Ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης ή ο εξ Οθωμανών. Αυτός  ο  Άγιος  είναι  τοποθετημένος στους Νεομάρτυρες. Γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, από γονείς  Μουσουλμάνους, όπου  ο πατέρας του ήταν ιερέας των  Μουσουλμάνων (Δερβίσης και Σέχης στο αξίωμα).

Είκοσι χρονών, μπήκε και αυτός στο τάγμα των Δερβίσηδων. Αφού έκανε αρκετά χρόνια στα Ιωάννινα, πήγε στο Βραχώρι της Αιτωλίας, όπου κατοίκησε σ' ένα οίκημα, που ονομαζόταν Μουσελίμ σεράι. Ξαφνικά όμως, άρχισε να ζει σαν χριστιανός, πέταξε τα ενδύματα του Δερβίση και ντύθηκε χριστιανικά. Έπειτα πήγε στην Ιθάκη, όπου δέχτηκε το άγιο Βάπτισμα με το όνομα Ιωάννης (από Χασάν που ήταν αρχικά). Όταν επανήλθε στην Αιτωλία, παντρεύτηκε στο χωριό Μαχαλάς και έκανε το επάγγελμα του αγροφύλακα. Ο πατέρας του όμως, έστειλε απεσταλμένους να τον μεταπείσουν, αλλά αυτός τους έδιωξε. Τότε συλλήφθηκε από τον Μουσελίμη του Βραχωρίου, στον όποιο ομολόγησε με θάρρος το χριστιανικό του όνομα και την αγάπη του στον Χριστό. Βασανίστηκε ανελέητα.

Τελικά τον αποκεφάλισαν στις 23 Σεπτεμβρίου 1814. Κατ άλλους τον κρέμασαν σε  ένα δένδρο, που βρίσκεται και σώζεται έως σήμερα απ’ έξω από τον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου Οι χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανό του και το έθαψαν σ' ένα αγρόκτημα στο Βραχώρι. 

 
ΠΡΟΣΩΠΑ (ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ)...
Κοσμάς ο Αιτωλός (Πατροκοσμάς)
Ιωάννης ο Βραχωρίτης (εξ Οθωμανών)
Απόστολος Φαφούτης (Παπαποστόλης)
Ευγένιος Γιαννούλης (Ο Αιτωλός)
Ευθύμιος Στύλιος

 

 

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές