Κυριακή, 26. Μαΐου 2013

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙς ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

Η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Οινιαδών και η καλυτέρευση των συνθηκών πρόσβασης και παραμονής των θεατών των παραστάσεων του καλοκαιριού είναι ο στόχος των παρεμβάσεων που ξεκίνησε σήμερα (Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά στην δημιουργία έργων υποδομής (ασφαλτόστρωση- διαμόρφωση χώρων) στον ζωτικό χώρου του θεάτρου (είσοδος, χώρος υποδοχής, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και εκδοτηρίων.  Επίσης θα γίνουν επεμβάσεις στον οδικό άξονα που συνδέει την Κατοχή με το θέατρο και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της καθίζησης που παρατηρείται 500 m πριν το Αρχαίο Θέατρο.   


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΚΑΣΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μεσαιωνικών Σπουδών που εδρεύει στον Μυστρά, αποφασίστηκε  η ίδρυση σωματείου με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ (Α΄ Σύσκεψη Τρίτη 5 Ιουνίου 2007, Αθήνα), με την συμμετοχή 11 εκπρόσωπων  Δήμων και 12 εκπρόσωπων  Νομαρχιών.  Η ΕΝΩΣΗ είναι (όπως ορίζει το άρθρο 3 του Καταστατικού της) Σωματείο κοινωφελές, επιστημονικό, μορφωτικό και ευρύτερα ερευνητικό χωρίς να έχει κερδοσκοπικό ή πολιτικό χαρακτήρα με σκοπό:

  • Την συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και χρήση των ιστορικών κτισμάτων άμυνας και κατοικίας.

  • Την διατήρηση και την προστασία των ιστορικών κτισμάτων άμυνας και κατοικίας ως μνημεία της Τέχνης, ως αποδεικτικά της Ιστορίας και του Πολιτισμού και ως παράγοντες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος.

  • Την προώθηση της έρευνας στους χώρους των ιστορικών κτισμάτων Άμυνας και κατοικίας και την διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

  •  Την παροχή συμβούλων στους ιδιοκτήτες κτισμάτων άμυνας και κατοικίας για την επανασύσταση, διατήρηση και πολυσήμαντη χρήση αυτών των μνημείων.

  • Την λογική και μέσα στα πλαίσια του καλού γούστου και του σεβασμού των μνημείων ανάπτυξη του Τουρισμού στις περιοχές τους.

  • Την ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθήκης, αρχείου, συλλογών, μουσείου σχετικών με τα ιστορικά κτίσματα άμυνας και κατοικίας.

  • Την έκδοση περιοδικών, επιστημονικών κειμένων, βιβλίων, λευκωμάτων σχετικών με τα ιστορικά κτίσματα άμυνας και κατοικίας.

  • Την έρευνα, την οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων, εκθέσεων, επιθεωρήσεων, ταξιδιών μελέτης και γενικότερα την προώθηση της έρευνας και της γνώσης για τα ιστορικά κτίσματα άμυνας και κατοικίας.

  • Την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΟΥΝΕΣΚΟ και οποιοδήποτε άλλο διεθνή οργανισμό προκειμένου να προωθηθεί η προστασία και η ανάδειξη της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Δεδομένου ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό Μεσαιωνικών και Βυζαντινών κάστρων με ξεχωριστό ενδιαφέρον, γίνεται μια πρώτη ενημέρωση για την ανάπτυξη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ αλλά και ανακοινώνεται ότι η δεύτερη Καταστατική  Συνέλευση της Ένωσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιουνίου 2007 στο κτήριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα, Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8 στον 3ο όροφο. Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στην καταστατική συνέλευση θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Ν.Α.Ε. κ. Κωνσταντίνα Μπάδα.