Τα γεγονότα είναι σεβαστά. Τα σχόλια ελεύθερα.

Image description goes here Image description goes here Image description goes here

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Αγρίνιο

Συνάντηση με το Δήμαρχο

Με τον δήμαρχο Αγρινίου και πρόεδρο της περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Παπαναστασίου, συναντήθηκε την 6-10-2016 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σημερινής του περιοδείας στην Αιτωλοακαρνανία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιώργος Παπαναστασίου έθεσε στον πρόεδρο της ΝΔ το ζήτημα της δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στο Αγρίνιο, καθώς και της κάθετης σύνδεσης της πόλης, με τον Ιόνια Οδό.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, χαρακτήρισε την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και το επιχειρηματικό πάρκο, ως "έργα ανάσα" για την περιοχή.

Επίσης, ο δήμαρχος Αγρινίου υπογράμμισε ότι η λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων συνδέεται ευθέως με την άμβλυνση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία επενδύσεων στην περιοχή.

Όσον αφορά στην κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε μεταξύ άλλων ότι "η Αιτωλοακαρνανία περιμένει με αγωνία την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και της Ιόνιας Οδού" και πρόσθεσε: "Πρέπει όμως να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν και να συνδεθεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρου αυτού του οδικού άξονα, καθώς και η ενδοχώρα, με τον αυτοκινητόδρομο".

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως αυτονόητο το έργο της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η ολοκλήρωση της οποίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα αλλάξει το τοπίο όχι μόνον στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα στηρίξει τα αιτήματα του δήμου Αγρινίου, ώστε όπως είπε η Αιτωλοακαρνανία, μέσα από τέτοια έργα υποδομής, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την οριοθέτηση των χρήσεων γης, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Ακόμα, πρόσθεσε, ότι με την ανάδειξη και την πλήρη αξιοποίηση των σημαντικών συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και του παραγωγικού της δυναμικού, η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να γίνει ένας πραγματικός επενδυτικός προορισμός.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Αιτωλοακαρνανία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με δημάρχους και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, όπου ενημερώθηκε για τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


 

Ο Β. Φωτάκης νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Γ. Παπαναστασίου: «Η Κοινωνία ζητά να δρομολογήσουμε την επίλυση των προβλημάτων με συναίνεση και μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις»

 

Από την πρώτη ψηφοφορία με είκοσι επτά (27) ψήφους υπέρ, έναντι είκοσι τριών (23) που αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία, εξελέγη νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ο κ. Β. Φωτάκης, μοναδικός υποψήφιος της πλειοψηφούσας παράταξης του κ. Γ. Παπαναστασίου.

Ο νέος Πρόεδρος, στις πρώτες δηλώσεις του, χαρακτήρισε την εκλογή του «μεγάλη τιμή» και αφού ευχαρίστησε την παράταξή του και ειδικά τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, αλλά και τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ομοψυχία, ομόνοια, ισοπολιτεία και μετριοπάθεια, ώστε ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου να επιτελέσει τον καταλυτικό ρόλο που του αξίζει, ιδιαιτέρως στη δύσκολη συγκυρία που διανύει ο τόπος.

«Θα κάνω ότι μπορώ για να είμαι Πρόεδρος όλων και ευελπιστώ στη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων. Με πίστη στις δημοκρατικές αρχές και μακριά από υπερβολές, ας κρατήσουμε το καλό επίπεδο χωρίς να παρακωλύονται οι διαδικασίες της ημερήσιας διάταξης» υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, σε δηλώσεις του με αφορμή την εκλογή Φωτάκη σημείωσε με έμφαση ότι, στο πρόσωπο του νέου Προέδρου, γίνεται ένα άνοιγμα στο μέλλον.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να μείνει μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Κοινωνίας και, με σοβαρότητα και αξιοπιστία, να προτείνει σοβαρές και υλοποιήσιμες λύσεις. Τόσο στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, όσο και σε αυτά που σχετίζονται με τις υποδομές που χρειάζεται ο τόπος για να αντιστραφεί η πορεία απομόνωσης του και να εκκινήσει η διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης».

Νωρίτερα, εκ μέρους του συνδυασμού της δημοτικής Αρχής, ο δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος κ. Γκρίζης είχε προτείνει τον κ. Φωτάκη, με την υποψηφιότητα να γίνεται παμψηφεί αποδεκτή από το συνδυασμό της πλειοψηφίας.

Στη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 41 δημοτικοί σύμβουλοι και πέραν των 27 ψηφοδελτίων υπέρ του κ. Φωτάκη, βρέθηκαν 14 λευκά ενώ δεν υπήρξε κανένα άκυρο.

Ο κ. Β. Φωτάκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και κατάγεται από την Λεπενού. Είναι οικονομολόγος με σπουδές στη Λογιστική (Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ) καθώς και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Α.Τ.Ε.Ι. Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ) - κατεύθυνση Δημόσιοι Οργανισμοί- και με  μεταπτυχιακές σπουδές στο Μάνατζμεντ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Ε.Α.Π.).

Από το 2001 εργάστηκε στον Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα εκπαιδευτικών μονάδων ενώ από το 2006 στη Διεύθυνση Οικονομικού- Διοικητικού.

Από το 2014 εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  ενώ από το 2003 έως σήμερα παρέχει υπηρεσίες ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε λογιστικά - φορολογικά θέματα, αναλαμβάνοντας επενδυτικά/επιχειρησιακά προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. και οικονομοτεχνικές μελέτες. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας στην εταιρία Flash Media GROUP.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος αναπτύσσοντας στην συνέχεια  πλούσια πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα.

Αρθρογραφεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο.

Το 2014 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Αγρίνιο Νέα αρχή – τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Γ. Παπαναστασίου και ορίστηκε  Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α. Αγρινίου. Είναι  μέλος του Δ.Σ.  της Εταιρείας Στάθμευσης Αγρινίου Α.Ε (ΟΤΑ) και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Είναι παντρεμένος με την Φιλόλογο Χρύσα Βακράκου και έχουν ένα γιο.     

Η θητεία του νέου Προέδρου λήγει στις 4 Μαρτίου 2017 καθώς τότε θα διενεργηθούν εκ νέου δημαιρεσίες σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας.

 


Οι απόγονοι της Μαρίας Δημάδη δεν ξεχνούν το Αγρίνιο

Μια συνάντηση με τον Νίκο Δούναβη τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Μαρία Δημάδη» και τον Χρήστο Καρβούνη


Ο Χρήστος Καρβούνης πλαισιωμένος εκ δεξιών με την εγγονή της Μαρίας Δημάδη Σοφία-Μαρία Μωραϊτου και εξ αριστερών από την δισέγγονή της Αναστασία Πατάπη.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 επισκέφτηκαν το Αγρίνιο οι εγγονές της Μαρίας Δημάδη Σοφία-Μαρία και Γεωργιάννα (Ανίτα) Μωραϊτου και η δισέγγονή της Αναστασία Πατάπη. Σκοπός της επίσκεψης ήταν μια συνάντηση με τον Νίκο Δούναβη τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Μαρία Δημάδη» και τον Χρήστο Καρβούνη. Ο τελευταίος γνώριζε τη γιαγιά και προγιαγιά τους Μαρία Δημάδη. Οι δύο Αγρινιώτες ξενάγησαν τις εγγονές και την δισέγγονη στα παλαιά κτήματα των Δημαδαίων στον Πλάτανο Καλυβίων, όπου η οικογένεια Δημάδη διέθετε και σπίτι γκρεμισμένο τώρα. Μόνο ένας γιγάντιος πλάτανος απομένει να θυμίζει την παρουσία του εκεί.

Οι εγγονές της Μαρίας επισκέπτονται συχνά το Αγρίνιο και αφουγκράζονται τον χώρο και τις διαδρομές που έκανε η ηρωίδα γιαγιά τους. Αισθάνονται δε μεγάλη τιμή που ο Δήμος Αγρινίου ονόμασε μια κεντρική πλατεία με το όνομά της.

Συγκινητικά ήταν τα όσα μοιράστηκε μαζί τους ο Χρήστος Καρβούνης, γεννημένος το 1928, σήμερα 88 ετών. Ο Χρήστος μετακόμισε το 1942 με την οικογένειά του στον Πλάτανο Καλυβίων στο κτήμα της οικογένειας Δημάδη. «Η Μαρία ερχόταν στο κτήμα και ότι χρειαζόταν το ζητούσε από μένα. Κάποια στιγμή η Μαρία πήγε να δουλέψει διερμηνέας και γραμματέας στο Γερμανικό φρουραρχείο Αγρινίου. Εκεί έβγαζε ταυτότητες και ότι χρειαζόταν ο κόσμος. Η μητέρα της Μαρίας μου είχε πει να της πηγαίνω διάφορα πράγματα από το κτήμα στο σπίτι και έτσι γνωριστήκαμε καλύτερα. Εκεί που δούλευε η Μαρία της έδιναν φαγητό. Η Μαρία το έπαιρνε και έλεγε ότι θα το φάει στο σπίτι, αλλά επειδή δεν της άρεσε η μητέρα της μαγείρευε και έτσι το φαγητό της το έδινε σε μένα. Ο πατέρας μου δούλευε τσοπάνος σε κάποιον Νίκο Κρεμμύδα. Η Μαρία αυτό το γνώριζε. Μου λέει λοιπόν μια μέρα, Χρήστο θα σου δώσω κάτι φακέλους να τους πας στο σπίτι του Κρεμμύδα και εκεί θα είναι κάποιος δικός μου, θα περιμένει να τους πάρει. Τι είχαν οι φάκελοι εγώ δεν ήξερα. Σε αυτό το σπίτι η Μαρία με είχε στείλει πολλές φορές. Περνούσα ανάμεσα από τους Γερμανούς χωρίς να δείχνω ότι φοβάμαι και πήγαινα στον Άγιο Γεώργιο περίπου στα πενήντα μέτρα και εκεί περίμενε κάποιος και έπαιρνε τους φακέλους, αλλά το όνομά του δεν το ήξερα, θυμάμαι έβγαινε έξω από ένα σπίτι και κράταγε ένα λουλούδι. Αυτό γινόταν για ένα χρόνο. Μια φορά θυμάμαι φοβήθηκα. Είχα πολλά χαρτιά από τη Μαρία. Μόλις ερχόμουν στην Παπαστράτου κοιτάω, πυροβολάνε έναν, πάρτον κάτω, έγινε ανακατωσούρα. Είχα 3-4 φάκελα για την Αντίσταση. Αν έβαζε ένας το χέρι εδώ- δείχνει την καρδιά- θα καταλάβαινε ότι χτυπούσε η καρδιά μου. Τα χρειάστηκα. Προσπέρασα μέσα στους Γερμανούς, μόλις πέρασα κάτω, στρίβω απάνω μετά τον Αϊ Γιώργη και τα παρέδωσα».

«Μια φορά οι Γερμανοί μας μάζεψαν στα Καλύβια ……  είχα ένα χαρτί ότι δουλεύω στα κτήματα της Δημάδη. Ο Γερμανός έσκισε το χαρτί και το πέταξε. Με έσωσε ο Τάγκαλος».

«Κάποιο μεσημέρι ήμουνα στο σπίτι της και έρχεται η Μαρία από τη δουλειά και λέει στη μάνα της ότι το βράδυ είδε ένα όνειρο όχι καλό και φοβάμαι. Της λέει η μάνα της Μαρία φύγε. Η Μαρία λέει έδωσα τα παπούτσια μου στον τσαγκάρη να τα φτιάξει, θα τα πάρω αύριο και θα φύγω. Η μάνα της και εγώ φωνάζαμε και της λέγαμε Μαρία φύγε (έτσι την έλεγα εγώ, δεν την έλεγα κυρά Μαρία) Μαρία φύγε, η Μαρία επέμενε να φύγει αύριο έτσι έμεινε. Το βράδυ έμαθα ότι πήγαν οι Γερμανοί και την συνέλαβαν, την ανέκριναν όλο το βράδυ και το πρωί στις 4:00 την εκτέλεσαν στην Αγ. Τριάδα εκεί που εκτέλεσαν και τους 120».

Σήμερα βέβαια ξέρουμε ποιος σκότωσε τη Μαρία. Το αποκάλυψε στο βιβλίο του ο Φίλιππας Γελαδόπουλος.