ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ:

Ο Μουσικός Σύλλογος Αγρινίου "ΟΡΦΕΥΣ"

Ένας από τους παλαιότερους πολιτιστικούς συλλόγους του Αγρινίου

Ηίδρυση και η ιστορία του συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ είναι στενά συνδεδεμένη με την φιλαρμονική του Αγρινίου. Αν η έναρξη της λειτουργίας της φιλαρμονικής τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα (1890 ίσως), τότε πρέπει να τοποθετηθεί και η ίδρυση του μουσικού συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ». Όχι απαραίτητα ως αναγνωρισμένου και νομίμως συσταθέντος σωματείου, αλλά ως άτυπης  οργάνωσης προσώπων με σκοπό την λειτουργία της φιλαρμονικής, την μουσική παιδεία και τις μουσικές - καλλιτεχνικές εκδηλώσεις,  αφού ο πρώτος νόμος περί σωματείων (ν. 281 της 21/25 Ιουνίου 1914 «περί σωματείων») είναι μεταγενέστερος της ύπαρξης του συλλόγου και της λειτουργίας της φιλαρμονικής.

Έτσι ο σύλλογος Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» δικαιολογημένα θεωρείται ως ο αρχαιότερος σύλλογος του Αγρινίου, και είχε συμμετοχή στα δρώμενα του Αγρινίου (επίσημες τελετές, θρησκευτικές πανηγύρεις και λαϊκές υπαίθριες διασκεδάσεις)  με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του.   Το 1949 φέρεται να αναγνωρίστηκε ως σωματείο πλέον, από το Πρωτοδικείο Αγρινίου,  ο σύλλογος με την επωνυμία "Μουσικός Σύλλογος Αγρινίου ΟΡΦΕΥΣ". Δεν είναι όμως απολύτως βέβαιο, γιατί τυχόν προηγούμενη αναγνώρισή του πρίν από το 1935 δεν μπορεί να αποδειχθεί ελλείψει σχετικών αρχείων τόσο στο ίδιο το σύλλογο όσο και στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου (όπου πρίν από το 1935 υπάγονταν το Αγρίνιο), λόγω καταστροφής των αρχείων του Πρωτοδικείου εκείνου.  

Ο Δήμος Αγρινίου το 1960 σύστησε  νομικό πρόσωπο Φιλαρμονικής Δήμου Αγρινίου, και στην αρχή συντηρούσε και διοικούσε  σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο "ΟΡΦΕΥΣ" τη Φιλαρμονική. Από το 1995 όμως ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε πλήρως την χρηματοδότηση και διοίκηση της.

Ο ΟΡΦΕΑΣ όμως παράλληλα με τη φιλαρμονική και τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτή είχε και άλλες δραστηριότητες και η συμβολή του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης ήταν πάντοτε σοβαρή και σημαντική. Αξιόλογο ρόλο έπαιξε η χορωδία του στην οποία συμμετείχαν πάντοτε διακεκριμένα μέλη της Αγρινιώτικης κοινωνίας και υπό την διεύθυνση μάλιστα τα τελευταία χρόνια του Δημήτρη Παπαποστόλου και άλλων σημαντικών αρχιμουσικών έλαβε με επιτυχία μέρος σε πολλές διοργανώσεις και διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Μ.Σ. Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» δραστηριοποιείται επίσης και στην διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων (συναυλιών κλπ) με συγκροτήματα που μετακαλεί από το εξωτερικό και από άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Με τον ΟΡΦΕΑ Αγρινίου συνεργάστηκαν σημαντικοί Αρχιμουσικοί όπως Βαφειάδης, Σταυρόπουλος, Τζινιόλη, Κούτνας, Παπαδάκης, Μπάζιος, Τούλιος, Κουρούκλης, Κοσμάς, Περατινός, Βλάχος, Σαρρής, Φαναριώτης, ενώ πολλοί Αγρινιώτες που έμαθαν μουσική στον ΟΡΦΕΑ είχαν μεταγενέστερα αυτόνομη καλλιτεχνική και επαγγελματική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  

Μιά φωτογραφία του 1955 των μελών της φιλαρμονικής του ΟΡΦΕΑ. Στο μέσον ο τότε και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του ΟΡΦΕΑ Πάνος Βλασσόπουλος, ιδρυτής της εφημερίδος μας.