Ένα από τα κτίσματα που χρησιμοποιεί το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αγρινίου για την πραγματοποίηση των σκοπών του είναι και το κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού των ΣΒΔΕ. Είναι επιτυχής η επιλογή της χρήσης του και το διασώζει από τον κίνδυνο της εγκατάλειψης και της αχρησίας.   

 

Το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αγρινίου

Τ ο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου ιδρύθηκε, ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, το 1977. Σκοπός του, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η άνοδος του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας, η υποβοήθηση της έρευνας στους τομείς της τέχνης και της γνώσης και η διαφύλαξη των πνευματικών, πολιτιστικών και λαϊκών παραδόσεων. Το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από 15 μέλη,  με πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο, πέντε Δημοτικούς Συμβούλους και εννιά δημότες.  Από το έτος 2008 έχει μετονομαστεί σε "Πνευματικό κέντρο Στέλιου Τσιτσιμελή", προς τιμή του πρώην Δημάρχου και ιδρυτή του (στην εικόνα το σήμα του με τα αρχικά του Στέλιου Τσιτιμελή, έργου του Χρ. Γαρουφαλή) Διατηρεί τμήματα:

  • Ζωγραφικής
  • Παραδοσιακών χορών
  • Αγγειοπλαστικής
  • Θεάτρου
  • Παιδικής χορωδίας
  • Φωνητικής χορωδίας
  • Φωτογραφίας
  • Κινηματογράφου
  • Λογοτεχνίας

 Μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολιτιστικές εκδηλώσεις, βραδιές ποίησης, επιμορφωτικές διαλέξεις και εκπαιδευτικές εκδρομές. Τα τμήματα έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε φεστιβάλ στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ιδιαίτερα το τμήμα παραδοσιακών χορών, έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ στην Γαλλία, Ουγγαρία, Κύπρο, Ιταλία, Τσεχία και αλλού.

 

Το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αγρινίου μετονομάζεται
Υλοποιήθηκε την 13-6-08 μια παλαιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου με την οποία μετονομάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου σε Πνευματικό Κέντρο Στέλιου Τσιτσιμελή. Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός μιλώντας σχετικά είπε τα εξής:  "Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τον Στέλιο Τσιτσιμελή, τον πρώτο εκλεγμένο Δήμαρχο αυτής της πόλης μετά την μεταπολίτευση, τον αληθινό τοπικό άρχοντα.   Είμαστε σε ένα χώρο, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στον οποίο, με τις ιδέες, το όραμα και τις φιλοδοξίες του, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανοδική πορεία και εξέλιξη του Δήμου Αγρινίου αλλά και στην πολιτιστική ταυτότητα αυτής της πόλης.  Ο Στέλιος Τσιτσιμελής διετέλεσε Δήμαρχος για τρεις συνεχόμενες   θητείες, από το 1975 έως και το 1986, εξελέγη βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε Περιφερειάρχης Ηπείρου. Σήμερα συμπληρώνονται 11 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας, τόσο νωρίς, και έχασε αυτή η πόλη ένα γνήσιο πολιτικό, γεμάτο διορατικότητα με ευρύτητα πνεύματος, στοιχεία που στάθηκαν ικανά να δημιουργήσουν μεγάλες προσδοκίες στους Αγρινιώτες για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και  τα κοινά.  Ήταν δοσμένος ολόψυχα στα καθημερινά προβλήματα της πόλης, στα μικρά και μεγάλα έργα. Αυτό, όμως, δεν τον αποπροσανατόλισε ποτέ από το μεγάλο του όραμα, να αναβαθμίσει το πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτής της πόλης. Ο Στέλιος Τσιτσιμελής χειρίστηκε με σύνεση και διορατικότητα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης και επέτυχε πολλά εξαντλώντας κάθε πιθανότητα, αξιοποιώντας κάθε πηγή προόδου, παρόλα τα πενιχρά οικονομικά και τα περιορισμένα μέσα της εποχής. Το 1981 ίδρυσε το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, το πρώτο στην Ελλάδα, που αργότερα εντάχθηκε στο θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Το 1977 εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου, μιας δομής που έδωσε πλέον ώθηση και στην πολιτιστική δράση του Δήμου. Σήμερα, 31 χρόνια από την ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στο έργο του και την προσφορά του βρισκόμαστε όλοι εδώ συγκινημένοι να δώσουμε το όνομα του (Στέλιος Τσιτσιμελής) στο δημιούργημά του υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο το 1997, επί θητείας του Δημάρχου Θύμιου Σώκου.  Η εκδήλωση αυτή φανερώνει την επιδίωξη  μας να μείνει άσβεστη στη μνήμη όλων, η πορεία και η προσφορά ανθρώπων σαν τον Στέλιο που απλόχερα προσέφερε στον τόπο του και μας έκανε να νοιώθουμε υπερήφανοι που έχουμε να επιδείξουμε τέτοιους πολιτικούς. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τα μέλη της οικογένειάς του που βρίσκονται ανάμεσά μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου και όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την τελετή αυτή".

(στη φωτογραφία ο Στ. Τσιτσιμελής υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Τσάτσο)

 


Ένα βίντεο για τις δραστηριότητες του πνευματικού κέντρου από τον τότε πρόεδρο του κέντρου Θανάση Κιτσάκη

 

Index Πολιτιστικών Οργανώσεων

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ".
Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  "ΟΡΦΕΥΣ"
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ο  "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ"...
ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ...

 

 

 

 

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές