Σημείωση:

Η Αιτωλοακαρνανία ευτύχησε να είναι από την φύση πλούσια σε νερά. Έγινε πλουσιότερη από τα υδροηλεκτρικά έργα που κατασκευάστηκαν για την εκμετάλλευση του Αχελώου. .

 

 

 

  Οι τεχνητές λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας


  ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ

Η λίμνη στο Καστράκι δημιουργήθηκε από ένα δεύτερο φράγμα στον Αχελώο ποταμό. Το φράγμα έχει ύψος 95 μέτρα, μήκος 530 μέτρα και πλάτος στη βάση 380 μέτρα. Η επιφάνεια της λίμνης έχει έκταση 28.000 στρέμματα και περιεκτικότητα 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού. Έχει δημιουργηθεί υδροηλεκτρικός σταθμός που εξοικονομεί σημαντική ενέργεια από πετρέλαιο και την μόλυνση από αυτό του περιβάλλοντος.


ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ

Στην τοποθεσία Τσαγκαράλωνα σε ένα χάσμα του βουνού αποκαλύπτεται το πανόραμα της λίμνης των Κρεμαστών. Δημιουργήθηκε όταν το 1963 τέλειωσαν τα έργα και ανυψώθηκε το φράγμα, που εγκλώβισε τον Αχελώο και τους παραποτάμους του, Αγραφιώτη, Τρικεριώτη και Μέγδοβα. Χωριά και εκκλησίες χάθηκαν κάτω από το βάρος των νερών. Γεφύρια και τοποθεσίες εξαιρετικού κάλους καλύφθηκαν από τα λιμνάζοντα νερά.
Η λεκάνη της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών έχει χωρητικότητα 4.700.000 κυβικών μέτρων. Το φράγμα έχει ύψος 160 μέτρα, μήκος 457 μέτρα και πλάτος στη βάση 160 μέτρα. Αποτελεί το μεγαλύτερο γεώφραγμα στην Ευρώπη και η λίμνη έχει έκταση 80.000 στρεμμάτων.


ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΕίναι η τρίτη κατά σειρά τεχνητή λίμνη από τα νερά του Αχελώου
 


ΑΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τα νεοκλασικά του Αγρινίου
Τα πέτρινα
Οι καπναποθήκες
Η οδός Παπαστράτου
Η οδός Χαρ. Τρικούπη
Η πλατεία Μπέλλου
Η παρθένα του Σώχου
Το μνημείο των πεσόντων
Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα
Η μονή Παναγίας Κατερινούς
Το μοναστήρι της Μυρτιάς
Το Τζαμί στη Μεγ. Χώρα
Γεφύρια
Φυσικές λίμνες
Τεχνητές λίμνες
Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές