Τα γεγονότα είναι σεβαστά. Τα σχόλια ελεύθερα.

Image description goes here Image description goes here Image description goes here
Εκτύπωση     

Η κεντρική πλατεία του Αγρινίου (πλατεία Δημοκρατίας, πρώην Μπέλλου)Γεγονότα πρόσφατα και παλιά


            Τα πρόσφατα            

 

Η εφημερίδα μας σαυτή την ψηφιακή έκδοσή της άρχισε να υπάρχει στο διαδίκτυο από το 2006 και έχει καταγράψει αρκετά από τα γεγονότα της τοπικής ιστορίας της περιοχής του Αγρινίου από τότε μέχρι σήμερα. Μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά πατώντας και εδώ...

 


            Παλαιά Πρωτοσέλιδα            

 

Μετά την πρώτη χειρόγραφη εφημερίδα με τον τίτλο "Αχελώος" που κυκλοφόρησε την εποχή του επαναστατικού αγώνα στο Αγρίνιο, εκδόθηκαν κατά καιρούς και πολλές άλλες έντυπες εφημερίδες, τα πρωτοσέλιδα φύλλα μερικών από τις οποίες παρουσιάζονται εδώ. Κυκλοφορούσαν κατά το  σχετικά μακρό χρονικό διάστημα από το έτος 1886 μέχρι το έτος 1987. Ξεκινούν με την εφημερίδα «Παναιτώλιον», ακολουθούν οι εφημερίδες «Ο πολίτης», «Το θάρρος», «Το Φως», «Τριχωνίς» «Λαϊκή Φωνή», «Νέα Εποχή», «Αγρίνιον», «Η Νέα φωνή του Λαού», «Αιτωλοακαρνανική δράσις», «Δυτική Ελλάς» κ.α. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι υπάρχει ανισοκατανομή οφειλόμενη όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στα εις χείρας μας ευρισκόμενα φύλλα. Βλέπετε και από εδώ..

 

            Δημήτρης Λουκόπουλος         

 

Ο Δημήτρης Λουκόπουλος γεννήθηκε στη Αρτοτίνα Δωρίδας, στις 30 Αυγούστου 1874, εκεί έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια κι' έμαθε και τα πρώτα γράμματα. Ήταν το πρώτο, απ' τα εφτά παιδιά, του Αρτοτινού εμποροκτηματία Νικολάκη Λουκόπουλου και της Φροσύνης, το γένος Κότταρη  απ' το Δάφνο, την παλιά Βοστινίτσα.

   Αφού συμπλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Σάλωνα (Άμφισσα), γράφτηκε το 1889 , σε ηλικία δέκα πέντε χρονών στο Διδασκαλείο της Αθήνας. Στα 1892 βγήκε δάσκαλος και διορίστηκε στη Σαλαμίνα, την ίδια δε χρονιά, πήρε μετάθεση γιά το Θέρμο (Κεφαλόβρυσο) Τριχωνίδας όπου και υπηρέτησε γιά 33 χρόνια μέχρι το 1925, με μιά ενδιάμεση διακοπή ενός χρόνου που υπηρέτησε στα Γρεβενά σαν Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων. Παντρεύτηκε τη Μαρία Βασιλοπούλου κι' απόκτησαν τέσσερα παιδιά.

    Η μακρά διαμονή του στο Θέρμο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το πλούσιο λαογραφικό του έργο το έγραψε στο Θέρμο στην ευρύτερη περιοχή του οποίου πραγματοποίησε τις μελέτες και έρευνές του, τον πολιτογραφούν Αιτωλό. Στο Θέρμο έγραψε τα έργα του: "Στα βουνά του Κατσαντώνη", "Στ Αγραφα", "Γεωργικά της Ρούμελης", "Ποιμενικά της Ρούμελης", "Πως υφαίνουν και ντύνονται οι Αιτωλοί" κλπ

 . Περισσότερα εδώ....


***

 

   
 


Προβολή Το Αγρίνιο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους