Τα Εικαστικά

 


ΈΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου  Φασιανού

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Χ.& Σ. ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  

Μια σημαντική έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου κατά το διάστημα 4 Μαρτίου  έως 21 Απριλίου 2017.

Πρόκειται για τη συλλογή «91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού» ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς. Η συλλογή αυτή ανήκει στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Δήμο Αγρινίου,  τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου και τον Τηλεοπτικό Σταθμό ΄΄ΑΧΕΛΩΟΣ TV΄΄.  Η έκθεση παρουσιάζει τη συλλογή βιβλίων με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού και οργανώνεται με την αφορμή της συμπλήρωσης των 20 χρόνων της Πινακοθήκης Χ. και Σ. Μοσχανδρέου, ενός ζωντανού πολιτιστικού οργανισμού της περιφέρειας με πολύπλευρες δραστηριότητες, εκθεσιακές, εκδοτικές, εκπαιδευτικές και σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων για τον επετειακό εορτασμό της. 

Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει συνολικά 395 έργα τέχνης, που αντιστοιχούν σε μια περίοδο σαράντα ετών. Οι δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού αναδεικνύουν τις εκλεκτικές συγγένειες διαφορετικών τεχνών, τη ματιά του ίδιου του καλλιτέχνη που ενσωματώνει διαφορετικές στον χρόνο αναγνώσεις, την προσέγγιση ενός δημιουργού που πιστεύει στον διάλογο έργων αλλά και προσώπων, ο οποίος επεδίωξε και ανέπτυξε προσωπικές σχέσεις και φιλίες με πολλούς από τους σύγχρονούς του ποιητές.

Με το ξεχωριστό εικαστικό του ιδίωμα, ο Αλέκος Φασιανός συνομιλεί με μια σειρά κειμένων, που ξεκινούν από τα ομηρικά έπη, την αρχαία λυρική ποίηση και τον Αριστοφάνη και συναντούν τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κωστή Παλαμά, τον Κ.Π. Καβάφη αλλά και τον Γιάννη Ρίτσο, μαζί με ένα πλήθος νεοελλήνων, Γάλλων, Ισπανών και Χιλιανών ποιητών.

Η επιμελήτρια Λουίζα Καραπιδάκη δηλώνει : «Η έκθεση έχει ένα πολλαπλό ενδιαφέρον και από την εικαστική της πλευρά με το εικονογραφικό έργο, 40 ετών, του Αλέκου Φασιανού και από την εκδοτική πλευρά με τις σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά τόσα πολλά βιβλία του ζωγράφου-χαράκτη Α. Φασιανού, χάριν της Συλλογή της Πινακοθήκης Χ.& Σ. Μοσχανδρέου. Τα βιβλία κοσμούνται με 395 έργα και περιλαμβάνουν κείμενα 45 ποιητών και συγγραφέων, που σηματοδότησαν τον 20ό αιώνα. Όλες οι εκδόσεις είναι  αριθμημένες και τα έργα υπογεγραμμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και τους συγγραφείς».  

Ώρες λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή : 11.00- 13.00 & 18.00 -21.00 Είσοδος ελεύθερη


 

«Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο»

στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

 

 

Οι πρώτες δύσκολες μέρες των Μικρασιατών προσφύγων του '22, στη νέα τους ζωή στην Ελλάδα και η προσπάθειά τους για αποκατάσταση και ένταξη, είναι το θέμα της έκθεσης «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο», στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, από τις 2 Οκτωβρίου 2016.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής και αποτελεί συνέχεια της πρώτης, που είχε παρουσιαστεί πριν μια δεκαετία, με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22», στην Αθήνα, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής.

Η παρουσίασή της στο Αγρίνιο συμπληρώνεται με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργώντας μια νέα έκθεση όπου καταγράφεται και αποτυπώνεται, μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες, η διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922: Από τη μία στην Αττική και από την άλλη στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.

Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στις δύο περιοχές, με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς.

Η έκθεση «Πρόσφυγες του '22 στην Αττική και το Αγρίνιο» θα διαρκέσει έως 30 Οκτωβρίου 2016.Έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Καλτσά

 

Το  Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων δράσης, εγκαινίασε το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στις 20.30 έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Καλτσά με τίτλο «ΑΙΘΙΟΠΙΑ: ένας άγνωστος χριστιανικός πολιτισμός», που έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενο. Την τελετή των εγκαινίων προλόγισε ο Βασίλης Αρτίκος  και στη συνέχεια προβλήθηκε οπτικό και ακουστικό υλικό από τον ίδιο τον φωτογράφο.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 14 μέχρι τις 22 Μαΐου 2016 και φιλοξενείται  στον 1ο όροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου και θα είναι ανοικτή Δευτέρα έως Παρασκευή από 18.00 έως 21.00 και την Κυριακή από 19.00 έως 21.00.

Ο Παναγιώτης Καλτσάς γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την Πληροφορική και το ίντερνετ, υπήρξε Διευθυντής προγράμματος και Υπεύθυνος διαφημιστικού τμήματος του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΓΡΙΝΙΟ 9.37 FM (ANEMOS FM)» από το 1989 μέχρι 2015 και Σύμβουλος Πωλήσεων επιχειρησιακών πελατών OTE από το 1997 μέχρι το 2000 και υπεύθυνος πωλήσεων και προϊστάμενος Καταστήματος ΟΤΕ Αγρινίου έως το 2006. Έκανε την ηλεκτρονική επεξεργασία και φωτοστοιχειοθεσία του περιοδικού του ΟΤΕ Αιτωλοακαρνανίας επί τέσσερα χρόνια και έχει σχεδιάσει και συντηρήσει πολλές ιστοσελίδες. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Πληροφορικής κα έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η ενασχόλησή του με την φωτογραφία είναι ερασιτεχνική.  Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια φωτογραφίας και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει κάνει ταξίδια με στόχο την φωτογράφιση (Ινδία, Κούβα, Αιθιοπία, Περού, Τουρκία) και φωτογραφίες του με ταξιδιωτικά θέματα διακρίθηκαν σε ειδικούς διαγωνισμούς το 2013 και το 2015. Από το 2012 είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Art8 του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού εργαστηρίου Αγρινίου. Φωτογραφίες του είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα www.panoskaltsas.gr

.


 

 

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπατρέχα

 

Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπατρέχα εγκαινιάστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου 2016, στις 8 μμ. στην Παλαιά Δημοτική Αγορά της πόλης του Αγρινίου.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, έχει τίτλο «Έξοδος» και στο ομότιτλο έντυπο της έκθεσης, ο Αντώνης Αντωνάκος, στο κείμενο του, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η τέχνη συνίσταται στο να διασχίσεις όλη, μα όλη τη διαδρομή μέχρι τέλους. Να το φτάσεις στο απώτατο άκρο. Να βρεις την έξοδο, εάν υπάρχει, και να τη δείξεις με το δάχτυλο».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι ο εικαστικός δημιουργός Δημήτρης Παπατρέχας στην έκθεση του δείχνει προς την έξοδο. Δουλεύει, συναρθρώνοντας με τον πιο ώριμο ορθολογισμό όλα τα θραύσματα των μορφών που απαθανατίστηκαν πάνω στις τοιχογραφίες της ανθρώπινης ψυχής. Όλα τα ερειπωμένα, οκνά οικοδομήματα των ανθρώπινων σχέσεων, την πνοή του αρσενικού και του θηλυκού, όλο εκείνο το εκθαμβωτικό μεγαλείο των φαντασιακών πεταγμάτων στις πιο εφήμερες εκδηλώσεις των διακαών τους πόθων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου 2016.

Επισκέψεις για το κοινό Δευτέρα έως Κυριακή: 11:00-13:30 &18:00-21:00, Κυριακή του Πάσχα (1/5)και Δευτέρα του Πάσχα (2/5) κλειστά.

Ο Δημήτρης Παπατρέχας έχει γεννηθεί στον Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο και εργάζεται στον Μαχαιρά. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, από το 1984 μέχρι το 1987.


'Εκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου

Εγκαινιάζεται το Σάββατο η έκθεση του Βασ. Αρτίκου στο Αγρίνιο

Η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων» παρουσιάζεται από 16 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016 στο Αγρίνιο.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου, θα φιλοξενηθεί στη Παλαιά Δημοτική Αγορά και θα εγκαινιασθεί από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 8:00 μμ.

Ο Β. Αρτίκος αποτυπώνει τις αναμνήσεις από τον αγαπημένο τόπο καταγωγής του παρουσιάζοντας, σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο, την πόλη και τους ανθρώπους της περιοχής του. «Αιχμαλωτίζει τις στιγμές» μοναδικά και αποκαλύπτει την αυθεντική ομορφιά και το γνήσιο συναίσθημα της λιμνοθάλασσας και του υδροβιότοπού της, τις αλυκές, τα πουλιά, τους ντόπιους ψαράδες, τα παιδιά που παίζουν, τους πανηγυριστές του Αη-Συμιού και της Αγι’ Αγάθης. Αυτός ο τόπος τον ενέπνευσε να εντρυφήσει, μέσα από το φωτογραφικό του φακό, στις αξίες του ανθρωπισμού και της ελευθερίας που ανέθρεψαν τις γενιές των ανθρώπων του Μεσολογγίου. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καλλιτέχνης «κάθε φορά, θα ήθελα να απλώσω τα φτερά μου και να ταξιδέψω μακριά από το σπίτι, παίρνοντας μαζί μου τις εικόνες, τα χρώματα και την αύρα της δικής μου γης. Η πιο βαθιά μου επιθυμία ήταν να εξωτερικεύσω την αγάπη για τον τόπο όπου ζω».    

Την έκθεση θα συνοδεύει έκδοση η οποία περιέχει   φωτογραφίες του καλλιτέχνη με εισαγωγικό κείμενο του Νίκου Αλιάγα.                                                                                  

Επισκέψεις καθημερινά: 11:00-13:30 &18:00-21:00

ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, πλατεία Δημάδη, Αγρίνιο.

Για ομαδικές επισκέψεις Σχολείων κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία στο τηλ.: 26413 60316 ή στο e-mail: pinakothiki@agrinio.gr

 

Βιογραφικό:

Ο Βασίλης Αρτίκος γεννήθηκε το 1958. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και δούλευε επί σειρά ετών ως καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου έως το 2013. Τώρα ασχολείται αποκλειστικά με τη φωτογραφία. Ζει μόνιμα στο Μεσολόγγι όπου διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία workshops φωτογραφίας στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας παρέχοντας φιλοξενία και μαθήματα φωτογραφίας στους συμμετέχοντες.

Η επαφή του με τις εικαστικές τέχνες ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια με τη ζωγραφική και με το πέρασμα του χρόνου, τον κέρδισε η φωτογραφία, που αποτελεί και καθημερινή του ενασχόληση.

Έχει διοργανώσει ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πάτρα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι και έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην ARLES της Γαλλίας.

Έχει εκδώσει τρία ατομικά φωτογραφικά λευκώματα. Τα τελευταία χρόνια κάνει φωτογραφικά οδοιπορικά όπως ΙΝΔΙΑ, ΜΑΡΟΚΟ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ κλπ.

Είναι ιδρυτής του Φεστιβάλ φωτογραφίας Μεσολογγίου και της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου.

 


«ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΩΤΗΡΗ ΦΕΛΙΟΥ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ATT00073Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» διοργανώνει την έκθεση «Ανθρωπογραφίες» με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Στην έκθεση, την οποία θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 7,30 μμ., θα παρουσιασθούν σημαντικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τριάντα κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι, με έναν ιδιότυπο τρόπο, «διαλέγονται» με θέμα τον Άνθρωπο.

Η δομή της έκθεσης περιλαμβάνει δυο ενότητες έργων. Από τη μία δάσκαλοι, όπως οι Τσαρούχης, Μόραλης, Νικολάου, Εγγονόπουλος, Μπότσογλου και από την άλλη, η νέα γενιά, όπως οι Δασκαλάκης, Παπανικολάου, Σακαγιάν, Μποκόρος, Ρόρρης, Μανουσάκης, Μαντζαβίνος, Φιλοπούλου, κ.ά. Όλοι τους με το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό, την προσήλωση στις αξίες της παραστατικής τέχνης και στις παραδοσιακές τεχνικές έκφρασής της.
Τα έργα της έκθεσης, που ανήκουν στο Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», αποτελούν πολύτιμα κομμάτια από την μουσειακών πλέον διαστάσεων συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους συλλέκτες, ο οποίος συγκεντρώνει έργα τέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του '90, «όχι με επενδυτικό κριτήριο, αλλά σε μια προσπάθεια αναζήτησης του νοήματος, της ταυτότητας και της αυτοσυνείδησης».

Τμήματα της συλλογής έχουν «ταξιδέψει» σε επιλεγμένους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, ενδεικτικά, το Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα 2002 & 2009), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2003), το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα 2010), το Σισμανόγλειο Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη 2010), το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (Βενετία 2011), το Vittoriano (Ρώμη 2012), το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως (Άνδρος 2012 & 2014), τα Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης (στο Ναύπλιο και στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης 2013), το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Re-Culture III (Σκαγιοπούλειο, Πάτρα 2014), τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χανιά 2014).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2016.
Επισκέψεις καθημερινά: 10:00-13:30 &18:00-21:00, Κυριακή: 11:00-14:00, Δευτέρα κλειστά.Έκθεση έργων του Θόδωρου στην Δημοτική Πινακοθήκη

O Θόδωρος στο Αγρίνιο

 

«Στίγματα πορείας: Ίχνη σε χαρτί με μολύβι, μελάνι κάρβουνο (1947-1962)» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του γλύπτη Αγρινιώτη Θόδωρου Παπαδημητρίου (περισσότερα για τον καλλιτέχνη πατείστε εδώ) που εγκαινιάστηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, το απόγευμα του Σαββάτου (28/11/2015) και φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Μέσα από τα περίπου 100 προσωπικά σχέδια του Αγρινιώτη δημιουργού, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, καταγράφονται σταθμοί από τη καλλιτεχνική πορεία του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο Δήμο Αγρινίου και  στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, οφείλεται η διοργάνωση της έκθεση του έργων του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά (εκτός Δευτέρας), 10:00-13:30 και 18:00-20:30 και  Κυριακή 10:30-13:30.

 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πλήθος συμπολιτών, εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και άνθρωποι της Τέχνης που επισκέφτηκαν την πόλη με σκοπό να δουν την έκθεση.

 

“ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ” του Χρ. Μποκόρου επαναβαπτίζονται στο Αγρίνιο

Την Δευτέρα 19/1/2015 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης "τα στοιχειώδη" του γνωστού Αγρινιώτη ζωγράφου Χρ. Μποκόρου στους χώρους της παλαιάς Δημοτικής αγοράς (οδός Σκαλτσοδήμου 9 στο Αγρίνιο) Την έκθεση οργάνωσε Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Στην πιο πάνω φωτογραφία, από τα εγκαίνια, ο καλλιτέχνης, ανάμεσα από τον δήμαρχο και τον  κ. Γαρουφαλή.

Διάρκεια: έως 29 Μαρτίου 2015. 
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 π.μ.–1.30 μ.μ. και 6–8.30 μ.μ.
Κυριακή 10.30 π.μ.–1.30 μ.μ., Δευτέρα κλειστά.
Για πληροφορίες ή επισκέψεις σχολείων απαραίτητη η επικοινωνία: τηλ. 26413.60316,

Ο Χρήστος Μποκόρος ζωγραφίζει για μία ακόμα φορά σε παλιά, φθαρμένα ξύλα, με καθαρά πάνω τους τα σημάδια και τα ίχνη του χρόνου. Παλιότερα, με την άψογη τεχνική του, ζωγράφιζε μικρές φλόγες και κλαδιά ελιάς, λινές πετσέτες και πιο παλιά «ωά».  Πάντα τα στοιχειώδη. Κι αυτή τη φορά, πάνω στα μακρόστενα ξύλα από γεφύρια,  με «τα στοιχειώδη» καταπιάνεται, με εκείνα που δημιουργούν την εικόνα μιας λιτής ευημερίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015.Ta εγκαίνια της δημοτικής πινακοθήκης Αγρινίου

Διαρκής έκθεση εικαστικών τεχνών

 

Στολίδι πολιτισμού αποτελεί για την πόλη του Αγρινίου η δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013 στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας. Η Δημοτική Πινακοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της δυναμικά εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα την έκθεση χαρακτικών του Παναγιώτη Τέτση από τη Συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας.

Τα εγκαίνια έγιναν από το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, του χαράκτη Παναγιώτη Τέτση, του Διευθυντή του ΜΙΕΤ κ. Διονύση Καψάλη, του πρώην Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιάννη Βαινά, Αντιδημάρχων,  Δημοτικών Συμβούλων καθώς και πλήθους πολιτών και εκπροσώπων φορέων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας, μια μέρα χαράς και συγκίνησης, γιατί το Αγρίνιο υποδέχεται μια νέα σημαντική υποδομή πολιτισμού, τη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία δημιουργήθηκε σε ένα χώρο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής σημασίας, στο κτίριο που στεγαζόταν ο εκάστοτε Διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας που κατασκευάστηκε προμολεμικά  μαζί με το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας από το  διακεκριμένο αρχιτέκτονα Νίκο Ζουμπουλίδη.

Ο χώρος αυτός που πριν δεκαετίες αποτέλεσε το κέντρο της  οικονομικής ζωής της περιοχής από εδώ και στο εξής θα είναι σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό του τόπου μας και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Εγκαινιάζουμε τη Δημοτική Πινακοθήκη σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, χωρίς ωστόσο να στερήσουμε τίποτα από την κοινωνική μέριμνα, επειδή δεσμευτήκαμε ότι η πόλη πρέπει να αποκτήσει τις δομές πολιτισμού που δικαιούται και της αξίζουν, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ζωή και χωρίς αυτόν δεν υπάρχει μέλλον.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με την αγορά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας και από τότε μέχρι σήμερα εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι για να δημιουργηθεί αυτός ο ξεχωριστός χώρος που θα τον απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές.

Ήδη έχουμε απευθυνθεί με προσωπικές επιστολές σε πολλούς καλλιτέχνες να προσφέρουν έργα τους και η ανταπόκρισή τους υπήρξε μεγάλη και συγκινητική και σύντομα σε αυτόν εδώ το χώρο θα εκτίθενται τα έργα τους που θα αποτελούν μια μεγάλη περιουσία του Δήμου.

Θέλω να ευχαριστήσω το χαράκτη Παναγιώτη Τέτση και το Διευθυντή του ΜΙΕΤ κ. Διονύση Καψάλη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να φιλοξενήσουμε έκθεση των έργων του ταυτόχρονα με τα εγκαίνια της Πινακοθήκης, κάτι που αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα για τον υπέροχο αυτό χώρο που έλειπε από την πόλη».

Από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης, ζωγράφος κ. Χρήστος Γαρουφαλής ανέφερε ότι «το να εγκαινιάζει ένας Δήμος αυτή την εποχή Δημοτική Πινακοθήκη ακούγεται τρελό, αυτή τη τρέλα όμως με τη θετική της έννοια, την έχουμε όλοι ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά. Όσο μας πιέζουν τα καθημερινά προβλήματα τόσο εμείς οφείλουμε να προτείνουμε άλλες διεξόδους που οδηγούν σε κόσμους πνευματικής αναζήτησης και διαλόγου κάνοντας λιγότερο οδυνηρή την καθημερινότητά μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης η οποία  είναι αποτέλεσμα δύο συνιστωσών, της τρέλας και της υπέρβασης.

Η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση εκτός της οπτικής απόλαυσης εμπεριέχει και ένα διδακτικό μήνυμα καθώς στα έργα του αποτυπώνεται ο μακροχρόνιος αγώνας του χαράκτη κόντρα στη λογική που μας έφερε ως εδώ, δηλαδή να θέλουμε το μάξιμουμ με μίνιμουμ προσπάθεια».

Ο Διευθυντής του ΜΙΕΤ κ. Διονύσης Καψάλης αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου για τη φιλοξενία και την τιμή να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα τα εγκαίνια του χώρου και η έκθεση των έργων του Π. Τέτση, χαρακτήρισε σημαντική στιγμή για την πόλη τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης και γι αυτό αξίζουν έπαινοι.

Τέλος ο καλλιτέχνης κ. Παναγιώτης Τέτσης δήλωσε συγκινημένος που ένας τέτοιος χώρος εγκαινιάζεται με δικά του έργα, μέρος της συλλογής του ΜΙΕΤ, που καλύπτουν χρονολογικό φάσμα δημιουργίας είκοσι ετών, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως τη δεκαετία του ΄80, δίνοντας έτσι στο θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρακτικό  του έργο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014 και θα λειτουργεί: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-13:00 & 18:00-20:30, Κυριακή 10:00-13:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


χρώμα και κέφι «έδωσαν ζωή» στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη στο Αγρίνιο

Καβαλέτα, παλέτες, σχέδια και χρώματα ζωγραφικής, κυρίως όμως κέφι, ευχάριστη διάθεση και πολλά χαρούμενα πρόσωπα γέμισαν το πρωί του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου 2013 τον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη, όπου το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του οργάνωσε και παρουσίασε ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο.

ergastiri-1

Πιο συγκεκριμένα, μαθητές και διδάσκοντες των τμημάτων γραμμικού / ελευθέρου σχεδίου και ζωγραφικής αποτύπωσαν το νεοκλασικό κτίριο της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος. Ένα κτίριο σήμερα εγκαταλειμμένο αλλά τόσο εμβληματικό για την πόλη μας που «ζωντάνεψαν» για λίγες ώρες, μέσα από τα βλέμματα και τις ζωγραφιές τους, οι σπουδαστές του Εικαστικού Εργαστηρίου.

ergastiri-2

Μικροί και μεγάλοι περαστικοί, γονείς και μικρά παιδιά, παρακολουθούσαν φανερά εντυπωσιασμένοι την πρωτόγνωρη αυτή εικαστική εμπειρία σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης μας. Η εκδήλωση που διήρκεσε μέχρι αργά το μεσημέρι, αποτελεί την αρχή μιας σειράς εικαστικών δράσεων του Εικαστικού Εργαστηρίου (workshop) με αφορμή τοπόσημα στον ιστό στης πόλης μας.

 

 


Αρχείο εικαστικών κειμένων & εκδηλώσεων

 

 

Έκθεση ζωγραφικής της Αγρινιώτισας Ευαγγελίας Τσώνη στο Μεσολόγγι

Έκθεση του Γ. Σταθόπουλου στην Kapopoulos Fine Arts

Έκθεση ομοιωμάτων πλοίων, στο Αιτωλικό

Μητροπολίτης Ιερόθεος: "Η ορθόδοξη και δυτική εικονογραφία"

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών στο Αγρίνιο

Ανοιχτά Μαθήματα και Συζητήσεις από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο

Η χορωδία του Πειραματικού  Μουσικού Σχολείου Αγρινίου στη Βιέννη

Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Αγρίνιο

Έκθεση έργων των μαθητών του Εικαστικού εργαστηρίου Αγρινίου

Συνέδριο στα Παρακαμπύλια

Αιτωλοακαρνάνες εικαστικοί: Βασίλης Παπασάϊκας

Εκδηλώσεις για τους Αιτωλοακαρνάνες εικαστικούς

Το Μουσείο του Παναιτωλιώτη γλύπτη Χρ. Καπράλου στην Αίγινα

Ιδρύεται κέντρο μελετών & σύγχρονης γλυπτικής..

Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος στο Μεσολόγγι

Ο Χρήστος Γαρουφαλής στην Γκαλερί "Αργώ"

Πρόγραμμα επιμόρφωσης στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Προστασία   των Μεσαιωνικών κάστρων

Διαγωνισμός για το μνημείο μικρασιατών προσφύγων

Η παλιά δημοτική αγορά Αγρινίου θα γίνει πολιτιστικό κέντρο

Έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής της Βίβιαν Ρήκα - Σπυροπούλου