Σημείωση:

Τα γεφύρια κάθε τόπου δεν είναι μόνο συνδεδεμένα με την ιστορία του, αλλά αποτελούν πολλές φορές και αρχιτεκτονικά μνημεία ή και κατορθώματα τεχνικά. Μερικά από τα γνωστά της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου παραθέτουμε σε φωτογραφίες δίπλα.

 

 

 

 Τα γεφύρια της περιοχής μας


 

Το γεφύρι της Αρτοτίβας ή Αχλαδόκαστρου, που είναι το πρώτο χωριό (από τα αρχαιότερα) του Δήμου Πλατάνου προς τη μεριά της Τριχωνίδος, πάνω στο ποτάμι Φίδαρι (Εύηνο).  Περισσότερα....


 .

Η γέφυρα της Τέμπλας στον Αχελώο (στο χωρίο Βουρβιανά)


Η γέφυρα της Βέργας στο Δήμο Ινάχου (Η εξαίρετη φωτογραφία είναι του κ. Κωνσταντίνου Πεφάνη)


Το γεφύρι του Μανώλη είναι ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, που κατασκεύαστηκε στην περίοδο της ύστερης τουρκοκρατίας το 1659. Οι Πρωτομάστορες των παλιών λίθινων γεφυριών, κυρίως Ηπειρώτες κτίστες από τα χωριά Πυρσόγιαννη και Βούρμπιανη από το 1500 - 1900 μ.Χ. γέμισαν με τα αριστουργηματικά τους έργα όχι μόνο την χερσόνησο του Αίμου αλλά και τόπους πιο μακρινούς μέχρι και την Περσία. Για περισσότερα από 400 χρόνια συνέδεε τις δύο όχθες του Αγραφιώτη, μέχρι που η Λίμνη των Κρεμαστών, έφτασε στο προκαθορισμένο της ύψος και το βύθισε. Πολλές μάχες έγιναν για την κατοχή του περάσματος, του μοναδικού από τη Δυτική Στερεά στη Θεσσαλία.
Το πρώτο γεφύρι στο Φονιόρεμα χτίστηκε το 1800 περίπου και είναι εγκαταλελημμένο στη φθορά του χρόνου. Βρίσκεται στη περιοχή Καταφυγίου του δήμου Αποδοτίας. Γεφυρώνει τον παραπόταμο του Μόρνου Φονιόρεμα.Το Ψηλογέφυρο Αγρινίου. Βρίσκεται στη θέση Φούσκαρι, στο δρόμο που πηγαίνει από το Αγρίνιο στη Μεγάλη Χώρα και γεφυρώνει το ρέμα που κατεβαίνει από τον Αγ. Κωνσταντίνο. Βλέπετε περισσότερα εδώ σε κείμενο του Χρ. Μποκόρου......

Η παλαιά γέφυρα του Αχελώου, κοντά στο Δήμο Στράτου (Η εξαίρετη φωτογραφία είναι του κ. Κωνσταντίνου Πεφάνη)


Η γέφυρα της Τατάρνας, που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία (Η εξαίρετη φωτογραφία είναι και αυτή του κ. Κωνσταντίνου Πεφάνη)


Τα γεφύρια του Αλάμπεη. Μέχρι τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τον σημερινό Εθνικό δρόμο υπήρχε μεγάλη οδογέφυρα με 360 καμάρες χρονολογούμενη από τον 18ο  αιώνα και γνωστή ως ‘‘τα γεφύρια του Αλάμπεη’’. Σήμερα η οδογέφυρα αυτή έχει προσχωθεί (η φωτογραφία είναι από ευφάνταστη αναπαράσταση).   Σύμφωνα με τους περιηγητές Leake και Pouqueville τα γεφύρια θεμελιώθηκαν τον 2ο ή τον 3ο αιώνα μ.Χ.


ΑΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τα νεοκλασικά του Αγρινίου
Τα πέτρινα
Οι καπναποθήκες
Η οδός Παπαστράτου
Η οδός Χαρ. Τρικούπη
Η πλατεία Μπέλλου
Η παρθένα του Σώχου
Το μνημείο των πεσόντων
Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα
Η μονή Παναγίας Κατερινούς
Το μοναστήρι της Μυρτιάς
Το Τζαμί στη Μεγ. Χώρα
Γεφύρια
Φυσικές λίμνες
Τεχνητές λίμνες
Νέα Εποχή 2006  

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές