Παρασκευή, 02. Σεπτεμβρίου 2011
 

 

Το εξώφυλλο του τεύχους

Δέκα χρόνια  "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"

   Με την είσοδο στην δεύτερη δεκαετία λειτουργίας του το Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου εξέδωσε πολυτελές λεύκωμα που περιέχει την συνολική του δράση καθώς και αντιπροσωπευτικά δείγματα της συλλογής του.

Την  έκδοση προλογίζει ο "φίλος και υποστηρικτής" του Κέντρου νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος ενώ στις 110 σελίδες της περιλαμβάνονται οι γνώμες των πέντε δημάρχων του Μεσολογγίου που γνώρισαν την Διέξοδο (Αντωνίου - Ζωγράφος - Παλκογιάννης - Πρεβεζάνος - Αναγνωστόπουλος)  καθώς και σαράντα προσωπικοτήτων της Ελλάδος από τον χώρο του πνεύματος, της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής.

Μετά το ιστορικό της ίδρυσης και του οικήματος που στεγάζεται η Διέξοδος, ο αναγνώστης του λευκώματος πληροφορείται για τα δυόμιση χιλιάδες αντικείμενα της συλλογής που είναι κατηγοριοποιημένα σε θεματικές ενότητες αρχαίων αντικειμένων του 4ου, 3ου και 2ου π.χ. αιώνος,  νομισμάτων των ελληνιστικών χρόνων, εικόνων και εκκλησιαστικών  ειδών του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, ιστορικών κειμηλίων της Επανάστασης του 1821, στρατιωτικών και πολιτικών εγγράφων, χειρογράφων λογοτεχνών, αυθεντικών παραδοσιακών ενδυμασιών, σπάνιων εκδόσεων, μεταλλοτεχνημάτων και κοσμημάτων του  18ου και 19ου αιώνα, υφαντών, ξυλόγλυπτων  κ.λπ ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται πενήντα αντιπροσωπευτικά δείγματα ελαιογραφιών, γλυπτών και χαρακτικών από τα εκατοντάδες έργα της συλλογής της Πινακοθήκης.

Στο περιεχόμενο του λευκώματος περιλαμβάνεται επίσης η συνολική δεκάχρονη δράση της "Διεξόδου" που συνίσταται στην πραγματοποίηση 40 εικαστικών εκθέσεων και 16 μουσικών εκδηλώσεων, στην έκδοση 42 βιβλίων, περιοδικών και CD, 23 παρουσιάσεων βιβλίων και συγγραφέων, 22 συγκεντρώσεων της Λέσχης Ανάγνωσης, 2 εκδηλώσεων χορού και 6 κινηματογραφικών προβολών, 18 ημερίδων, 6 επιστημονικών συμποσίων, 16 διαλέξεων, 10 εκδηλώσεων τιμής και μνήμης και εκατοντάδων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά του δημοτικού σχολείου με θέματα κλασικής μουσικής, εικαστικών, παιδικής λογοτεχνίας, θεατρικού παιχνιδιού, ιστορίας και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το λεύκωμα εκδόθηκε στις τυπογραφικές εγκαταστάσεις των αδελφών Ασημακόπουλοι, με τον εξαιρετικό γραφιστικό σχεδιασμό του Πάνου Γεωργακόπουλου και την υπέροχη φωτογραφική απεικόνιση των εκθεμάτων του Αντώνη Μαρούδα.

www.diexodos.com.gr


Το εξώφυλλο τουλευκώματος

Το λεύκωμα της "Διεξόδου"

  Ένα καινούργιο ιστορικό βιβλίο από τις εκδόσεις της Διεξόδου

Από τα πρώτα ενδιαφέροντα του Κέντρου Λόγου και Τέχνης Διέξοδος στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ήταν αλλά και είναι πάντα η διατήρηση και η σε βάθος ερμηνεία της νεώτερης ιστορία μας.

Με συνέπεια λοιπόν στο ενδιαφέρον αυτό για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ο πολιτιστικός οργανισμός της "Διεξόδου" κυκλοφόρησε το 18ο βιβλίο του με τον τίτλο "Συμβολή της οικογένειας Νοταρά στην Επανάσταση του '21 - Αλληλογραφία 1818-1886".

Πρόκειται για μια έκδοση με την οποία με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό παρουσιάζονται τριάντα έγγραφα που αναφέρονται στους Πανούτσο, Σωτήριο και Ιωάννη Νοταρά  τα οποία δώρισε στη Διέξοδο - που την θεωρεί ως τον φυσικό  χώρο παραμονής τους - ο φίλος της επιχειρηματίας κύριος Μιχάλης Ταλφανίδης.

Τα μεγάλης αξίας αυτά έγγραφα απευθύνονται στους Νοταράδες και υπογράφονται από εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Ανδρέας Μεταξάς, ο Νικόλαος Λόντος, ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Θεόδωρος Νέγρης κ.ά

Η καινούργια αυτή ιστορική έκδοση της Διεξόδου είναι 80σέλιδη,  εξαιρετικής αισθητικής , διαστάσεων 17 Χ 24 εκ.  και την  επιμελήθηκε η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Αιτωλοακαρνανίας φιλόλογος κυρία Μαρία Μπακαδήμα η οποία έκανε και την μεταγραφή και σχολιασμό των επιστολών που καλύπτουν την περίοδο 1818 - 1886.

Το βιβλίο διατίθεται αντί ποσού 10 ευρώ από το εκθετήριο της Διεξόδου και από τα βιβλιοπωλεία του Μεσολογγίου. Στην Αθήνα και στη  Θεσσαλονίκη διατίθεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) Αμερικής 13 και Τσιμισκή 23 αντίστοιχα. Επίσης αποστέλλεται και με αντικαταβολή  μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του Κέντρου (26310 51260).

 


 

 

 

ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ:

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές