Παρασκευή, 02. Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

 

Ο Χαράλαμπος Δημάδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1937. Μοναχοπαίδι του Αγγέλου Δημάδη από το Τούρνοβο (νυν Γοργοπόταμο) Κονίτσης και της Ελένης Σωτηροπούλου από τη Σκοτεσιάδα Τριχωνίδας. Ο παππούς του, πρώτος ξάδερφος του γιατρού και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Δημάδη, ήλθε και εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο το 1886. Ο πατέρας του ασχολήθηκε με το εμπόριο και άνοιξε το πρώτο κατάστημα ψιλικών ειδών κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, εκεί που σήμερα είναι η Α' πάροδος Παπαστράτου (στην αρχή της οποίας είναι το Ζαχαροπλαστείο Ελβετικό). Ο Χαράλαμπος τελείωσε το 4 Δημοτικό σχολείο και ύστερα το εξατάξιο Αρρένων Αγρινίου. Από το 1961 ως το 1990 εργάστηκε ως δικαστικός υπάλληλος στο Πρωτοδικείο Αγρινίου. Σήμερα διαμένει στο Αγρίνιο με την οικογένεια του (οδός Μάκρη 1) Είναι έγγαμος Σύζυγός του η Ιουλία, το γένος Παντελή Κακαβιά το γένος Παντελή Κακαβιά. Έχει δύο παιδιά, τον Άγγελο (οδηγό ταξί) και την Ελένη (νηπιαγωγό) και τέσσερα εγγόνια: την Κατερίνα, τον Κωνσταντίνο, τον Χαράλαμπο και την Ιουλία.

Μεράκι του η συλλογή γραμματοσήμων Ελλάδας και Κύπρου, η συλλογή ελληνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων και κυρίως η συλλογή κάρτ ποστάλ και φωτογραφιών από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα από το Αγρίνιο.

Το φωτογραφικό του αρχείο διαθέτει με ευχαρίστηση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Δικό του υλικό θα βρούμε στο περιοδικό Ρίζα Αγρινιαπών, στο Αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας για το Αγρίνιο, Ιστορικά (26 Σεπτεμβρίου 2002), στα βιβλία του Αριστείδη Μπαρχαμπά Παναιτωλικός και  Το Αγρίνιο κάποτε. Από το δικό του αρχείο ακόμη προέρχονται πολλές φωτογραφίες που δημοσιεύονται σαυτήν την ιστοσελίδα.

Επίσης το αρχείο του παραχώρησε στην Πανεπιστημιακή Σχολή του Αγρινίου για την εκδήλωση Η μνήμη του επαρχιακού αστικού τόπου και τοπίου: Το Αγρίνιο μέχρι τη δεκαετία του '60 (Σεπτέμβριος 2000), που πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη της καθηγήτριας κ. Κωνσταντίνας Μπάδα.

Ακόμη μέρος του αρχείου του διέθεσε στο 2 Ενιαίο Λύκειο Αγρινίου για την εκδήλωση Σταθμοί στην Ιστορία της πόλης του Αγρινίου (σχολικό έτος 2001-2002), καθώς και στην εκδήλωση Ημέρα Σιδηροδρόμων που οργάνωσε ο Όμιλος Φίλων του Σιδηροδρόμου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Μέγαρο Ι. Π. Μεσολογγίου.

Τέλος φωτογραφίες από το παλιό Αγρίνιο που προέρχονται από τη συλλογή του, κοσμούν δημόσιους χώρους, όπως το 2 Λύκειο Αγρινίου και το νεοκλασικό κτήριο Ξυνού στο Συντριβάνι, όπου σήμερα στεγάζεται η ΔΕΗ Αγρινίου. Το 2002 το 2 Λύκειο Αγρινίου, απένειμε τιμητική πλακέτα στο ρομαντικό συλλέκτη, Αγρινιώτη Χαράλαμπο Δημάδη, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στην Ιστορία της πόλης του Αγρινίου.