Η πρώτη διοίκηση:

Γεώργιος Μπούκαρης, ιατρός, Μαίρη Χρυσικοπούλου, δημοτική σύμβουλος, Μάρκος Γκιόλιας, ιστορικός, Χαρ. Φαφούτης, δικηγόρος, Αθαν. Ροντήρης, καπνέμπορος, Πέτρος Δήμας, ποιητής, Τασία Βότση, λογοτέχνις, Ανδρέας Τσιχριτζής, υπάλληλος,


Η σημερινή διοίκηση:

Το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλολογικού -Λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου Κωσταντίνος Χατζόπουλος, που εκλέχτηκε στις αρχαιρεσίες της 14ης Δεκεμβρίου 2009, συνεδρίασε στις 21 Δεκεμβρίου στα νέα γραφεία (πεζόδρομος Ηλ. Ηλιού 5, Τηλ. 26410 22262) και συγκροτήθηκε σε σώμα, ως εξής: Πρόεδρος: Βασίλειος Μαγκλάρας. Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Ζήσης. Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Δρέλλιας (και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων). Ταμίας: Σοφία Λαχανά - Πατρώνη. Ειδικός Γραμματέας: Νικόλαος Κανής. Έφορος: Βασίλειος Τσακανίκας. Σύμβουλοι: θ. Μ. Πολίτης, Αθανάσιος Παλιούρας, Κωνσταντίνος Νάκος


Η βιβλιοθήκη

Ένα από τα πολλά επιτεύγματα του ομίλου στο παρελθόν ήταν η δημιουργία και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης. Σήμερα δυστυχώς η βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί. Πρόβλημα υπάρχει εάν βρίσκονται και τα βιβλία. Ευχή θα ήταν η ανασύσταση και η επαναλειτουργία της.


εδω..

 

Η βαθμολογία του ποιητικού διαγωνισμού του ομίλου "Κ. Χατζόπουλου"

 

O αντίλογος σε μια διάλεξη για τον Παπαδιαμάντη στο Αγρίνιο το 1960

Ο φιλολογικός όμιλος "Κ. Χατζόπουλος" 

Ο φιλολογικός (και λογοτεχνικός) όμιλος ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ιδρύθηκε στο Αγρίνιο, γενέτειρα του ποιητή Κωνσταντίνου Χατζόπουλου*, το έτος 1959. Σύμφωνα με το καταστατικό του, που εγκρίθηκε με την υπ αριθμό 332/1959 απόφαση του Πρωτοδικείου Αγρινίου, οι σκοποί τους οποίους έθεσαν οι ιδρυτές του για  να επιδιώξει την πραγμάτωσή τους ήσαν:

  • Να δημιουργήσει προϋποθέσεις πνευματικής, μορφωτικής και εκπολιτιστικής αναπτύξεως των μελών του

  • Να εργασθεί δια παντός νομίμου μέσου δια την καλλιτεχνικήν και εκπολιτιστικήν ανάπτυξιν της πόλεως του Αγρινίου και εν γένει την πνευματικήν αναγέννησιν του Νομού Αιτωλ/νίας

  • Να επιδιώξει την συγκέντρωσιν, διατήρησιν και αξιοποίησιν των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής, ως και την διοργάνωσιν διαλέξεων, καλλιτεχνικών εορτών, εκδρομών, την έκδοσιν εντύπου περιοδικού ή εφημερίδος, ως και λοιπών πνευματικών εκδηλώσεων.

  • Να επικοινωνεί με άλλους παρομοίους συλλόγους της περιοχής δια την από κοινού ενέργειαν και φροντίδα της μορφωτικής αναπτύξεως του τόπου

  • Να περισυλλέξει και να εκδώσει τα άπαντα του ποιητού Κ. Χατζοπούλου, ως και των λοιπών ποιητών και λογοτεχνών της πόλεως Αγρινίου

  • Να προβεί εν ευθέτω χρόνω εις την αγοράν της οικίας εις ήν εγεννήθη και έζησεν ο ποιητής Κ. Χατζόπουλος και την μετατροπήν ταύτης εις φιλολογικόν μουσείον.

  • Να συγκεντρώσει στοιχεία δια την συγγραφήν της ιστορίας του Νομού Αιτωλ/νίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον

Ιδρυτές του ομίλου ήσαν οι εξής συμπολίτες μας. Γεώργιος Μπούκαρης, ιατρός, Μαίρη Χρυσικοπούλου, δημοτική σύμβουλος, Μάρκος Γκιόλας, ιστορικός, Παναγιώτης Μάμαλης, παιδίατρος, Χαρ. Φαφούτης, δικηγόρος, Τάσος Παναγόπουλος, καπνέμπορος, Αθαν. Ροντήρης, καπνέμπορος, Ευάγγελος Γιώνας, συμβολαιογράφος, Πέτρος Δήμας, ποιητής, Πάνος Βλασσόπουλος, δημοσιογράφος, Γρηγόριος Μπακόλας, δικηγόρος, Τασία Βότση, λογοτέχνις, Κων. Χατιάδης, δικηγόρος, Μιλτιάδης Τζάνης, ιστοριοδίφης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, δικηγόρος, Ανδρέας Τσιχριτζής, υπάλληλος, Κων. Μπλαχούρας, Γεώργιος Κανάτας, Νικόλαος Γράψας, έμπορος, Λάμπρος Τσιτσιμελής, δικηγόρος, Σωκράτης Παπακωνσταντίνου, έμπορος, Κατίνα Λιόντου, Μιχ. Αυγεράκης, Κων. Πυργιώτης, Ιωάννης Ρήγος.

Ο σύλλογος εργάστηκε μέχρι σήμερα στο τομέα οργάνωσης διαλέξεων με ιδιαίτερη επιτυχία. Πολλά διακεκριμένα πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών μίλησαν κατά καιρούς από το βήμα του συλλόγου, ενώ αίσθηση και ευμενή σχόλια είχαν προκαλέσει  τα φιλολογικά βραδινά στην αίθουσα του ξενοδοχείου Λητώ. Τελευταία ο σύλλογος διοργάνωσε και ποιητικούς διαγωνισμούς.  Μερικά από ονόματα που διατέλεσαν πρόεδροι του ομίλου: Γ. Μπούκαρης, ιατρός, Θεόδωρος Ντεντόπουλος, καθηγητής, Γρ. Κωσταράς, καθηγητής, Χρ. Τζούλης, καθηγητής, Θ.Μ. Πολίτης, Βασίλης Μαγκλάρας. Σήμερα πρόεδρος είναι η  κ. Βασιλικη Μαραγιάννη.

 

Index Πολιτιστικών Οργανώσεων

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ".
Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  "ΟΡΦΕΥΣ"
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ο  "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ"...
ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ...

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

Πνευματική εκδήλωση στο Αγρίνιο για τον ποιητή  Κ. Χατζόπουλο

Ο Φιλολογικός - Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου, με τη συμβολή και συμπαράσταση του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών και την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αγρινίου, διοργάνωσε με επιτυχία το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010 στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ,  εκδήλωση με τη συγκυρία συμπλήρωσης: 1) 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Αγρινιώτη ποιητή και 2) 50 χρόνων από την ίδρυση - πνευματική δράση του Ομίλου. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές Θ. Κονιαβίτης, Ευρ. Γαραντούδης και  Π. Νούτσος. Στην εκδήλωσε συμμετέσχε  η Χορωδία Αλθαία του μουσικού σχολείου Αγρινίου.

 

Σχόλιο

Ελπιδοφόρα

Παρακολουθήσαμε την εκδήλωση του Φιλολογικού Ομίλου Αγρινίου Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, επ ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή και 50 χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου. Ήταν μια σπάνια πολιτιστική εκδήλωση, που οφείλεται κυρίως στους υπεύθυνους του ομίλου και στη συμβολή βέβαια του συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών και του Δήμου Αγρινίου. Οι ομιλίες των καθηγητών Πανεπιστημίου Παναγιώτη Νούτσου και Ευριπίδη Γαραντούδη ήσαν ιδιαίτερα σημαντικές. Αληθινή αποκάλυψη στην εκδήλωση αυτή ήταν, για όσους τουλάχιστο αγνοούσαν την μέχρι σήμερα  δράση και τα επιτεύγματα του Πειραματικού Μουσικού σχολείου Αγρινίου Ρωμανός ο Μελωδός, η συμμετοχή της χορωδίας Αλθαία του σχολείου αυτού, υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση της Άννας Πανοπούλου. Σε εποχές δύσκολες, σε εποχές ηθικής, οικονομικής  και πολιτικής κρίσης, σε εποχές που οι αξίες του πολιτισμού μας δοκιμάζονται, όσοι και όσα αντέχουν και δεν καταρρέουν ή δεν παρασύρονται, δεν έχουν ανάγκη υποστηρικτικού επαίνου. Είναι ελπιδοφόρα η παρουσία και η δράση τους. Δεν γράφονται λοιπόν οι γραμμές αυτές για χάρη τους, αλλ εξ αιτίας τους.

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές