Τα Εικαστικά
Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπατρέχα
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπατρέχα εγκαινιάστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου 2016, στις 8 μμ. στην Παλαιά Δημοτική Αγορά της πόλης του Αγρινίου.
Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, έχει τίτλο
«Έξοδος» και στο ομότιτλο έντυπο της έκθεσης, ο Αντώνης Αντωνάκος, στο
κείμενο του, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η τέχνη συνίσταται στο να
διασχίσεις όλη, μα όλη τη διαδρομή μέχρι τέλους. Να το φτάσεις στο
απώτατο άκρο. Να βρεις την έξοδο, εάν υπάρχει, και να τη δείξεις με το
δάχτυλο».
Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι ο εικαστικός δημιουργός Δημήτρης Παπατρέχας στην έκθεση του δείχνει προς την έξοδο. Δουλεύει, συναρθρώνοντας με τον πιο ώριμο ορθολογισμό όλα τα θραύσματα των μορφών που απαθανατίστηκαν πάνω στις τοιχογραφίες της ανθρώπινης ψυχής. Όλα τα ερειπωμένα, οκνά οικοδομήματα των ανθρώπινων σχέσεων, την πνοή του αρσενικού και του θηλυκού, όλο εκείνο το εκθαμβωτικό μεγαλείο των φαντασιακών πεταγμάτων στις πιο εφήμερες εκδηλώσεις των διακαών τους πόθων.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου 2016.
Επισκέψεις για το κοινό Δευτέρα έως Κυριακή: 11:00-13:30 &18:00-21:00, Κυριακή του Πάσχα (1/5)και Δευτέρα του Πάσχα (2/5) κλειστά.
Ο Δημήτρης Παπατρέχας έχει γεννηθεί στον Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο και εργάζεται στον Μαχαιρά. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, από το 1984 μέχρι το 1987.
Ο τίτλος είναι εκφραστικός και, θα λέγαμε, στοχευμένος. Πρόκειται για μια έκθεση μονοθεματική, αφού σ όλους τους πίνακες που εκτίθενται κυριαρχούν πουλιά που πετούν. Συνειρμικά θυμίζουν έργα του μεγάλου Ζώρζ Μπράκ. Μονοθεματικός ο τίτλος, που ενώνει μεν το σύνολο των έργων σε μια ενότητα, αλλά συγχρόνως η ενότητα αυτή τελεί σε αντίστιξη με την εξατομικευμένη μοναδικότητα κάθε πίνακα. Μια εσωτερικά κατακερματιζόμενη ενότητα. Που δηλώνει έτσι την διαλεκτική σχέση των μερών με το όλο. Μια σχέση σχεδόν ανεξήγητη. Μαγική. Που ασφαλώς αποτελεί την κρυφή γοητεία της όλης δημιουργίας του καλλιτέχνη. Άλλωστε αυτή η κρυφή και ανεξήγητη γοητεία είναι και το μυστικό της τέχνης. Της τέχνης ως φυγής (ως εξόδου) από τον ασφυκτικό κλοιό της επώδυνης καθημερινότητας και της μετάβασης στην λυτρωτική κατάσταση της υπέρβασης.
Γιάννης Βλασόπουλος
Αρχείο εικαστικών κειμένων & εκδηλώσεων
|