Παρασκευή, 02. Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

Αποκαλυπτήρια

Ο Δήμος Αγρινίου αντικατάστησε την προτομή του ποιητή Κωσταντίνου Χατζόπουλου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγρινιώτη ποιητή Κώστα Χατζόπουλου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Μαΐου 2008 στην πλατεία Χατζοπούλου. Με αυτό τον τρόπο εκπληρώθηκε το χρέος της Δημοτικής Αρχής και της πόλης στον ποιητή, πεζογράφο, κριτικό, δοκιμιογράφο και μεταφραστή έργων, που προσέφερε τόσα πολλά με το πνευματικό του έργο. Όπως είναι βέβαια γνωστό η προτομή του ποιητή που είχε στηθεί το 1956 είχε καταστραφεί ύστερα από λίγα χρόνια.
         Η εκδήλωση άρχισε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κώστα Χατζόπουλο ως μια προικισμένη μορφή στο νεοελληνικό πολιτισμικό γίγνεσθαι. Αναλυτικά ανέφερε:
       Ο Δήμος Αγρινίου τιμά σήμερα τον Κώστα Χατζόπουλο, αυτή την προικισμένη μορφή στο νεοελληνικό πολιτισμικό γίγνεσθαι.
       Τον ποιητή, τον πεζογράφο, τον κριτικό, τον δοκιμιογράφο, τον μεταφραστή έργων της ευρωπαϊκής κουλτούρας, αλλά και τον πολιτικό διανοούμενο.
        Τον άνθρωπο που από νεαρή ηλικία κάνει εμφανή την παρουσία του, γράφοντας στον τοπικό Τύπο άρθρα και σατιρικές παρωδίες με διάφορα ψευδώνυμα.
        Τον άνθρωπο που, αν και το ισχυρό οικογενειακό του περιβάλλον είχε τη δυνατότητα να του εξασφαλίσει επίζηλη θέση στο Κόμμα του Χαρ. Τρικούπη, αυτός φιλοδοξούσε να γράψει την προσωπική του ιστορία εις των ιδεών την πόλιν.
          Και το κατάφερε.
         Και στο σημείο αυτό ο Χατζόπουλος αποτέλεσε εξαίρεση από τον κανόνα των μορφωμένων ανθρώπων της ελληνικής επαρχίας, που οι περισσότεροι αναδεικνύονταν ή σταδιοδρομούσαν ως πολιτικοί. 
         Η σημαντικότερη προσφορά του Χατζόπουλου δεν εξαντλείται στη λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην πεζογραφία. 
         Ως διανοούμενος ο Χατζόπουλος κινήθηκε σε τρεις βασικούς ιδεολογικούς άξονες, που ορίζονταν από τις ιστορικές πραγματικότητες της εποχής: τον δημοτικισμό, τον σοσιαλισμό και το εργατικό κίνημα.
         Είναι ένα τρίπτυχο σχήμα ιδεών και πεποιθήσεων, που επηρεάζουν βαθύτατα και σχεδόν αποκλειστικά τη δράση του και το πνευματικό του έργο. 
         Η δημοτική γλώσσα για τον Χατζόπουλο αποτελεί το λειτουργικό όργανο επικοινωνίας για την αποτελεσματικότερη διαφώτιση και πολιτική χειραφέτηση πρωτίστως της εργατικής τάξης.
           Βασισμένος στη μαρξιστική υλιστική αντίληψη της Ιστορίας, ο Χατζόπουλος υποστηρίζει ότι τα κοινωνικά καθεστώτα δεν είναι παντοτινά.
           Υπόκεινται σε διαρκή μεταβολή κατά το ξετύλιγμα της Ιστορίας.
          Η άποψή του ήταν  πως, αργά ή γρήγορα, θα ξεσπάσει και στην Ελλάδα η πάλη των τάξεων, ως αναγκαία συνέπεια της ολόπλευρης πίεσης που ασκεί το κεφάλαιο στην εργασία.
          Το έργο και η προσφορά του, που για πολλά χρόνια σκοπίμως επιχειρήθηκε να μειωθεί, με το πέρασμα των χρόνων αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται όλο και περισσότερο.
         Κυρίες και Κύριοι
         Ως Δήμαρχος αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, γιατί σήμερα σε τούτη την πανέμορφη πλατεία η πόλη εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στο μεγάλο αυτό τέκνο της.
        Τον Κώστα Χατζόπουλο
      

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου Κων\νος Χατζόπουλος, κ. Θ.Μ. Πολίτης έκανε σύντομη αναφορά σε βασικά βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του ποιητή.
        Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βασίλης Παπασάικας, έγιναν από το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό και τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Θ.Μ. Πολίτη.
        Ακολούθησε  απαγγελία του ποιήματος Ας τη Βάρκα, από την ποιητική συλλογή ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ (1920) του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, από την ηθοποιό του ΔΗΠΕΘΕ κ. Αθηνά Διαμαντόπουλου.
        Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Αιτ/νίας Θάνος Μωραίτης, ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Βαινάς, ο πολιτευτής Βασίλης Αντωνόπουλος, οι επικεφαλείς της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίου, κύριοι Νίκος Ρούσσης και Βασίλης Νικάκης αντίστοιχα, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.