1. Oρκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων από τη  νέα Δημοτική Αρχή Αγρινίου

   Σε ειδική εκδήλωση την Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών των Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων.

   Η Ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού Κινηματογράφου «ΑΝΕΣΙΣ» , παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών ,αστυνομικών αρχών και εκατοντάδων πολιτών από όλες τις Δημοτικές κοινότητες του Δήμου που κατέκλυσαν την αίθουσα.

   Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς που ευλόγησε τη νέα δημοτική αρχή κι ευχήθηκε καλή πορεία και καλή δύναμη σε όλους.

   Ο Δήμαρχος Αγρινίου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου στην ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής δήλωσε έτοιμος να θέσει, μαζί με τους συνεργάτες του, νέους στόχους για την επόμενη 5ετία .«Από 1η Σεπτεμβρίου όλοι μαζί με συνεργασία και μεθοδική δουλειά μπορούμε και οφείλουμε να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου μας» ανέφερε .

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

    

   “Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας.

   Μία παρουσία, που αποτελεί τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου, αλλά και που αναδεικνύει, για ακόμα μία φορά, το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε σε μία εβδομάδα, έναντι των δημοτών και συμπολιτών μας.

   Η σημερινή, είναι μία από τις μέρες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και στην καρδιά μου.

   Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες, προσπαθώντας να σας περιγράψω τα προσωπικά μου αισθήματα, αλλά και τις σκέψεις που πλημμυρίζουν το μυαλό μου.

   Όμως, το πιο σημαντικό δεν είναι πως αισθάνομαι εγώ.

   Το πιο σημαντικό είναι πως αισθάνονται οι πολίτες τριγύρω μας. Οι άνθρωποι μέσα στην πόλη, αλλά και στα χωριά, που ακριβώς πριν τρεις μήνες, στις 25 Μαΐου 2014, με την καταλυτική ψήφο τους, απέδειξαν την θέλησή τους για μία αλλαγή ιστορικών διαστάσεων στον Δήμο Αγρινίου.

   Και οι πολίτες αυτοί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, περνούν πολύ δύσκολα. Βιώνουν μία… αβίωτη καθημερινότητα και επιδίδονται σε έναν καθημερινό αγώνα δύσκολης επιβίωσης.

   Η μεγάλη οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί σε μεγάλη κοινωνική κρίση. Τα σκληρά και κοινωνικά άδικα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν χτυπήσει αλύπητα και την περιοχή μας, η οποία μάλιστα, κατά κοινή ομολογία, ακόμα και προ κρίσης, βίωνε μία εποχή παρατεταμένης παρακμής.

   Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

   Κανείς μας δεν έχει αυταπάτες. Ο δήμος Αγρινίου δεν είναι… ΔΝΤ. Ούτε καν κυβέρνηση. Δεν μπορεί να ακυρώσει τα χαράτσια, ούτε να μειώσει τους φόρους. Δεν μπορεί να ασκήσει οικονομική πολιτική. Απεναντίας και ο ίδιος ο δήμος, όπως το σύνολο των δήμων της χώρας, είναι και αυτός θύμα της κρίσης και των σκληρών μέτρων, έχοντας από την μία πλευρά ελαχιστοποιημένους πόρους και μειωμένο προσωπικό, και από την άλλη, μία εξασθενημένη κοινωνία που δεν μπορεί να συνεισφέρει.

   Όμως δεν γίνεται και να σκύψουμε το κεφάλι και να παραδοθούμε στην μιζέρια και την απελπισία.

   Αντίθετα, θέλω να ξέρετε πως εγώ και οι συνεργάτες μου, για τα επόμενα πέντε χρόνια θα πασχίζουμε μέρα νύχτα ώστε αυτός εδώ ο τόπος να ξεφύγει από την μοίρα του φτωχού κομπάρσου και να γίνει πρωταγωνιστής σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.

   Πιστεύω απόλυτα πως έχουμε πολλές δυνατότητες. Θα παλέψουμε να τις αξιοποιήσουμε και θα αντιπαλέψουμε κάθε δυσκολία και κάθε νοοτροπία που μας κρατάει κολλημένους στην μιζέρια.

   Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που με μεγάλη προσπάθεια, προγραμματισμό και σύγχρονη νοοτροπία, επιτυγχάνουν στον τομέα τους. Ας παραδειγματιστούμε από αυτούς, αλλά και ως δήμος, ας τους βοηθήσουμε, και ας βοηθήσουμε και πολλούς άλλους να τους ακολουθήσουν.

   Και επιπλέον, ας δούμε τους θησαυρούς που έχουμε και μένουν αναξιοποίητοι. Το Αγρίνιο δεν μπορεί να γίνει μόνο ένας τόπος παραγωγικής ανθοφορίας στον πρωτογενή και δευτερογενή οικονομικό τομέα, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί εξαιρετικά, τόσο στον ενεργειακό, όσο και στον τουριστικό τομέα. Ίσως κάποιοι να μην το πιστεύουν τώρα, όμως αν καταλάβουν τις δυνατότητες που μας παρέχει το υδατικό δυναμικό και παράλληλα το μοναδικό φυσικό τοπίο που διαμορφώνουν οι λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής, τότε θα καταλάβουν…

   Επιπλέον, μέσα σε αυτή την μεγάλη κρίση, ο δήμος Αγρινίου οφείλει να συνδράμει τους πολίτες που βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση. Άμεσος στόχος και προσπάθειά μας θα είναι να απαλύνουμε κάποιες κατηγορίες πολιτών από βάρη έναντι του δήμου και επιπλέον, να ενισχύσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις υποστηρικτικές κοινωνικές δομές.

   Το σύνθημα «κανένας μόνος στην κρίση» εμείς επιθυμούμε να το μετουσιώσουμε σε πράξη και ο Δήμος Αγρινίου, να είναι ένας Δήμος ουσιαστικής κοινωνικής αλληλεγγύης.

   Κυρίες και κύριοι,

   Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι σήμερα, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πάρα πολλούς πολίτες και να επισκεφθώ πάρα πολλές περιοχές του δήμου.

   Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και μετά την 1η Σεπτέμβρη.

   Το έχω πει πολλές φορές - και το εννοώ - πως η νέα Δημοτική Αρχή, αφενός δεν θα κλειστεί μέσα στα γραφεία της και αφετέρου, θα έχει τις πόρτες της ανοικτές προς όλους τους πολίτες.

   Ήρθαμε για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε, ήρθαμε για να πολλαπλασιάσουμε και όχι να διαιρέσουμε! Θα είμαστε λοιπόν δίπλα σε κάθε δημότη, στην πόλη ή στο χωριό. Ξέρουμε πως τα προβλήματα είναι πολλά και πως δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη.

   Γι’ αυτό και σας χρειαζόμαστε όλες και όλους, δίπλα μας. Έχουμε ανάγκη από την βοήθειά σας, τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις σας. Τα δικά μας μάτια και αυτιά δεν μπορούν να δουν και να ακούσουν τα πάντα. Τα δικά σας όμως, μπορούν.

   Στόχος μας είναι σε κάθε τομέα δημοτικού έργου, να δημιουργηθούν δύο μηχανισμοί. Ο ένας, θα είναι μηχανισμός για την άμεση υποδοχή των αιτημάτων και των παρατηρήσεων των πολιτών. Και ο δεύτερος, ένας μηχανισμός άμεσης αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και άμεσων αναγκών.

   Θέλουμε έναν Δήμο που όχι μόνο θα δείχνει εμπιστοσύνη στους δημότες του, αλλά και θα ανταποδίδει την εμπιστοσύνη που αυτοί θα του δείχνουν, παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο αξιοπιστίας, εξυπηρέτησης και παραγωγής μετρήσιμου και οφθαλμοφανούς έργου.

   Και σε αυτόν το τομέα, οφείλω να πω ότι καθοριστική θα είναι η συμβολή των υπηρεσιακών στελεχών και των εργαζομένων του Δήμου, τους οποίους θεωρώ ήδη συνεργάτες και προς τους οποίους θέλω να τονίσω ότι η νέα δημοτική Αρχή θα είναι δίπλα τους, προσπαθώντας να επιλύσει τα προβλήματά τους, με δικαιοσύνη και διαφάνεια.

   Πιστεύουμε στις δυνατότητες των στελεχών και των εργαζομένων του Δήμου, και πιστεύουμε επίσης πως και οι ίδιοι, ως κάτοικοι της περιοχής, επιδιώκουν και μοχθούν για το συνολικό καλό. Γνωρίζουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Όπου μπορούμε θα παρέμβουμε για να ενισχυθούν, ώστε να ενισχυθεί και το δημοτικό έργο.

   Θέλουμε να είναι και οι εργαζόμενοι βέβαιοι, πως οι πόρτες μας θα είναι ανοικτές για όλους και το μόνο που επιζητούμε είναι καλή συνεργασία και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, αφού κοινή μας υποχρέωση είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών και η αναβάθμιση της περιοχής μας.

    

   Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή τη σύντομη ομιλία με μία οφειλόμενη αναφορά στο νέο δημοτικό συμβούλιο και τα μέλη του.

   Ζητώ από τους δημότες του Αγρινίου να δείξουν εμπιστοσύνη στα μέλη του, αλλά και να βρίσκονται κοντά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

   Οι εκλογές τελείωσαν και προσωπικά πιστεύω ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

   Αναγνωρίζω και σέβομαι, όχι μόνο τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν σε όλα τα ζητήματα.

   Στη δημοκρατία, ο λόγος και ο αντίλογος, αποτελούν οξυγόνο.

   Γι’ αυτό και ο ρόλος όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι απλά σεβαστός, αλλά απολύτως αναγκαίος για την εύρυθμη λειτουργία του.

   Προσωπικά, θα επιζητώ πάντοτε τη μέγιστη δυνατή σύνθεση και θα είμαι στην διάθεση του Συμβουλίου για ενημέρωση σε οποιοδήποτε ζήτημα.

   Επίσης, επιθυμία μου είναι, τα τοπικά συμβούλια να είναι διαρκώς ενημερωμένα για τα ζητήματα που αφορούν τις περιοχές τους και να υπάρξει ένας διαρκής σύνδεσμος μεταξύ των τοπικών συμβουλίων και του Δημοτικού Συμβουλίου.

   Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει ούτε στιγμή, ότι Αγρίνιο δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης και ότι αποτελεί μεγάλη μας ευθύνη, αυτός ο μεγάλος καλλικρατικός δήμος να αποκτήσει συνοχή και να αισθανθούν όλοι οι κάτοικοί του ότι αποτελούν ισότιμα μέλη του.

   Τους θέλουμε όλους κοντά μας λοιπόν, όπως θα είμαστε και εμείς κοντά τους, πραγματοποιώντας ακόμα και αποκεντρωμένα δημοτικά συμβούλια, σε διάφορες περιοχές του Δήμου.

   Κυρίες και Κύριοι,

   Όσο ευγνώμων αισθάνομαι απέναντι στους πολίτες του Αγρινίου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε μένα και στην παράταξή μου στις εκλογές, άλλο τόσο αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω έναντι των 100.000 και ψυχών που αποτελούν αυτόν τον Δήμο.

   Και επιτρέψτε μου να μιλάω για ψυχές. Το Αγρίνιο για μένα δεν είναι κάτι άψυχο. Έχει ψυχή. Τη ψυχή που του δίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν εδώ και εδώ θέλουν να στεριώσουν οι ελπίδες τους και τις ελπίδες των παιδιών τους για ένα καλύτερο αύριο.

   Σε μία εβδομάδα από σήμερα, ο όρκος που δώσαμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων θα αρχίσει να μετουσιώνεται σε μία σκληρή πάλη με την υστέρηση, την στασιμότητα, την ανέχεια και κάθε είδους ασχήμια που υπάρχει τριγύρω μας.

   Και σας υπόσχομαι πως αυτή την σκληρή πάλη, αν τη δώσουμε όλοι μαζί, θα βγούμε νικητές.

   Σας υπόσχομαι πως όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε το Αγρίνιο από χώρο σβησμένων ονείρων σε χώρο ζωής και ακμής.

   Σας ευχαριστώ πολύ.