Τα γεγονότα είναι σεβαστά. Τα σχόλια ελεύθερα.

Image description goes here Image description goes here Image description goes here

Εγκαινιάστηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου οι εγκαταστάσεις της ΑΜΦΙΓΑΛ

 

Παρουσία δύο χιλιάδων πολιτών και πλήθους επισήμων έγιναν την Κυριακή (23/5/2016 13:20) τα εγκαίνια της ΑΜΦΙΓΑΛ, με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά, να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο οποίος και, αφού συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν για τη δημιουργία του εργοστασίου, εστίασε στην ανάγκη στήριξης της παραγωγής, παροτρύνοντας παράλληλα τους πολίτες να αξιοποιήσουν τον πλούτο του τόπου μας και να ασχοληθούν με τις εκτάσεις που παραμένουν ακαλλιέργητες, σε καιρούς κρίσης, για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι ο σπόρος που με τόση αγάπη έριξε έπεσε σε γόνιμο έδαφος και πως η Ένωση Αγρινίου θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει ο σπόρος αυτός δέντρο με ρίζες βαθιές και να δώσει ωραίους καρπούς για το λαό της Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Αποστόλης Κοιμήσης, ο οποίος και με έμφαση τόνισε ότι η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί το τέλος μιας πορείας, αλλά την έναρξη μιας νέας περιόδου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιώργος Παπαναστασίου επεσήμανε τη μεγάλη δυναμική που τέτοιες επενδύσεις μπορούν να προσδώσουν συνολικά στην οικονομία της περιοχής, ενώ η αντιπεριφερειάρχης κα. Χριστίνα Σταρακά τόνισε πως το παράδειγμα της ΑΜΦΙΓΑΛ αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση σε όσους επιμένουν να απαξιώνουν το υγειές συνεταιριστικό κίνημα.

Στις προοπτικές που δημιουργούνται για τη συνολική αναβάθμιση του αγροτικού χώρου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας.

Από την Εθνική Τράπεζα, η οποία και χρηματοδότησε το έργο, χαιρετισμό απηύθυνε το διευθυντικό στέλεχος κ. Βασίλης Χατζησταύρου, τονίζοντας ότι η πολιτική της τράπεζας να στηρίζει τέτοιες αναπτυξιακές προσπάθειες, θα συνεχιστεί.

Το λόγο πήρε επίσης ο πρόεδρος της αδελφής Ένωσης Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς, που επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εστιάζοντας και στην κοινή πορεία με την Ένωση Αγρινίου και τον διαρκή αγώνα για την έμπρακτη προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη οι δήμαρχοι Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος, Ακτίου-Βόνιτσας κ. Θεόδωρος Γ. Αποστολάκης, Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνος Τσιχριτζής, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Υφαντής, Λύτρας και Αγγελόπουλος, οι πρώην υπουργοί Χρ. Βερελής και Θ. Μωραίτης, ο πρώην βουλευτής Ανδ. Μακρυπίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, Συνεταιρισμών και αγροκτηνοτροφικών συλλόγων απ’ όλη τη χώρα κ.α.
ΜουσείοΘέρμουΤο νέο μουσείο Θέρμου άνοιξε τις πύλες του

Μια σημαντική ημέρα για την Αιτωλοακαρνανία

 

Όπως είχε προγραμματιστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Ήταν, φυσικά, μια σημαντική ημέρα για την Αιτωλοακαρνανία, κατά την οποία, εκτός από την παρουσία επισήμων και τις ομιλίες των αρμοοδίων που εξέθεσαν τις εργασίες που έγιναν και τη σημασία του έργου, ακολούθησε μια πολύ διαφωτιστική ξενάγηση στο Μουσείο από τη Διευθύντρια της Εφορείας.

Η  όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στον αύλειο χώρο του Μουσείου και πλαισιώθηκε από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Συλλόγου «ΔΡΑΣΗ» Νεοχωρίου Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση Σπύρου Χολέβα, χορηγία του Δήμου Θέρμου και της Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου. 

Προς αποπεράτωση η Ιόνια οδός

Το καλοκαίρι παραδίδεται το τμήμα Κουβαράς - Αμφιλοχία.

 

 

ΚλόκοβαςΣύραγγαΤα έργα στην Ιόνια Οδό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο σήμερα να έχει παραδοθεί κάποιο νέο τμήμα. Το καλοκαίρι αναμένεται η λειτουργία του τμήματος Κουβαράς-Αμφιλοχία και θα συνεχιστεί με τη λειτουργία και άλλων τμημάτων μέχρι τον επόμενο Μάρτιο του 2017 που αναμένεται να λειτουργήσει όλος ο δρόμος, εκτός από τα πρώτα χιλιόμετρα που περιλαμβάνουν και τη σήραγγα Κλόκοβας.

Ταχύτατα όμως προχωρούν οι εργασίες διάνοιξης της Σήραγγας Κλόκοβας, καθώς στο τέλος του Μαρτίου 2016 η εκσκαφή στο μέτωπο εισόδου προσέγγιζε τα 880 μέτρα, ενώ αντίστοιχα αυτή του μετώπου εξόδου ξεπερνούσε τα 1.300 μέτρα, δηλαδή συνολικά 2.180 μέτρα και πρόοδος 76%. Υπολογίζεται ότι αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα και συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί, η πλήρης διάνοιξη θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι, πολύ νωρίτερα από όσο είχε προβλεφθεί. Σήμερα, η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ιόνιας Οδού.

Το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 196 χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας. Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου, θα κατασκευαστούν ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις. Από τις 4 συνολικά σήραγγες, η διάνοιξη των 3 έχει ήδη ολοκληρωθεί (Μακύνειας, Καλυδώνας, Αμπελιάς), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εκσκαφή της μεγαλύτερης σήραγγας (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.854 μέτρα, η διάνοιξη της οποίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα και από τα δύο μέτωπα. Στο τέλος Ιανουαρίου του 2016 η εκσκαφή στο μέτωπο εισόδου προσέγγιζε τα 650 μέτρα, ενώ αντίστοιχα αυτή του μετώπου εξόδου ξεπερνούσε τα 990 μέτρα.

 


 

Μεγάλες ποσότητες λαθραίου καπνού Αγρινίου

Εξαρθρώθηκε η εγκληματική ομάδα που τις διακινούσε.

 

Ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντες δασμούς-φόρους η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από τη λαθραία διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων καπνού, από πολυμελή εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

Πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αγρίνιο, Αθήνα και Πειραιά, συνελήφθησαν 10 μέλη της, και συγκεκριμένα 9 Έλληνες ηλικίας από 25 έως 59 ετών και ένας 28χρονος Πακιστανός.

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, μαζί με άλλα άτομα που αναζητούνται, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο διακινούσαν στην εγχώρια κατανάλωση-μαύρη αγορά κομμένο χύμα καπνό Αγρινίου, σε ποσότητες που ξεπερνούσαν τους δύο τόνους μηνιαίως.

Στην πράξη, προμηθεύονταν από παραγωγούς αδήλωτες ποσότητες καπνών σε εκατοντάδες κιλά (σε άκοπα και ακατέργαστα φύλλα καπνού), στην τιμή των 3,40 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικών ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων κοπής, που είχαν εγκαταστήσει σε διάφορες αποθήκες και σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, τα έκοβαν και τα διέθεταν χύμα στον τελικό καταναλωτή, σε πολλαπλάσια τιμή, προς 25 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και το είδος κοπής.

Τον κομμένο καπνό τον προωθούσαν μέσω ΚΤΕΛ ή με άλλους τρόπους στην Αθήνα, σε διακριτικές συσκευασίες χαρτοκιβωτίων βάρους 25 κιλών, αναγράφοντας ως παραλήπτες διάφορα ψευδώνυμα, για λόγους προφύλαξης.

Άλλα άτομα με δευτερεύοντες ρόλους, πχ οδηγοί ταξί, παραλάμβαναν τα δέματα από τις αποθήκες των ΚΤΕΛ της Αθήνας και τα μετέφεραν στους πραγματικούς αποδέκτες, για να τα συσκευάσουν, σε συσκευασίες λιανικής και να τα προωθήσουν στον τελικό καταναλωτή.

Τη διανομή του λαθραίου κομμένου καπνού στην Αθήνα αναλάμβαναν άτομα που κινούνταν με μοτοσικλέτες, ενώ με την αποστολή των συσκευασιών πανελλαδικά είχε επιφορτιστεί συνεργός τους-υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών. Από άλλα μέλη της ομάδας διακινούνταν σημαντικές ποσότητες λαθραίου χύμα καπνού και σε λαϊκές αγορές.

Για να βρίσκουν νέους πελάτες, οι δράστες έκαναν και σχετικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

Σε αστυνομικές έρευνες σε διάφορες αποθήκες σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, σε διαμερίσματα στην Αθήνα και στο Κερατσίνι, καθώς και στις αποθήκες των ΚΤΕΛ Αγρινίου, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν πέντε τόνοι άκοπων φύλλων καπνού, 785 κιλά λαθραίος κομμένος καπνός και τέσσερα ειδικά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα κοπής καπνού («χαβάνια»).

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ