Σάββατο, 19. Μαΐου 2012
 

 

  

Αιτωλοακαρνανικά περιοδικά:

"ΑΙΤΩΛΙΚΑ"

Της Αιτωλικής Πολιτιστικής εταιρείας

Γράφει η  κ. Χρυσούλα Σπυρέλη

Το εξαμηνιαίο περιοδικό Aιτωλικά που εκδίδει η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (Διδότου 39, Αθήνα, 10680), κυκλοφόρησε  το πρώτο εξάμηνο του 2009 και το 12ο τόμο  του (σελίδες 340).

Την εποπτεία της έκδοσης έχουν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγιώτης Κοντός και ο λογοτέχνης Χρήστος Κορέλας. Παράλληλα ο Διονύσης Μπερερής, ο Χαράλαμπος Κουβέλης και ο  Γιάννης Καρύτσας, κρατούν σταθερές στήλες και ενισχύουν με αρκετές συνεργασίες τα περιεχόμενα ή έχουν τη γενική επιμέλεια ύλης και σύνταξης.

Μέλη όλοι, οι παραπάνω, της εταιρείας (ΑΙΠΟΕ) και συγγραφείς οι ίδιοι, πραγματοποιούν άθλο, αν κρίνει κανείς από την πλούσια θεματολογία των πολυσέλιδων  Αιτωλικών. Στόχος τους η θεματική εμβέλεια και το άνοιγμα του περιοδικού με περισσότερους συνεργάτες και  εκτός Αιτωλίας (κατ’ επέκταση εκτός Αιτλ/νίας).

Τέτοιες συνεργασίες ξεχωρίζουμε στο δωδέκατο τόμο τις εξής: 1. Αναστάσιος  Πεπονής, Ιστορική Μνήμη και Εθνική Ταυτότητα 2. Dr Jur Αθ. Δημητρούκας. Κείμενα Ελληνογνωσίας 3. Παναγ. Καραθανάσης ,Η καταγωγή των Ελλήνων 4. Θωμάς Χούτας , Οι δέκα όψεις του Αχελώου ποταμού 5. Ηλίας Γιαννακόπουλος. Ο άλλος ποιητής Algernon Charles Swinburne (1837-1909) και το έργο του Η Αταλάντη στην Καλυδώνα 6. Χρήστος Κορέλας Δυο κείμενα Α. Θεατρική απόδοση της τραγικότητας στον Μπέκετ, Β. Του Ελύτη η ελληνική γλώσσα 7. Ευάγγελος Κ. Μιλλεούνης, Κοσμάς Πολίτης Eroika  ένα ιδιόρρυθμο μυθιστόρημα, 8. Πέτρου Χ. Κορελα , Η κλασσική παιδεία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των προκλήσεων των νέων τεχνολογιών 9. Πύριλλου Σωτηρούλα, Το όνομα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη ως οιωνός του δικού του και δικού μας μέλοντος 10. Ν. Ευστ. Χούτας ,Ο χάρτης Θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισσαβώνας. Ένα βήμα θεσμικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαικής Ένωσης.

Στην ίδια  κατηγορία των εκτός τοπικών ορίων συνεργασιών εντάσσεται και η ποίηση η οποία βρίσκει πάντα διόδους διαφυγής πολύ ευκολότερα. Αξιοσημείωτη η συνεργασία του Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη που άρχισε από το 2008 (τόμος 11ος). Η αφηγηματική μεταποίηση των ιστορικών γεγονότων και η μυθοποίηση της ιστορίας διαπερνά τα Κυπριακά και Ελληνικά όρια καθώς ο αναγνώστης παίρνει μαθήματα εθνικής και πολιτικής αυτογνωσίας. Τέτοιο π.χ. ποίημα είναι η Ταυτοποίηση λειψάνων στη Λευκωσία γραμμένο τον Οκτώβρη 2008(σελ. 235).

Το περιοδικό φιλοξενεί επίσης ποιήματα των: Ν.Αντωνάτου, Φάνη Κοντού, Δ.Π. Γιαννακού, Θ. Φούντα, Σ. Μελισσαράτου, Μάκη Τσέλιου, Βυρ. Βλάχου, Π. Μπερερή, Άννας Φορτσερά-Παπανικολάου και Χ. Σπυρέλη. Ποιήματα επιπλέον ανθολογούνται στην ενότητα Φίλιες προσεγγίσεις που επιμελείται ο Γιάννης Καρύτσας.

Αφήσαμε τελευταία τα τοπικού, κυρίως ενδιαφέροντος θέματα (Μεσολόγγι Εν Αγρινίω, Παζάρι στο Θέρμο, Καπναποθήκες Αγρινίου, Ρουμελιώτικο Ημερολόγιο κλπ) των Γ. Καρύτσα, Θ. Κονιαβίτη,  Μ. Αγγέλλη,  Κ. Παπαδόπουλου, Ι. Κατσαβού, Μ. Μανικάρου,  Σπ. Αλεξανδρόπουλου, Ευθ. Πριόβολου. Προσθέτουμε ακόμα ότι μια αξιόλογη σταθερή ενότητα του περιοδικού είναι οι Βιβλιοκρισίες- βιβλιοπαρουσιάσεις και αναγγελίες Νέων εκδόσεων, συγγραφέων που προέρχονται από την Αιτωλοακαρνανία. Τέτοια κείμενα υπογράφουν οι: Ανθή Παπαθανασίου, Π. Λαζαρόπουλος,  Π..Ι.Κ (=Π.Ι.Κοντός), Χρ. Κορελας, Γιάννης Καρύτσας, Χρ. Τζούλης,  Γερ. Καζάνας,  Ν. Ανώγης,  Κ. Παπαδόπουλος.

Στις τελευταίες σελίδες παρατίθεται Χρονολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων, τοπικού καθαρά ενδιαφέροντος το οποίο επιμελείται ο Μπάμπης Κουβέλης.Τα Αιτωλικά εν γένει αποτελούν μια παρέμβαση στον πολιτιστικό χώρο, καθώς συσπειρώνουν ένα πνευματικό δυναμικό που έχει ως κέντρο αναφοράς την εντοπιότητα, και αποταμιεύουν εν τέλει ένα πνευματικό κεφάλαιο, αναγκαίο για την ανάδειξη της περιφέρειας.

                                                               Χρυσούλα Σπυρέλη


Εδώ: Για το 14ο τεύχος του περιοδικού...

 

Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του περιοδικού και πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής εταιρείας.
ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές