Κυριακή, 07. Μαρτίου 2021

Επικαιρότητα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

κ. κονταξη "το δημοτικο τραγουδι"

 

 Τ

ο βιβλίο "Το Δημοτικό Τραγούδι. Μια προσπάθεια μελέτης" του πανεπιστημιακού δασκάλου Κώστα Δ. Κονταξή είναι κατατοπιστικό, με μια εκτενή και προσεγμένη εισαγωγή. Είναι κείμενο σφυρηλατημένο, χωρίς χαραμάδες και χαλαρώσεις το σύνολό του δίνει ένα συμπυκνωμένο λόγο, άρτιο, ευλύγιστο και συναρπαστικό.
Η άγρυπνη και ανόθευτη λαογραφική και ερευνητική συνείδηση, σε βάθος και πλάτος μιας πραγματοποιημένης και εμπεριστατωμένης επίπονης ανασκαφής με υπευθυνότητα και αγάπη του συγγραφέα, αναπηδά από τα χώματα και την ψυχή της πολιτιστικά γόνιμης και ιστορικά αναλλοίωτης ελληνικής κοινωνίας, που έχει γνήσιο εθνικό ιδεαλισμό, με έντονο χρωματισμό και ανθρώπινο χαρακτήρα.
Ο συγγραφέας, ανήσυχος ερευνητής και μελετητής, είναι πράγματι, ένας δάσκαλος της λαογραφίας όχι της δασκαλίστικης, αλλά της βιωμένης. Η λαογραφία χωρίς βιώματα δε γράφεται. Είναι απαραίτητη και αναγκαία η γνωστική εισδοχή στα ανθρώπινα. Χρειάζεται ανθρώπινη συμβιωτική ομάδα που να δίνει και την εμπειρία της καθημερινής ζωής, την ανθρωπογνωσία και την κοινωνιογνωσία, τα δημιουργήματα και τις συμπεριφορές.
Στην εξαντλητική εμβάθυνση του συγγραφέα στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού, παρατηρούμε μια ζηλευτή ανάλυση του θέματος, που καταπιάνεται και διαπραγματεύεται με πλείστα στοιχεία ιστορικής ακρίβειας, κριτικής γνώσης και κριτικής ανατομίας που οδηγούν τον αναγνώστη σε ένα διδακτικό και πληροφοριακό σύνολο, σπρώχνοντάς σε, με αστραπιαία δύναμη, σε ένα ανυψωτικό πέρασμα, που οδηγεί σε έναν κόσμο φτιαγμένο από έμπειρο τεχνίτη του λόγου, όχι συνηθισμένου.
Ο Κώστας Κονταξής είναι ένας αληθινός ρέκτης και ένας ακραιφνής θεματοφύλακας της λαΐκής μας παράδοσης. Με το αξιέπαινο βιβλίο του "Το Δημοτικό Τραγούδι. Μια προσπάθεια μελέτης", γραμμένο άρτια, με εμφανή διαχρονικότητα και δυνατή ελκυστική παρουσία, τραβά, σαν το μαγνήτη, τον αναγνώστη κοντά στις παραδόσεις και στα δημοτικά τραγούδια.

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στο site:  www.tetradio.gr