Εφημερίδα του Αγρινίου στο διαδίκτυο

Image description goes here Image description goes here Image description goes here

Δήμος Αγρινίου και φοιτητές: Όχι στην αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου

Γ.Παπαναστασίου: «Οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζουν προκλητικά να επιδιώκουν την αποδυνάμωση των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου»

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη απέστειλε την 6-4-2016 ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου σχετικά με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών οι οποίες συνεχίζουν προκλητικά να επιδιώκουν την αποδυνάμωση των  Πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα το Αγρίνιο. Επίσης ο κ. Παπαναστασίου και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης, όπως αυτή έχει εκφραστεί επανειλημμένως και δημοσίως, για την απρόσκοπτη συνέχιση την λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με έδρα το Αγρίνιο, ζητά από τον Υπουργό, το συντομότερο δυνατό, μία συνάντηση εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν, εκτενώς, το σύνολο των σχετικών προβλημάτων, που όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται αλλά συνεχώς διογκώνονται. Αναλυτικά, στην επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη, στους Βουλευτές Αιτ/νίας και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι, δυστυχώς, με την παρούσα επιστολή μου να σας επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζουν προκλητικά να επιδιώκουν την αποδυνάμωση των  Πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα το Αγρίνιο, αυτή τη φορά με το να μη διαθέτουν καμία θέση διδακτικού προσωπικού στα τμήματα του Αγρινίου. Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Πατρών διέθεσε 27 θέσεις για την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού. Ενώ, λοιπόν,  στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στην οποία ανήκουν τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (με έδρα το Αγρίνιο), δόθηκαν τρεις θέσεις, η Σύγκλητος, με την επισυναπτόμενη απόφασή της, διαθέτει τις θέσεις αυτές, αποκλειστικά σε τμήματα της Σχολής, με έδρα την Πάτρα. Κατά συνέπεια, τα τμήματα του Αγρινίου δεν έλαβαν καμία θέση μόνιμου διδακτικού προσωπικού, για μία ακόμη φορά, ενώ έχουν τα λιγότερα μέλη ΔΕΠ, εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα τμήματα του  Πανεπιστημίου Πατρών. Καθίσταται πασιφανές ότι το κριτήριο της Συγκλήτου δεν είναι οι ακαδημαϊκές και διδακτικές ανάγκες των τμημάτων, αλλά η έδρα τους, χωρίζοντας έτσι τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών σε τμήματα δύο ταχυτήτων.Κύριε Υπουργέ, Καλώ, για μια ακόμη φορά, όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτές τις άνευ προηγουμένου συντονισμένες μεθοδεύσεις που προκλητικά συνεχίζονται μέσω των αποφάσεων της Συγκλήτου. Γνωρίζοντας τη δεδομένη βούληση της Κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένως, στο παρελθόν, για την απρόσκοπτη συνέχιση την λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με έδρα το Αγρίνιο, μας προκαλεί πραγματικά έκπληξη το ότι δεν κατέστη ακόμη δυνατό, να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μαζί σας ώστε να σταματήσει, επιτέλους, οριστικά αυτή η απαξιωτική και προκλητική συμπεριφορά της Πρυτάνεως και της Συγκλήτου απέναντι στην κοινωνία του Αγρινίου.

Οι φοιτητές

φοιτητέςΦοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου εμπόδισαν και τελικά ματαίωσαν το Σάββατο 9/4/2016 την εκδήλωση με θέμα «κοινωνική οικονομία και πολιτικές αντιμετώπισης της λιτότητας και της ανεργίας» την οποία οργάνωνε η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα» που είχε προσκαλέσει την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην πόλη. Οι φοιτητές αιφνιδιάζοντας την Αστυνομία εισέβαλαν στο χώρο του Επιμελητηρίου και κατέλαβαν την αίθουσα ενώ η υπουργός παρέμεινε αποκλεισμένη για αρκετή ώρα στο γραφείο της Διοικούσας του Επιμελητηρίου, στον ίδιο όροφο. Tο αίτημα των φοιτητών ήταν  να σταματήσει η υποβάθμιση των τριών τμημάτων του Αγρινίου σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φοιτητικής μέριμνας (στέγαση- σίτιση) ενώ σημειώθηκαν έντονες λεκτικές εντάσεις μεταξύ των φοιτητών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τους αποδοκίμασαν. Οι φοιτητές εξάλλου ανάρτησαν πανό τόσο στην είσοδο του Επιμελητηρίου όσο και στην αίθουσα της εκδήλωσης. Παρόντες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος.

 

 

Υψηλούς στόχους θέτει η γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ της Ένωσης Αγρινίου

Υψηλά βάζουν τον πήχη για τη νεότευκτη γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίστηκαν για το Μάιο, στη «μαμά» Ένωση Αγρινίου, που βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής επιχείρησης, Θωμά Κουτσουπιά, φιλοδοξία των συνεταιριστών του Αγρινίου, είναι η γαλακτοβιομηχανία να πιάσει σε πρώτη φάση και ορίζοντα τετραετίας ένα τζίρο της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει αυτό, διευκρίνισε ο Θωμάς Κουτσουπιάς, στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στο εργοστάσιο της ΑΜΦΙΓΑΛ που οργάνωσε η Foodstandard, εταιρεία που τρέχει το πρόγραμμα ΟΕΦ της οργάνωσης, στα ορεινά του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, είναι να αυξηθούν οι συμβάσεις με τους κτηνοτρόφους του νομού για απορρόφηση αιγοπρόβειου αρχικά και αγελαδινού γάλακτος μετέπειτα.

Μεταφορά πόρων από πρώτο πυλώνα προτείνει ο Κουτσουπιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στο πλαίσιο ενθάρρυνσης νέων ανθρώπων της περιοχής να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, η Ένωση, προκρίνει ένα πρόγραμμα επιδότησής τους για δημιουργία μονάδων, αλλά και ανάπτυξη συμβολαιακής σχέσης με την ΑΜΦΙΓΑΛ, για την απορρόφηση του γάλακτος.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρότεινε ο Θωμάς Κουτσουπιάς, «θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από πόρους του β’ πυλώνα στήριξης της ΚΑΠ, ακόμη και μεταφορά κονδυλίων από τις άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα».

Σημειωτέον πως την περίοδο 2014-1015 η ΑΜΦΙΓΑΛ προμηθεύτηκε 1.000 τόνους γάλα από 144 κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής σε τιμές για το μεν πρόβειο από  98 λεπτά έως 1,08 ευρώ το κιλό, για το δε γίδινο 58 λεπτά του ευρώ, συνάπτοντας συνεργασία με ΔΩΔΩΝΗ και Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, αλλά και μετέπειτα με την εταιρεία  «Ήπειρος».

Τα 7,5 εκατ. ευρώ έφτασε το κόστος

Η δυναμικότητα της ΑΜΦΙΓΑΛ σε γάλα ανέρχεται σε 8.000 τόνους, ενώ η εταιρεία μπορεί να παραλαμβάνει 120 τόνους γάλα ημερησίως, με παραγόμενα προϊόντα αρχικά Φέτα σε δοχεία και σκληρά τυριά.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης άγγιξε τα 7,6 εκατ. ευρώ, αν και με βάση τα αρχικά σχέδια και το επενδυτικό πλάνο, που εγκρίθηκε το 2011 δεν ξεπερνούσε τα 6,8 εκατ. ευρώ. 

Στο εργοστάσιο σε πρώτη φάση θα απασχολούνται 33 εργαζόμενοι, με προοπτική να φτάσουν τους 150, ενώ για την απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων, η διοίκηση έχει εξασφαλίσει, όπως λέει, συμφωνίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το 80% να «ταξιδεύει» στις ΗΠΑ.

Επίσκεψη στο υπό ανακαίνιση εργοστάσιο ελιάς

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που οργάνωσε η Foodstandard, το πρωί της Παρασκευής 11 Μαρτίου, έγινε «αυτοψία» στο υποκατάστημα της συνεταιριστικής οργάνωσης στην Αμφιλοχία και στην εκεί συνεδριακή αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του προφίλ της Ένωσης, η ιστορική της διαδρομή, η σημερινή της δυναμικότητα, τα μελλοντικά σχέδια.

Όπως αναφέρθηκε από το γενικό διευθυντή, Νίκο Καζαντζή, το υποκατάστημα Αμφιλοχίας κάνει τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς εξυπηρετεί παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Αμφιλοχίας.

Ακολούθησε ξενάγηση στην ΑΜΦΙΓΑΛ και στο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ελιών στην Σπολάιτα, λίγο έξω από το Αγρίνιο παρουσία πάντα του προέδρου και του διευθυντή της Ένωσης, αλλά και των προϊσταμένων κάθε μονάδας.

Στοιχεία για το πρόγραμμα ΟΕΦ

Η Ένωση Αγρινίου συμμετέχει για 3η τριετία (2009-2012 & 2012-15) σε Πρόγραμμα Εργασίας ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), ενώ η Ομάδα Παραγωγών της απαρτίζεται από 1.600 μέλη και συμμετέχει εκ νέου στο Πρόγραμμα Εργασίας, σύμφωνα με τον Καν. 611/2014 για την τριετία 2015-2018. 

Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας και η δημιουργία προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως: 

-Ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στους 1.600 ελαιοπαραγωγούς της Ο.Ε.Φ σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3

-Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος βιολογικής καλλιέργειας (στο 20% της Ο.Ε.Φ.)

-Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας [έργα επίδειξης που αποσκοπούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος και εκπαιδεύσεις των παραγωγών της Ομάδας σε θέματα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος]. Σύμφωνα με το ΠΕ, έχει προγραμματιστεί ο υπολογισμός ετησίως των εκλυόμενων ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται στο χωράφι από 500 ελαιοπαραγωγούς της ομάδας ΣΟΔ με τη χρήση ερωτηματολογίων

-Ψηφιοποίηση διαδικασιών συμβολαιακής γεωργίας 

-Παροχή τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και της ποιότητας της επιτραπεζιας ελιας κατά την παραλαβή και αποθήκευση. Επιπλέον, προβλέπεται η βελτίωση του εξοπλισμού του τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς και η αποκατάσταση δεξαμενών της Ο.Ε.Φ

-Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε 2 επίπεδα: παραγωγού και τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς το οποίο θα πιστοποιείται ετησίως από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης με σκοπό τη διαφύλαξη της ποιότητας της Κονσερβολιάς Αγρινίου

-Συστήματα πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), το οποίο είναι σύμφωνο με τα τεχνικά κριτήρια που καθορίζει η αρμόδια εθνική αρχή.