Αλέξανδρος  Βαρόπουλος


 

 

Αλέξανδρος Βαρόπουλος

 Ο ποιητής Αλέξανδρος Νικ. Βαρόπουλος γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Καραϊσκάκη Ξηρομέρου Αιτ/νίας. Το 1952 τελειώνει το εξατάξιο τότε γυμνάσιο Αστακού. Το 1954 αποφοιτά  από την παιδαγωγική ακαδημία Ιωαννίνων και το 1957 πρωτοδιορίζεται δάσκαλος στον Άγιο Νικόλαο Κατούνης.  Το 1960 περίπου η "Επιθεώρηση Τέχνης" δημοσιεύει ποιήματά του ενώ κατά την περίοδο 1959 - 1965 στο "Παράρτημα" της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας δημοσιεύει συνέχεια εργασίες, ασκήσεις, προτάσεις, λύσεις κ.λ.π. Το 1981 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο "Προβλήματα κλασματικών αριθμών" για τον δάσκαλο και τον μαθητή. 

Το 1986 κυκλοφορεί την πρώτη του ποιητική συλλογή "ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ" και στην συνέχεια ακολουθούν οι ποιητικές συλλογές "Η ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ" (1987), "ΟΙ ΦΛΕΒΕΣ ΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ" (1989), "ΟΙ ΦΥΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ" (1990) και η δεύτερη έκδοση της συλλογής "ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ" (1990). Το 1991 κυκλοφορεί η πέμπτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ" και στις αρχές του 1992 κυκλοφορούν παράλληλα οι συλλογές "ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΣΙΓΗΣ" και "ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ". Ακολουθούν οι συλλογές"Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ" (1993), "ΑΓΗΣΙΘΩΡ" (1994), "τα ΠΑΓΚΑΚΙΑ" (1996), "ΥΔΡΟΡΡΟΕΣ" (1998), "ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ" (1999) και "ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ" (2001). 

Το ποιητικό του έργο παρουσιάσθηκε από εφημερίδες, περιοδικά, ανθολογίες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ποιήματά του, μελοποιημένα από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαποστόλου περιλαμβάνονται στο δίσκο "Νυχτερινό Υστερόγραφο" της SONY MUSIC.

Ο Αλέξανδρος Βαρόπουλος σήμερα ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο και είναι τακτικός βιβλιοκριτικός στις τοπικές εφημερίδες. Καρπός της προσπάθειας αυτής είναι το επίτομο βιβλίο του "ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ". Από το 1994 συνεργάζεται με το περιοδικό "Ίβυκος" στο οποίο παρουσιάζει τα νέα βιβλία και είναι σύμβουλος έκδοσης. Ο Αλέξανδρος Βαρόπουλος είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.).


Αυτά τα μάτια ψάχνω για να βρώ

Αυτά τα μάτια ψάχνω για να βρώ
που φέγγουν σαν το λύχνο με το λάδι
και γίνονται πικρές αναλαμπές
στο δρόμο σαν με βλέπουνε το βράδυ

Αυτά τα μάτια ψάχνω για να βρώ
τα άρρωστα, τα πένθιμα που καίνε
και λίγο αν συννεφιάσουν στη ζωή
να ξέρουν έτσι όμορφα να κλαίνε

Αυτά τα μάτια ψάχνω για να βρώ
ολόγιομα φεγγάρια τ'  Αλωνάρη
να τα 'χω το Φθινόπωρο γητειά
στους στίχους μου να δίνουν άλλη χάρη


 

ΠΡΟΣΩΠΑ (ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ)...

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές