Το βιβλίο του Δημήτρη Πιστικού Ομήρου Οδύσσεια-Νέκυια, λ’ ραψωδία, εκδόσεις Δωδώνη, παρουσιάστηκε από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα. Στο βιβλίο καταγράφονται οι απόψεις των αρχαίων Ελλήνων: για τη μετά θάνατον ζωή (αθανασία ψυχής), για τον Παράδεισο και την Κόλαση (Ηρακλής από τη μια και το τρίδυμο των αιώνιων κολασμένων από την άλλη), για την κάθοδο στον 'Αδη (θάνατος) και τελικά για την ανάβαση (Ανάσταση) δηλαδή για  τα κύρια θέματα της αρχικής νέκυιας. Για το βιβλίο  μίλησαν οι: Γιώργης Γιατρομανωλάκης (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας), Νικόλαος Μπεζαντάκος (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Έρη Σταυροπούλου - Αλεξίου (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

 

Δημήτρης Πιστικός

Ο Δημήτρης Πιστικός γεννήθηκε στο Παναιτώλιο της Αιτωλίας το 1948. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζει στον Πειραιά όπου δικηγόρησε. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά όπου δημοσιεύει ποιήματα και δοκίμια. Είναι επίτιμο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας Δικηγορική Επικαιρότητα και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δημήτρης πρωτοεμφανίστηκε, μαθητής της πέμπτης τάξης του Γυμνασίου Αρρένων Αγρινίου στα Ελληνικά γράμματα από το Αγρινιώτικο περιοδικό "Διαλεκτική" με ένα λυρικό του πεζοτράγουδο.

Εκτός από τις ομιλίες του για πρόσωπα της πνευματικής μας ζωής (κυρίως ποίησης) επιμελήθηκε ο ίδιος αφιερώματα περιοδικών σε ποιητές [Ν.Γ. Πεντζίκης (Ίβυκος), Τάκης Αντωνίου (Ίβυκος), Γιώργος Σεφέρης (Ίβυκος) και σε συγγραφείς (Δ. Γιάκος (Παρουσία)]. Περιοδικά και εφημερίδες έκαμαν αφιερώματα στο έργο του και πολλοί κριτικοί δημοσίευσαν μελέτες, κριτικές και δοκίμια γι’ αυτό. Ειδικό αφιέρωμα στο έργο του επιμελήθηκε ο Φώτης Δημητρακόπουλος στο περιοδικό Ακτή της Κύπρου (τεύχος 40, Φθινόπωρο 1999), ο Γιάννης Καραμητσόπουλος στον Ίβυκο (Μάρτης 2005) και ο Μόσχος Κεφάλας στο 31ο τεύχος του περιοδικού 3η Χιλιετία. Τιμήθηκε σε ειδικές βραδιές από διάφορους φορείς και του απονεμήθηκαν διακρίσεις για το ποιητικό και το δοκιμιακό του έργο. Παραχώρησε, επίσης, συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ (ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ)...

Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές