Το Παπαστράτειο μέγαρο της Γυμναστικής εταιρείας Αγρινίου στην πλατεία Παναγοπούλου

 Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Γυμναστικής Εταιρείας  αποτέλεσε το μέγαρο που οι Αδελφοί  Παπαστράτου κατασκεύασαν στο κέντρο της πόλης (στην πλατεία Παναγοπούλου) και δώρισαν στη Γυμναστική Εταιρεία. Το μέγαρο αυτό στεγάζει  πνευματικές και άλλες εκδηλώσεις της ΓΕΑ και άλλων φορέων.


Εμπνευστής και δημιουργός της Γυμναστικής εταιρείας ήταν βέβαια ο αλησμόνητος Κ. Χειμάρρας, αλλά χωρίς το Νίκο Γράψα (φωτο) είναι ζήτημα εάν η Γυμναστική Εταιρεία θα υπήρχε σήμερα ή εάν υπήρχε θα είχε την δράση και την συμβολή που έχει στα πολιτιστικά δρώμενα.  


Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου

  

Ιδρυτής του αθλητικού και πολιτιστικού σωματείου «Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου», που άρχισε να δραστηριοποιείται το 1946 και που αναγνωρίστηκε το 1948 είναι ο  καθηγητής της Γυμναστικής Κωνσταντίνος Χειμάρρας, ο οποίος υπηρετούσε τότε στο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε τον Ιανουάριο του 1949 αποτελούνταν από τους εξής: Κωνσταντίνος Χειμάρρας, Πρόεδρος, Χρήστος Λιάππης, Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Ραυτόπουλος, Γεν.Γραμματέας, Αθανάσιος Σακελλαριάδης, Ταμίας, Δημήτριος Τσόλκας, Αναπλ. Ταμία, Δημοσθένης Χαραλάμπους, Ειδ. Γραμματέας, Παναγιώτης Τρουπιώτης, Σπύρος Καρακίτσος, Αλέκος Παπακωνσταντίνου, Σύμβουλοι και Γεώργιος Παπασωτηρόπουλος, Αναπληρ. Σύμβουλος. Το 1955 Αρχίζει η διοργάνωση των "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΩΝ", ως αθλητικών εκδηλώσεων μιας ημέρας, και αντικαθιστούν τα "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ" και τα "ΑΓΡΙΝΙΑ". Τελούνταν κάθε χρόνο μέχρι το 1982. Η δράση της Γυμναστικής εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητικό τομέα, αλλά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πνευματικών εκδηλώσεων, εκδηλώσεων του πνευματικού, καλλιτεχνικού και λαογραφικού χώρου. Παλαιότερα στεγάζονταν επί της οδού Αδαμαντίου Κοραή, ενώ σήμερα στο περικαλλές ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ της, στο κέντρο της πόλης.  Το 1957 η Διοίκηση του Συλλόγου περνάει στα χέρια ενός νέου, δραστήριου, εύστροφου, διορατικού, δυναμικού, με διάθεση για προσφορά και με μεγάλα όνειρα για την πόλη, του ρηξικέλευθου Νίκου Γράψα. Η ΓΕΑ γίνεται ένας σοβαρός πόλος έλξης δραστήριων και ανήσυχων Αγρινιωτών. Το καλύτερο δυναμικό του Αγρινίου στρατεύεται στους σκοπούς και στις επιδιώξεις της Γυμναστικής Εταιρείας. Νέοι άνθρωποι γεμάτοι σφρίγος και ζωντάνια, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και πραγματώνουν σχέδια. Είναι αυτοί που θα αναδείξουν τη ΓΕΑ και θα τις δώσουν Πανελλήνια καταξίωση και εμβέλεια.  Το 1977 Ο βιομήχανος Χριστόφορος Κατσάμπας εκτιμώντας το έργο και την προσφορά της ΓΕΑ, ύστερα και από εισήγηση του γαμβρού του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Στράτου, της παραχωρεί παραλίμνια έκταση περίπου 35 στρεμμάτων, στη θέση "ΝΤΟΥΓΡΙ" της Λίμνης Τριχωνίδας, για δημιουργία ναυταθλητικών και τουριστικών εγκαταστάσεων.  Το 1984 η Εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, με εισήγηση του Τάσου Παπαστράτου, παραχωρεί με ΔΩΡΕΑ το οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο. Στη συνέχεια η Εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, ο Τάσος Παπαστράτος, και τα μέλη της Οικογένειας Παπαστράτου, με σημαντικές χρηματικές δωρεές αναλαμβάνουν να ανεγείρουν το ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ στο χώρο της παλιάς καπναποθήκης που είχαν παραχωρήσει στη Γυμναστική Εταιρεία.  

 

Index Πολιτιστικών Οργανώσεων

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ".
Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  "ΟΡΦΕΥΣ"
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ο  "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ"...
ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ...

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 

 

Νέα Εποχή © 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές