*Ο συγγραφέας

Ο Αγαμέμνων (Μέμος) Πολίτης του Ευαγγέλου γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 18 Ιανουαρίου του 1896. Εκεί πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, όπου έλαβε και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του. Στη συνέχεια εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου ωστόσο δεν αποφοίτησε εξαιτίας των δυσκολιών και των αναστατώσεων που έφερνε στην ατομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή η καθοριστική διάσταση των πολέμων 1912-1922. Η μικρασιατική εκστρατεία τον βρήκε στρατευμένο κι έτσι προωθήθηκε στο μικρασιατικό μέτωπο, όπου υπηρέτησε ως λοχίας τραυματιοφορέας από την έναρξη της εκστρατείας ως το δραματικό τέλος της, τον Αύγουστο του 1922. Μετά την απόλυση του επέστρεψε στο Αγρίνιο, όπου και έζησε ως το τέλος της ζωής του. Αμέσως άλλωστε μετά την αποστράτευσή του, το 1923 διορίσθηκε στον δημόσιο τομέα, στη θέση του Γραμματέα στο Γραφείο Μηχανικού Τριχωνίδος. Ένα χρόνο μετά, το 1924, παντρεύτηκε την ήδη μνηστή του Δασκάλα Ουρανία Αθ. Χατζή-Λαδά και απόκτησαν τρεις γιους. Ο Αγαμέμνων Πολίτης πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1965 σε ηλικία 69 ετών. Η τοπική κοινωνία του Αγρινίου έχει αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Μέμου Πολίτη τον καλό οικογενειάρχη, τον ικανό και ευσυνείδητο υπάλληλο του δημόσιου τομέα, τον καλό επίσης συμπολίτη.

 

 

 

 

 

Αγ. Πολίτη*:

Η Ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία

Προσωπικές σελίδες ημερολογίου

Το κείμενο που ακολουθεί είναι τμήμα από την  εισαγωγή στο βιβλίο του Αγ. Πολίτη γραμμένη από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Μπάδα

 

Όταν τέθηκαν υπόψη μου, από τον συγγραφέα Θ. Μ. Πολίτη, οι ημερολογιακές σημειώσεις του πατέρα του, Αγαμέμνονα (Μέμου) Πολίτη του Ευαγγέλου, που από τον ίδιο τιτλοφορήθηκαν Προσωπικές σελίδες ημερολογίου (1921-1922), της ελληνικής εκστρατείας στη Μικρά Ασία, ενθάρρυνα την απόφαση του ίδιου και των αδερφών του να εκδοθούν αυτές οι Ημερολογιακές Σημειώσεις και ανέλαβα, χωρίς δισταγμό, την υποχρέωση να γράψω μια σύντομη Εισαγωγή, η οποία παροτρύνει στην ουσία τον αναγνώστη να αποδεχθεί κατ' αρχάς ότι οι συντελεστές της ιστορίας και της κοινωνικής αλλαγής είναι και οι απλοί-καθημερινοί άνθρωποι και να ανακαλύψει μόνος του μέσα σ' αυτές τις σελίδες τα ιστορικά υποκείμενα, τον ιστορικό τους ρόλο και την ερμηνεία που αυτά δίνουν στην ιστορία. Οι προσωπικές σελίδες ημερολογίου του Αγαμέμνονα (Μέμου) Πολίτη αποτυπώνουν πτυχές της ιστορίας της ελληνικής εκστρατείας στη Μικρά Ασία, όπως αυτή βιώθηκε, προσλήφθηκε και ερμηνεύθηκε από τον στρατευμένο Αγαμέμνονα Πολίτη, ο οποίος υπηρετούσε στο μικρασιατικό μέτωπο στην V Μεραρχία στρατού ως λοχίας τραυματιοφορέας.

 

Κατά τη δική μου εκτίμηση, σε αυτές τις ημερολογιακές σελίδες εξακτινώνονται τα νήματα από την ατομική περίπτωση, που διαμορφώνεται μέσα από αλλεπάλληλες πτυχές της βιωμένης εμπειρίας, στη συλλογική ιστορία των στρατευμένων ενός μακρινού μετώπου..

Σημειώνεται ότι η αξία των ημερολογιακών σημειώσεων ενός στρατιώτη δεν είναι μονοσήμαντη. Συνιστούν μία ξεχωριστή πηγή της ιστορίας, που παρέχει τη μαρτυρία εκείνων που βίωσαν την εμπειρία του πολέμου και των συνεπειών του και έδωσαν τη δική τους ερμηνεία για την ιστορία. Αποτυπώνουν όψεις της μικροϊστορίας και δείχνουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή της στην ανίχνευση και την ανάλυση βιωματικών όψεων της καθημερινότητας του πολέμου, αλλά και αυτή, θα πρέπει να δεχτούμε., συνιστά σημαντικό επίσης μέρος της ιστορίας. Φυσικά και υπάρχουν τα κυβερνητικά ανακοινωθέντα, τα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα και οι επίσημες εκθέσεις, οι διαταγές των στρατιωτικών υπηρεσιών, οι λόγοι οι πανηγυρικοί, τα επίσημα ακόμα φωτογραφικά ντοκουμέντα, και οι ιστορικοί συνηθίζουν να αποδίδουν αξία σε αυτές τις πηγές, για να συνθέσουν όμως την παραδοσιακή ιστοριογραφία των συμβάντων του βραχέως χρόνου: των πολεμικών συρράξεων, των συνθηκών, του ρόλου των μεγάλων προσωπικοτήτων.

 

Τις τελευταίες ωστόσο δεκαετίες έγινε μια στροφή του ιστορικού βλέμματος προς την παραγκωνισμένη βιωματική εμπειρία και τη μνήμη και τέθηκε σε αμφισβήτηση η έννοια και η πραγματικότητα της αντικειμενικότητας, η οποία και αποτέλεσε ένα βασικό επιστημολογικό ζήτημα στον 20ό αιώνα τόσο για την ιστορία όσο και για τις άλλες κοινωνικές επιστήμες. Με αυτή τη στροφή πραγματώθηκε μια τεράστια διαδικασία αποδοχής και διεύρυνσης προς νέα ιστορικά υποκείμενα που συνιστούσαν ως τότε τις σιωπηλές και αθέατες πλειοψηφίες, αλλά ωστόσο τις πλειοψηφίες που έγραφαν την πλατιά ιστορική πραγματικότητα και ήταν επίσης συντελεστές της κοινωνικής αλλαγής: οι απλοί, στην προκειμένη περίπτωση, στρατιώτες, οι αιχμάλωτοι, οι χωρικοί που υφίσταντο τη βία του πολέμου, οι γυναίκες κ.λπ. Σε αυτά τα πλαίσια τα απομνημονεύματα, οι επιστολές, οι καταγραμμένες μαρτυρίες, τα ημερολόγια, οι φωτογραφίες κ.λπ. που προβάλλουν διάφορες όψεις της υποκειμενικότητας και της βιωμένης εμπειρίας αποκτούν μείζονα σημασία για τη νέα ιστοριογραφία τόσο γιατί συνιστούν νέες πηγές, όσο και γιατί εμπεριέχουν μιαν ερμηνεία της ιστορίας. Αυτή ωστόσο η ιστορική ερμηνεία που ακουμπά πάνω στο βίωμα, στον εσωτερικευμένο κόσμο των συναισθημάτων μπορεί να διαφέρει από αυτήν που έχει διαμορφώσει η επίσημη ιστορία των γραπτών πηγών.

 

Οι ημερολογιακές σημειώσεις του Αγαμέμνονα Πολίτη έρχονται λοιπόν να προστεθούν στις αντίστοιχες και σημαντικές πηγές της ιστορίας της μικρασιατικής εκστρατείας. Μέσα από τις σελίδες τους παρέχονται στον ερευνητή και τον αναγνώστη βιωματικές όψεις της καθημερινής ζωής τ(ον στρατιωτών και έρχονται στην επιφάνεια ένα πλήθος διαφορετικών πολιτισμικών υποστρωμάτων, συμπεριφορών, κοινωνικών αντιδράσεων και πρακτικών που φωτίζουν θεατές και αθέατες-εσώτερες όψεις της δράσης του κοινωνικού υποκειμένου. 

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ 

Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007

Το περιοδικό "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"

Πέτρου Δήμα: "Επιλογές από την ξένη ποίηση"

Αγ. Πολίτη: "Η Ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία"

Αιτωλική Εταιρεία: "Η πολιτική και οι πολιτικοί"

Το περιοδικό "ΑΙΤΩΛΙΚΑ"

Το περιοδικό "ΡΙΖΑ"

Χρυσούλας Σπυρέλη: Θαν. Παπαθανασόπουλου Αγρίνιο 1948 & 1950

Παντελή Φλωρόπουλου Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΗΠΟΣ

Στ. Δεληκωστόπουλου: "Η Γυναίκα όταν χτιζόταν ο πολιτισμός"

Ιωάν. Νεραντζή: "Ιστορική αρχαιολογία Ναυπάκτου"Χρυσούλας Σπυρέλη: "Τα ποιήματα του Αθ. Γ. Κυριαζή"

Ν. Μήτση: "Αετός Ξηρομέρου, ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων"

Νικ. Μήτση: "Η Επανάσταση του 1821 στην Κωνωπίνα"

Αριστ. Μπαρχαμπά: "Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου"

Κ. Κονταξή "Το δημοτικό τραγούδι"

Φ. Παπασαλούρου: "Βλοχός, η ακρόπολη των Θεστιέων"

Δ. Τσιάμαλου: Αρματολοί της Ρούμελης

Η συμβολή της οικογένειας Νοταρά στην επανάσταση

Μαίρης Χρυσικοπούλου "Γυναικείες μορφές της Αιτωλοακαρνανίας"

Νομαρχία: "Ιαματικές πηγές της Αιτωλοακαρνανίας"

Λιθοβούνι Μακρυνείας

 

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές