Σήμερα...

Οι παλαιές καπναποθήκες Παπαπέτρου αγοράστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο. Η αγορά στοίχισε   περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε αποφασίσει επί υπουργίας Ευαγ. Βενιζέλου ότι θα προχωρούσε στην ολοκλήρωση του κτιριολογικού προγράμματος και στην ανάθεση της μελέτης, προκειμένου αυτό το έργο να ενταχθεί στις ανακατανομές των προγραμμάτων του  Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός των αποθηκών, που είναι ένα σημαντικό διατηρητέο κτίριο, σε Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου.

 

Επίσης...

Ένα από τα γνωστά στους παλιούς αλλά και στους νέους Αγρινιώτες κτίριο, στη συμβολή των δημοτικών οδών Παναγοπούλου και Γρίβα, το κτίριο των αποθηκών αλλά και των γραφείων της καπνεμπορικής επιχείρησης των Αδελφών Παναγοπούλου πουλήθηκε   και ο νέος αγοραστής άρχισε ήδη την ανοικοδόμηση πολυόροφης οικοδομής - εμπορικού κέντρου. Το οικοδόμημα που είχε βεβαίως πριν από τριάντα περίπου χρόνια ανακαινισθεί και επεκταθεί   είναι συνδεδεμένο με τις μνήμες των παλαιοτέρων. Όχι μόνο γιατί σαυτό εργάστηκαν εκατοντάδες καπνεργάτες και συνδέεται ούτως ή άλλος με την ακμή του καπνού και της οικονομίας της περιοχής που στηρίχτηκε στην καλλιέργεια και την επεξεργασία του προϊόντος αυτού, αλλά και γιατί συνδέεται με τις μνήμες της κατοχής και της αντίστασης.  

Παρά τις  προσπάθειες που έγιναν από φορείς και κατοίκους - ακόμη και τότε που λειτουργούσε - στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Πατρώνης ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων κάποιων κτισμάτων της πόλης, δεν επιτεύχτηκε η διατήρηση του κτιρίου.

Το 1990,  η τότε υπουργός Πολιτισμού Αννα Ψαρούδα Μπενάκη με απόφασή της αλλά και με έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ που υπεγράφη από τον τότε γενικό γραμματέα Βασίλη Κορκολόπουλο στις 4/9/1990 κρίθηκε ότι το κτίριο δεν ήταν διατηρητέο.  

 

 

 

 

 Οι καπναποθήκες


Οι καπναποθήκες του Αγρινίου, όπου γίνονταν και η επεξεργασία των κανών Αγρινίου, έπαυσαν από καιρό να είναι οικονομικά χρήσιμες και εκμεταλλεύσιμες. Άλλες έχουν δωρηθεί, άλλες έχουν κατεδαφισθεί. Μερικές φωτογραφίες για ανάμνηση.... 

Οι καπναποθήκες Παπαπέτρου. Η μεγαλοπρεπής είσοδος εδώ.....


Οι καπναποθήκες Παπαστράτου (το νέο κτίριο, δίπλα το παλαιό)


Οι παλαιές καπναποθήκες Παπαστράτου (φωτογραφία Χρ. Μακροζαχόπουλου)


Οι παλιές καπναποθήκες Παναγόπουλου

Βλέπετε εδώ σχετικό άρθρο της Μαρίας Αγγελή...


 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τα νεοκλασικά του Αγρινίου
Τα πέτρινα
Οι καπναποθήκες
Η οδός Παπαστράτου
Η οδός Χαρ. Τρικούπη
Η πλατεία Μπέλλου
Η παρθένα του Σώχου
Το μνημείο των πεσόντων
Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα
Το μοναστήρι της Μυρτιάς
Η μονή Παναγίας Κατερινούς
Το Τζαμί στη Μεγ. Χώρα
Γεφύρια
Φυσικές λίμνες
Τεχνητές λίμνες
Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές