Τα γεγονότα είναι σεβαστά. Τα σχόλια ελεύθερα.

Image description goes here Image description goes here Image description goes here

 

Ο τόπος μας

Πλάτανος Τέρνου (Μεσοκώμης Ευρυτανίας)

Γράφει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος


  

 

Παράπλευρα με την μελέτη «Ειδική Περιβαλλοντολογική  Μελέτη της Ευρύτερης περιοχής του Φαραγγιού  Πανταβρέχει» που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  μέσω ειδικής ομάδας μελέτης από καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας  και άλλους  (ιδιώτες) του ίδιου Πανεπιστήμιου το 2006, η ομάδα μελέτης  με επικεφαλής τον καθηγητή  Θεοχάρη Ζάγκα, προσδιόρισε την ηλικία των Πλατάνων  που υπήρχαν και υπάρχουν στις τοπικές κοινότητες του τ. Δήμου Δομνίστας (Ευρυτάνων). Από τη μελέτη προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία  για τους πλάτανους στην πλατεία Κρικέλλου, Δομνίστας Άμπλιανης, Ρωσκάς, Σταύλων  και Μεσοκώμης (από Τέρνο, μετονομασία που έγινε το 1928,ΦΕΚ 81Α-14/05/1928). Τα στοιχεία κατά επιστημονικό τρόπο αποκάλυψαν ένα πραγματικό μνημείο της φύσης  στην Πλατεία του Τέρνου, τον Πλάτανο του Τέρνου.

Ο πλάτανος του Τέρνου, δίπλα στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου και η πλατεία του χωριού που βρίσκεται στην πλαγιά του Κορφοπεταλιά, είναι ένα από τα γεροντότερα δέντρα στην Ελλάδα. Ανήκει στο είδος Πλάτανος Ανατολικός  (Platanos orientalis) και η ηλικία του ανέρχεται  σε 1200 χρόνια. Ανάμεσα στους βραχίονες του κορμού, υπάρχει και ένα πανύψηλο πουρνάρι καθώς επίσης και ένα κτίσμα, που παλιότερα  χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του Σχολείου.

xaris 610Έχει  αυτό το δέντρο διάμετρο  3,60 μέτρα, ύψος  21 μ. και έκταση  εσκίασης 255 τ.μ. Δεν πρέπει  να παραληφθεί  και ο δεύτερος πλάτανος  κάτω  από το καφενείο  της πλατείας  του χωριού  ηλικίας 340  χρόνων  με διάμετρο 1.17 μ και ύψος 18 μ. και έκταση εσκίασης  300 τ.μ. Στα χρόνια που πέρασαν  από το 1000 μχ που φύτρωσε ή φυτεύθηκε,  ο Πλάτανος του Τέρνου,  κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί  και αυτός δεν άλλος από τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Καρπενησίου. Λίγο ποιο πέρα στην πλαγιά  του Καρφοπεταλιά ανακαλύφθηκε το 1991  σπήλαιο το γνωστό Σπήλαιο Μεσοκώμης, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, είναι μερικές λεπτομέρειες που κάνουν αυτή του την εμφάνιση ακόμα πιο ιδιαίτερη. Πρέπει η αρμόδια  υπηρεσία του Δήμου  να ενεργοποιήσει τη διαδικασία  για την κήρυξη του Πλατάνου του Τέρνου ως διατηρητέο  μνημείο  της φύσης. Είναι συνδεδεμένο με την ιστορική (Γιολδασαίοι, Κίτσος Τζαβέλας, αγωνιστές του 21 κτλ), και πολιτική (πάπα Ζάβρας) και  πολιτιστική  ταυτότητα της περιοχής   που αγναντεύει το Πλατάνι υψμ. 1779 (μια αδελφή, κορυφή του Άννινου υψμ. 1702 του Παναιτωλικού) και έχει σημαντικό μνημονιακό χαρακτήρα. Η κατάσταση του δέντρου όπως είναι σήμερα  επιβάλλει την λήψη μέτρων προστασίας  και ανάδειξης της περιοχής. Αυτή η περιοχή διαθέτει άγρια και ανεπιτήδευτη φυσική ομορφιά, ικανή να σαγηνεύσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη που ξέρει να διακρίνει τα θέλγητρα της φύσης όταν και όπου τα συναντά και να τα απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις. Αυτά τα θέλγητρα δεν μπορούν  να συγκριθούν με τα τεχνητά που οι αναπλάσεις στις πόλεις προσπαθούν να αναδείξουν. Αυτές οι αναπλάσεις στις πόλεις,αλλά και στο Καρπενήσι, για τις οποίες ξοδεύονται πολλά χρήματα,  έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ το φυσικό περιβάλλον του Τέρνου με τους οικισμούς του Αγία Τριάδα, Κοπρισιά, Καρίτσα, Αρβουνίτσα, Καμπιά, Παλιάδεντρα, Κερνή, Κουμαριστά και Καρυά,  με πράσινο κάλος είναι αειφόρο. Πρέπει η Δημοτική Αρχή να συνεχίσει, στο λιθαράκι που έβαλε  στον Πλάτανο,το τοπικό  διαμέρισμα, μια πινακίδα που αναγράφει  μερικά από τα στοιχεία που αναφέρει η ομάδα μελέτης του ΑΠΘ. Παρακάτω δίνονται φωτογραφίες, όπως παρουσιάσθηκαν από την ομάδα μελέτης του ΑΠΘ.

 


 

Από το ποίημα: Ὁ Δῆμος καὶ τὸ καρυοφύλλι του, του Αριστ.Βαλαωρίτη.

Ποιὸς ξέρει ἀπ᾿ τὸ μνῆμα μου τί δέντρο θὰ φυτρώσει!
Κι ἂν ξεφυτρώσει πλάτανος, στὸν ἴσκιό του ἀπὸ κάτω
θά ῾ρχονται τὰ κλεφτόπουλα τ᾿ ἄρματα νὰ κρεμᾶνε.
Νὰ τραγωδοῦν τὰ νιάτα μου καὶ τὴν παλληκαριά μου.
Κι ἂν κυπαρίσσι ὄμορφο καὶ μαυροφορεμένο,
θἄρχονται τὰ κλεφτόπουλα τὰ μῆλα μου νὰ παίρνουν,
νὰ πλένουν τὶς λαβωματιές, τὸ Δῆμο νὰ σχωρᾶνε.

 


Από το ποίημα του Σοφ. Σκουλικαρίτη: Ο Γέρο Πλάτανος.

Είδα το γέρο πλάτανο να γέρνει μαραμένος

μόνος στη μέση στο Χωριό σαν γέρος πονεμένος.

Πες μου τι έχεις πλάτανε ποιο βάσανο σε δέρνει

 και τα κλαδιά σου πέφτουνε και το κορμί σου γέρνει.

Βλέπω τα σπίτια αδειανά και το Χωριό ρημάζει

γιαυτό μου πέφτουν τα κλαδιά γιαυτό έχω μαράζι.

 

Ποιήματα που «δένουν» με το σημερινό χωριό Μεσοκώμη (Τέρνος).

Το ποίημα του Βαλαωρίτη δείχνει τη λεβεντιά των Βουνών, ενώ του Σκουλικαρίτη τη σημερινή κατάντια…