Θοδωρής Γκόνης 

Σημαντικός συντελεστής των επιτυχιών του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου είναι ο επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης που γεννήθηκε το 12/1/1956 στην Αλωνίστενα Αρκαδίας και μεγάλωσε στο Ναύπλιο.


Β. Νικολαϊδης ο νέος διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου 


Μετά την λήξη της θητείας του Θοδωρή Γκόνη, που άφησε στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σημαντικό έργο, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής επελέγη ο Βασίλης Νικολαϊδης, ο οποίος και ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του. Ο κ. Νικολαϊδης είναι γνωστός για πολλές επιτυχίες του όπως η σκηνοθεσία του στο κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος του έργου του  Νικολάι Γκόγκολ Ο επιθεωρητής.


 

Το δημοτικό θέατρο Αγρινίου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ξεκίνησε το 1981 ως "Θέατρο του Δήμου Αγρινίου". Εμπνευστής και δημιουργός του από το 1980 ήταν ο τότε δήμαρχος Αγρινίου Στέλιος Τσιτσιμελής. Το 1983 εντάχθηκε στο θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Στα χρόνια αυτά ανέβασε έργα ελληνικά και ξένα, και πολλές από τις παραστάσεις του πραγματοποιήθηκαν σε περιοδείες. Με το ρεπερτόριο και το ύφος των παραστάσεών του απευθύνεται σε όλο το φάσμα των θεατών, ενώ διαπραγματεύεται και ορισμένα από τα προβλήματα της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Στερεάς, γενικότερα, όπως είναι η καπνοκαλλιέργεια ή οι προσπάθειες αφυδάτωσης του νομού. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην προσέγγιση των νέων, και για το λόγο αυτό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. διαθέτει "Νεανική-Παιδική Σκηνή" και αναλαμβάνει κάθε χρόνο μία σειρά πρωτοβουλιών στον τομέα αυτό. Το θέατρο στεγάζεται στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου Αγρινίου. Κάθε χρόνο, όμως, εγκαινιάζει νέους χώρους για παραστάσεις, όπως σημαντικά κάστρα του νομού (λ.χ. Βονίτσης) και της χώρας (λ.χ. Προπύλαια Παλαμηδίου), ενώ αποπειράται την προσέγγιση του κοινού του σε εργασιακούς χώρους και εργοστάσια (λ.χ. "Μεταλλοπλαστική Αγρινίου") ή και σε άλλους χώρους (λ.χ. τέως Δημοτικά Σφαγεία Αγρινίου), αναβαθμίζοντας τη χρηστική τους ταυτότητα. Η διαδρομή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου έχει συνδεθεί και με την αναβίωση δύο σημαντικών αρχαίων θεάτρων: του θεάτρου των Οινιαδών (το 1986) και του θεάτρου της αρχαίας Στράτου (το 1997). Στα χρόνια της λειτουργίας του το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου έχει ανεβάσει έργα του ελληνικού (αρχαίου και, κυρίως, νεοελληνικού) αλλά και του ξένου ρεπερτορίου. 'Εχει πραγματοποιήσει περιοδείες και έχει λάβει μέρος σε Πανελλαδικά Φεστιβάλ και περιφερειακές διοργανώσεις, καθώς και σε εκδηλώσεις δήμων και κοινοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Η πρώτη παράσταση που έδωσε ως "Θέατρο του Δήμου Αγρινίου" ήταν το 1981 με τους "Κουραμπιέδες" του Γιώργου Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία Ραϊας Μουζενίδη, ενώ το πρώτο έργο που παρουσίασε ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ήταν "Το στραβόξυλο" του Δημ. Ψαθά, τον Ιανουάριο του 1984 σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαϊωάννου. Από τις παραστάσεις του ξεχωρίζουν o "Γυάλινος κόσμος" του Τ. Ουίλλιαμς (Μάρτιος 1990), ο "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου (Ιανουάριος 1991), η "Βαβυλωνία" του Δ. Βυζάντιου (Ιούλιος 1991), η επιθεώρηση "ECU-ECU στη Β' Εθνική" (Φεβρουάριος 1992), "Το ματς" του Γ. Μανιώτη (Μάρτιος 1993), η "Δωδεκάτη Νύχτα" του Ο. Σαίξπηρ (Ιούλιος 1994), οι "Σφήκες" του Αριστοφάνη (Ιούλιος 1995), ο "Καλός άνθρωπος του Σετσουάν" του Μπ. Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Κ. Φαρμασώνη (Μάρτιος 1996). Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ & ΚΕΙΜΕΝΑ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: Αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: Θεατρικές Performance
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: Αφιέρωμα στο Μιχάλη Κακογιάννη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: Αφιέρωμα στον Κουρτ Βάιλ με την Σόνια Θεοδωρίδου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου:Εντα Γκάπλερ
Δημοσθ. Γεωργοβασίλη: H παράσταση στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου του έργου του Ίψεν "Εντα Γκάμπλερ"

 

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του...


Index Πολιτιστικών Οργανώσεων

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ".
Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  "ΟΡΦΕΥΣ"
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ο  "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ"...
ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ...

 

Από τις παλαιότερες παραστάσεις


Μπ. Μπρεχτ, "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν", 1996

 
Δ. Κεχαϊδη, "Το τάβλι", 1995

 

 

 

Νέα Εποχή 2006  

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές