οποίος θα χαρακτηριστεί ήπιας κυκλοφορίας ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η επικοινωνία τους. Με δύο ορόφους - λόγω κλίσης του εδάφους το ισόγειο θα είναι χαμηλότερα από την επιφάνειά του - στη μία πλευρά, το κτίριο ακολούθησε ακριβώς τις προδιαγραφές που δόθηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη, όπως λέει ο κ. Παρμενίδης. Περίπου 1.000 τ.μ. ανά όροφο μπορεί να αξιοποιηθούν έτσι για τις ανάγκες του μουσείου, καθώς μάλιστα όλες οι αίθουσες θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο που αντιστοιχεί σε αυτές δημιουργώντας ενιαίες επιφάνειες. Περισσότερα...