Μικρές συντάξεις και σχέδια 

 

 

 

 

 

Ο κόσμος του βιβλίου:

 

"Μικρές συντάξεις και σχέδια"

 

 

Το βιβλίο με τίτλο ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ του γλύπτη Βασίλη Παπασάϊκα, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016 σε εκδήλωση στην αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου με την υποστήριξη των εκδόσεων Γαβριηλίδη και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος Αγρινιωτών οι οποίοι τίμησαν το γνωστό και έναν από τους σημαντικούς γλύπτες της εποχής μας, Βασίλη Παπασάϊκα με την παρουσία τους και το θερμό τους χειροκρότημα.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη μακρά πορεία που έχει διαγράψει ο Βασίλης Παπασάϊκας στην εικαστική σκηνή και υπογράμμισε ότι είναι μια ιδιαίτερη και ταλαντούχα μορφή στον χώρο των εικαστικών και ιδιαίτερα στη γλυπτική Είναι μεγάλη τιμή για μας η συνεργασία με τον Βασίλη Παπασάϊκα, ενός γλύπτη που έχει κερδίσει με τη δουλειά του την διεθνή αναγνώριση. Είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας αφού πλήθος από τα μνημειακά έργα του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαναστασίου.

 

Η έκδοση, που παρουσιάστηκε από την  Βάσω Κυριαζάκου, περιέχει τριάντα σχέδια του Βασίλη Παπασάϊκα από τα παιδικά και σπουδαστικά του χρόνια μέχρι και σήμερα με θέματα αναλόγως επιλεγμένα. Τα μισά περίπου από τα σχέδια, τα σπουδαστικά δηλαδή, είναι με την τεχνική primavista, τεχνική κατά την οποία ο καλλιτέχνης – σπουδαστής απαγορεύετε να σβήσει (χωρίς σβηστήρα). Τα πιο ύστερα σχέδια είναι εικόνες προσώπων του στενού του περιβάλλοντος και τοπία από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Αιτωλία. Όλα αυτά έχουν τοποθετηθεί ως συνοδά στον κύριο άξονα του Βιβλίου, ο οποίος συνίσταται στην προσπάθεια του να αγγίξει για πρώτη φορά την φιλοσοφία. Είναι δηλαδή μικρά φιλοσοφικά κείμενα που πραγματεύονται τα πνευματικά βάθρα πάνω στα οποία κατά την άποψή του οφείλουν να εδράζονται οι εικαστικές τέχνες στην πατρίδα μας.

 

Ο Βασίλης Παπασάϊκας στο βιβλίο του ξετυλίγει τις απόψεις του και τόνισε ότι ιχνογραφεί την Τέχνη του μέσα από μικρές "Συντάξεις και Σχέδια". Σημείωσε δε, ότι μεταφέρει στο χαρτί συμπυκνωμένους συλλογισμούς και νοήματα που τον απασχόλησαν ταυτόχρονα με την δημιουργική πράξη. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία αναλύθηκε η σχέση τέχνης και φιλοσοφίας και ο κ. Παπασάϊκας περιέγραψε το φιλοσοφικό φάσμα, το οποίο υπαγορεύει και οδηγεί κάθε του προσπάθεια για την επίτευξη του εικασμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φίλο και δάσκαλό του Χρήστο Καπράλο.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ 

Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007

Το περιοδικό "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"

Πέτρου Δήμα: "Επιλογές από την ξένη ποίηση"

Αγ. Πολίτη: "Η Ελληνική εκστρατεία στη Μικρά Ασία"

Αιτωλική Εταιρεία: "Η πολιτική και οι πολιτικοί"

Το περιοδικό "ΑΙΤΩΛΙΚΑ"

Το περιοδικό "ΡΙΖΑ"

Χρυσούλας Σπυρέλη: Θαν. Παπαθανασόπουλου Αγρίνιο 1948 & 1950

Παντελή Φλωρόπουλου Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΗΠΟΣ

Στ. Δεληκωστόπουλου: "Η Γυναίκα όταν χτιζόταν ο πολιτισμός"

Ιωάν. Νεραντζή: "Ιστορική αρχαιολογία Ναυπάκτου"

Χρυσούλας Σπυρέλη: "Τα ποιήματα του Αθ. Γ. Κυριαζή"

Ν. Μήτση: "Αετός Ξηρομέρου, ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων"

Νικ. Μήτση: "Η Επανάσταση του 1821 στην Κωνωπίνα"

Αριστ. Μπαρχαμπά: "Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου"

Κ. Κονταξή "Το δημοτικό τραγούδι"

Φ. Παπασαλούρου: "Βλοχός, η ακρόπολη των Θεστιέων"

Δ. Τσιάμαλου: Αρματολοί της Ρούμελης

Η συμβολή της οικογένειας Νοταρά στην επανάσταση

Μαίρης Χρυσικοπούλου "Γυναικείες μορφές της Αιτωλοακαρνανίας"

Νομαρχία: "Ιαματικές πηγές της Αιτωλοακαρνανίας"

Λιθοβούνι Μακρυνείας

Βασίλη Παπασάϊκα: Μικρές συντάξεις και σχέδια

 

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές