Τα Εικαστικά

 

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπατρέχα

 

Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπατρέχα εγκαινιάστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου 2016, στις 8 μμ. στην Παλαιά Δημοτική Αγορά της πόλης του Αγρινίου.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, έχει τίτλο «Έξοδος» και στο ομότιτλο έντυπο της έκθεσης, ο Αντώνης Αντωνάκος, στο κείμενο του, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η τέχνη συνίσταται στο να διασχίσεις όλη, μα όλη τη διαδρομή μέχρι τέλους. Να το φτάσεις στο απώτατο άκρο. Να βρεις την έξοδο, εάν υπάρχει, και να τη δείξεις με το δάχτυλο».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι ο εικαστικός δημιουργός Δημήτρης Παπατρέχας στην έκθεση του δείχνει προς την έξοδο. Δουλεύει, συναρθρώνοντας με τον πιο ώριμο ορθολογισμό όλα τα θραύσματα των μορφών που απαθανατίστηκαν πάνω στις τοιχογραφίες της ανθρώπινης ψυχής. Όλα τα ερειπωμένα, οκνά οικοδομήματα των ανθρώπινων σχέσεων, την πνοή του αρσενικού και του θηλυκού, όλο εκείνο το εκθαμβωτικό μεγαλείο των φαντασιακών πεταγμάτων στις πιο εφήμερες εκδηλώσεις των διακαών τους πόθων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου 2016.

Επισκέψεις για το κοινό Δευτέρα έως Κυριακή: 11:00-13:30 &18:00-21:00, Κυριακή του Πάσχα (1/5)και Δευτέρα του Πάσχα (2/5) κλειστά.

Ο Δημήτρης Παπατρέχας έχει γεννηθεί στον Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο και εργάζεται στον Μαχαιρά. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, από το 1984 μέχρι το 1987.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

 

Η "έξοδος" ως φυγή

Μια αξιοσημείωστη για την πόλη μας έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιήθηκε το μήνα Μάϊο του 2016 στην ωραία αίθουσα της παλαιάς αγοράς στην οδό Σκαλτσοδήμου. Πρόκειται για έκθεση έργων του συμπολίτη μας (αλλά «από Μαχαιρά») ζωγράφου Δημήτρη Γερ. Παπατρέχα, με το γενικό τίτλο «Έξοδος».

Ο τίτλος είναι εκφραστικός και, θα λέγαμε, στοχευμένος. Πρόκειται για μια έκθεση μονοθεματική, αφού σ όλους τους πίνακες που εκτίθενται κυριαρχούν πουλιά που πετούν. Συνειρμικά θυμίζουν έργα του μεγάλου Ζώρζ Μπράκ.

Μονοθεματικός ο τίτλος, που ενώνει μεν το σύνολο των έργων σε μια ενότητα, αλλά συγχρόνως η ενότητα αυτή τελεί σε αντίστιξη με την εξατομικευμένη μοναδικότητα κάθε πίνακα. Μια εσωτερικά κατακερματιζόμενη ενότητα. Που δηλώνει έτσι την διαλεκτική σχέση των μερών με το όλο. Μια σχέση σχεδόν ανεξήγητη. Μαγική. Που ασφαλώς αποτελεί την κρυφή γοητεία της όλης δημιουργίας του καλλιτέχνη.

Άλλωστε αυτή η κρυφή και  ανεξήγητη γοητεία είναι και το μυστικό της τέχνης. Της τέχνης ως φυγής (ως εξόδου) από τον ασφυκτικό κλοιό της επώδυνης καθημερινότητας και της μετάβασης στην λυτρωτική κατάσταση της υπέρβασης.

Γιάννης Βλασόπουλος

 

Αρχείο εικαστικών κειμένων & εκδηλώσεων

 

 

Έκθεση ζωγραφικής της Αγρινιώτισας Ευαγγελίας Τσώνη στο Μεσολόγγι

Έκθεση του Γ. Σταθόπουλου στην Kapopoulos Fine Arts

Έκθεση ομοιωμάτων πλοίων, στο Αιτωλικό

Μητροπολίτης Ιερόθεος: "Η ορθόδοξη και δυτική εικονογραφία"

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών στο Αγρίνιο

Ανοιχτά Μαθήματα και Συζητήσεις από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο

Η χορωδία του Πειραματικού  Μουσικού Σχολείου Αγρινίου στη Βιέννη

Αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Αγρίνιο

Έκθεση έργων των μαθητών του Εικαστικού εργαστηρίου Αγρινίου

Συνέδριο στα Παρακαμπύλια

Αιτωλοακαρνάνες εικαστικοί: Βασίλης Παπασάϊκας

Εκδηλώσεις για τους Αιτωλοακαρνάνες εικαστικούς

Το Μουσείο του Παναιτωλιώτη γλύπτη Χρ. Καπράλου στην Αίγινα

Ιδρύεται κέντρο μελετών & σύγχρονης γλυπτικής..

Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος στο Μεσολόγγι

Ο Χρήστος Γαρουφαλής στην Γκαλερί "Αργώ"

Πρόγραμμα επιμόρφωσης στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Προστασία   των Μεσαιωνικών κάστρων

Διαγωνισμός για το μνημείο μικρασιατών προσφύγων

Η παλιά δημοτική αγορά Αγρινίου θα γίνει πολιτιστικό κέντρο

Έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής της Βίβιαν Ρήκα - Σπυροπούλου